» سلامت و بهداشت » بیماری ها و راه درمان » عوارض پیوند مغز استخوان: از کوتاه‌مدت تا بلندمدت
بیماری ها و راه درمان

عوارض پیوند مغز استخوان: از کوتاه‌مدت تا بلندمدت

۱۴۰۳/۰۷/۲۱ 1027

در این مقاله از موزستان به بررسی عوارض پیوند مغز استخوان می‌پردازیم. پیوند مغز استخوان یک روش درمانی است که می‌تواند عوارض جانبی کوتاه‌مدت و بلندمدت داشته باشد. عوارض کوتاه‌مدت معمولاً طی چند ماه از بین می‌روند، اما عوارض بلندمدت می‌توانند جدی‌تر باشند.

 

عوارض پیوند مغز استخوان: نکات مهمی که باید بدانید

پیوند مغز استخوان روشی است که سلول‌های بنیادی سالم سازنده خون را به بدن شما تزریق می‌کند تا مغز استخوانی را جایگزین کند که سلول‌های خونی سالم کافی تولید نمی‌کند. پیوند مغز استخوان را پیوند سلول های بنیادی نیز می نامند.

اگر مغز استخوان شما از کار افتاده و سلول های خونی سالم کافی تولید نمی کند، ممکن است نیاز به پیوند مغز استخوان داشته باشید. پیوند مغز استخوان ممکن است از سلول‌های بدن شما (پیوند اتولوگ) یا اهداکننده (پیوند آلوژنیک) استفاده کند.

 

انواع پیوند مغز استخوان

• پیوند سلول های بنیادی آلوژنیک

• پیوند سلول های بنیادی اتولوگ

 

عوارض پیوند مغز استخوان, عوارض پیوند مغز استخوان برای فرد دهنده

 

چرا پیوند مغز استخوان انجام شده است؟

پیوند مغز استخوان ممکن است برای موارد زیر استفاده شود:

• پیوند مغز استخوان می‌تواند به شما کمک کند تا درمان‌های سرطانی سخت‌تری را تحمل کنید. این روش درمانی با جایگزینی یا نجات مغز استخوان آسیب دیده، به شما اجازه می‌دهد تا دوزهای بالای شیمی درمانی یا پرتودرمانی را دریافت کنید.

 

• پیوند مغز استخوان می‌تواند مغز استخوانی را که به درستی کار نمی‌کند، با سلول‌های بنیادی جدید جایگزین کند. این سلول‌های بنیادی جدید همچنین می‌توانند به کشتن مستقیم سلول‌های سرطانی کمک کنند.

 

• پیوند مغز استخوان می تواند برای افراد مبتلا به انواع بیماری های سرطانی و غیرسرطانی مفید باشد، از جمله:

– لوسمی حاد

– آدرنولوکودیستروفی

– کم‌خونی آپلاستیک

– سندرم های نارسایی مغز استخوان

– لوسمی مزمن

– هموگلوبینوپاتی ها

– لنفوم هوچکین

– کمبودهای ایمنی

– خطاهای ذاتی متابولیسم

– مولتیپل میلوما

– سندرم های میلودیسپلاستیک

– نوروبلاستوما

– لنفوم غیر هوچکین

– اختلالات سلول های پلاسما

– سندرم POEMS

– آمیلوئیدوز اولیه

 

عوارض پیوند مغز استخوان, عوارض پیوند مغز استخوان برای فرد دهنده

 

عوارض پیوند مغز استخوان

پیوند مغز استخوان می تواند خطرات زیادی را به همراه داشته باشد. برخی از افراد با پیوند مغز استخوان کمترین مشکل را تجربه می کنند، در حالی که برخی دیگر می توانند عوارض جدی داشته باشند که نیاز به درمان یا بستری شدن در بیمارستان دارند که گاهی اوقات عوارض تهدید کننده زندگی هستند. عوارض شما به عوامل زیادی بستگی دارد، از جمله بیماری یا شرایطی که باعث شده شما به پیوند نیاز داشته باشید، نوع پیوند، سن شما و سلامت کلی شما.

 

عوارض احتمالی پیوند مغز استخوان عبارتند از:

• بیماری پیوند در مقابل میزبان  (فقط یک عارضه پیوند آلوژنیک)

• شکست سلول های بنیادی (پیوند).

• آسیب اندام

• عفونت ها

• آب مروارید

• ناباروری

• سرطان های جدید

• مرگ

پزشک شما می تواند خطر عوارض پیوند مغز استخوان را توضیح دهد. با هم می توانید خطرات و فواید را بسنجید تا تصمیم بگیرید که آیا پیوند مغز استخوان برای شما مناسب است یا خیر.

 

GVHD: یک خطر بالقوه زمانی که سلول های بنیادی از اهداکنندگان می آیند

اگر پیوندی دریافت کنید که از سلول های بنیادی اهداکننده استفاده می کند (پیوند آلوژنیک)، ممکن است در خطر ابتلا به بیماری پیوند در مقابل میزبان (GVHD) باشید. این وضعیت زمانی رخ می‌دهد که سلول‌های بنیادی اهدایی که سیستم ایمنی جدید شما را تشکیل می‌دهند، بافت‌ها و اندام‌های بدن شما را به عنوان چیزی خارجی ببینند و به آنها حمله کنند.

 

GVHD ممکن است در هر زمانی پس از پیوند شما اتفاق بیفتد. بسیاری از افرادی که پیوند آلوژنیک انجام می دهند در برخی مواقع به GVHD مبتلا می شوند. اگر سلول های بنیادی از یک اهداکننده غیر مرتبط به دست آمده باشند، خطر GVHD بیشتر است. اما GVHD می تواند برای هر کسی که پیوند مغز استخوان را از یک اهدا کننده دریافت می کند اتفاق بیفتد.

 

دو نوع GVHD وجود دارد : حاد و مزمن. GVHD حاد معمولاً در ماه های اول پس از پیوند اتفاق می افتد. معمولاً روی پوست، دستگاه گوارش یا کبد شما تأثیر می گذارد. GVHD مزمن معمولاً دیرتر ایجاد می شود و می تواند بسیاری از اندام ها را تحت تأثیر قرار دهد.

 

علائم و نشانه های GVHD مزمن عبارتند از:

• درد مفاصل یا عضله

• تنگی نفس

• سرفه های مداوم

• تغییرات بینایی، مانند خشکی چشم

• تغییرات پوستی، از جمله زخم زیر پوست یا سفتی پوست

• کهیر

• زرد شدن پوست و سفیدی چشمان شما

• دهان خشک

• زخم های دهان

• اسهال

• حالت تهوع

• استفراغ

 

 

نحوه انجام پیوند مغز استخوان

آزمایش ها و مراحل قبل از پیوند

مجموعه ای از آزمایش ها و روش ها می توانند سلامت عمومی و وضعیت شما را ارزیابی کنند. آزمایش‌ها و روش‌ها همچنین اطمینان می‌دهند که شما از نظر فیزیکی برای پیوند آماده هستید. ارزیابی ممکن است چند روز یا بیشتر طول بکشد.

 

علاوه بر این، یک لوله بلند و نازک (کاتتر داخل وریدی) در رگ بزرگ قفسه سینه یا گردن شما کاشته می شود. کاتتر که اغلب خط مرکزی نامیده می شود، معمولاً در طول مدت درمان در جای خود باقی می ماند. تیم پیوند شما از خط مرکزی برای تزریق سلول های بنیادی پیوندی، داروها و فرآورده های خونی به بدن شما استفاده می کند.

 

جمع آوری سلول های بنیادی برای پیوند اتولوگ

اگر پیوندی با استفاده از سلول‌های بنیادی خودتان (پیوند اتولوگ) برنامه‌ریزی شده باشد، برای جمع‌آوری سلول‌های بنیادی خون، فرآیندی به نام آفرزیس (af-uh-REE-sis) را انجام خواهید داد. قبل از آفرزیس، روزانه تزریق فاکتور رشد برای افزایش تولید سلول‌های بنیادی و انتقال سلول‌های بنیادی به خون در گردش خود دریافت می‌کنید تا بتوان آنها را جمع‌آوری کرد.

 

در طی آفرزیس، خون از ورید گرفته می شود و از طریق دستگاه به گردش در می آید. این دستگاه خون شما را به قسمت های مختلف از جمله سلول های بنیادی جدا می کند. این سلول های بنیادی برای استفاده در پیوند در آینده جمع آوری و منجمد می شوند. خون باقی مانده به بدن شما باز می گردد.

 

 

جمع آوری سلول های بنیادی برای پیوند آلوژنیک

اگر با استفاده از سلول‌های بنیادی اهداکننده (پیوند آلوژنیک) پیوند انجام می‌دهید، به یک اهداکننده نیاز دارید. هنگامی که یک اهدا کننده پیدا شد، سلول های بنیادی از آن فرد برای پیوند جمع آوری می شود. سلول های بنیادی می توانند از خون یا مغز استخوان اهدا کننده شما به وجود بیایند. تیم پیوند شما بر اساس وضعیت شما تصمیم می گیرد که کدام یک برای شما بهتر است.

 

نوع دیگری از پیوند آلوژنیک از سلول های بنیادی خون بند ناف (پیوند خون بند ناف) استفاده می کند. مادران می توانند پس از تولد نوزاد خود بند ناف اهدا کنند. خون این بند ناف منجمد شده و در بانک خون بند ناف ذخیره می شود تا زمانی که برای پیوند مغز استخوان مورد نیاز باشد.

 

فرآیند آماده سازی

پس از تکمیل آزمایشات و مراحل قبل از پیوند، فرآیندی را آغاز خواهید کرد که به عنوان آماده سازی شناخته می شود. در طول آماده سازی، شما تحت شیمی درمانی و احتمالاً پرتودرمانی قرار خواهید گرفت اگر:

• تحت درمان سرطانی هستید که ممکن است به سایر قسمت های بدن سرایت کند، سلول های سرطانی را از بین ببرید.

• سیستم ایمنی خود را سرکوب کنید.

• مغز استخوان خود را برای سلول های بنیادی جدید آماده کنید.

نوع فرآیند تهویه ای که دریافت می کنید به عوامل مختلفی از جمله بیماری تحت درمان، سلامت کلی شما و نوع پیوند برنامه ریزی شده بستگی دارد. ممکن است شما هم شیمی درمانی و هم پرتودرمانی یا فقط یکی از این درمان ها را به عنوان بخشی از درمان خود داشته باشید.

 

عوارض جانبی فرآیند تهویه می تواند شامل موارد زیر باشد:

• تهوع و استفراغ

• اسهال

• ریزش مو

• زخم یا زخم دهان

• عفونت

• خون ریزی

• ناباروری یا عقیمی

• کم خونی

• خستگی

• آب مروارید

• عوارض عضوی مانند نارسایی قلبی، کبدی یا ریه

ممکن است بتوانید از داروها یا اقدامات دیگری برای کاهش چنین عوارض جانبی استفاده کنید.

 

عوارض پیوند مغز استخوان, عوارض پیوند مغز استخوان برای فرد دهنده

 

آماده سازی با شدت کاهش یافته

براساس سن و سابقه سلامتی خود، ممکن است دوزهای کمتر یا انواع مختلفی از شیمی درمانی یا پرتودرمانی برای درمان را خود دریافت کنید. به این حالت آماده سازی با شدت کاهش یافته می گویند.

 

تهویه با شدت کم برخی از سلول های سرطانی را می کشد و سیستم ایمنی بدن شما را سرکوب می کند. سپس سلول های اهدا کننده به بدن شما تزریق می شود. سلول های اهدا کننده در طول زمان جایگزین سلول های مغز استخوان شما می شوند. فاکتورهای ایمنی در سلول های اهداکننده ممکن است با سلول های سرطانی شما مبارزه کنند.

 

بعد از پیوند مغز استخوان چه اتفاقی می افتد؟

هنگامی که سلول های بنیادی جدید وارد بدن شما می شوند، از طریق خون شما به مغز استخوان شما می روند. با گذشت زمان، آنها تکثیر می شوند و شروع به ساخت سلول های خونی جدید و سالم می کنند. به این عمل پیوند می گویند. معمولا چند هفته طول می کشد تا تعداد سلول های خونی در بدن شما به محدوده استاندارد بازگردد. در برخی افراد ممکن است مدت زمان بیشتری طول بکشد.

 

در روزها و هفته‌های پس از پیوند مغز استخوان، آزمایش‌های خون و آزمایش‌های دیگری برای نظارت بر وضعیت خود انجام خواهید داد. ممکن است برای مدیریت عوارضی مانند تهوع و اسهال به دارو نیاز داشته باشید.

 

پس از پیوند مغز استخوان، شما تحت مراقبت های پزشکی دقیق خواهید بود. اگر عفونت یا سایر عوارض را تجربه می کنید، ممکن است لازم باشد چند روز یا بیشتر در بیمارستان بمانید. بسته به نوع پیوند و خطر عوارض، باید چندین هفته تا ماه در نزدیکی بیمارستان بمانید تا امکان نظارت دقیق وجود داشته باشد.

 

همچنین ممکن است به تزریق دوره‌ای گلبول‌های قرمز و پلاکت‌ها نیاز داشته باشید تا زمانی که مغز استخوان شما شروع به تولید کافی از آن سلول‌ها به خودی خود کند.

ممکن است ماه ها تا سال ها پس از پیوند در معرض خطر بیشتری برای عفونت یا سایر عوارض باشید. تا پایان عمر، به طور منظم با پزشک خود ملاقات خواهید کرد تا عوارض دیررس را بررسی کنید.

 

عوارض پیوند مغز استخوان, عوارض پیوند مغز استخوان برای فرد دهنده

 

سوالات متداول درباره عوارض پیوند مغز استخوان

1. چه مدت طول می‌کشد تا عارضه‌ی پیوند مغز استخوان مشخص شود؟

شدت و مدت زمان عوارض پیوند مغز استخوان به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله نوع پیوند، نوع سرطان، سلامت عمومی بیمار و سن بیمار. به طور کلی، عوارض کوتاه‌مدت پیوند مغز استخوان طی چند هفته یا چند ماه برطرف می‌شوند. با این حال، برخی از عوارض، مانند بیماری پیوند علیه میزبان (GvHD)، می‌توانند ماه‌ها یا حتی سال‌ها ادامه داشته باشند.

 

2. چگونه می‌توان عوارض پیوند مغز استخوان را مدیریت کرد؟

پزشکان و پرستاران تیم پیوند مغز استخوان اقداماتی را برای مدیریت عوارض پیوند مغز استخوان انجام می‌دهند. این اقدامات ممکن است شامل موارد زیر باشد:

– تجویز داروها برای درمان عفونت، خونریزی، مشکلات گوارشی و سایر عوارض

– نظارت دقیق بر سلامت بیمار برای شناسایی و درمان هرگونه مشکل زودهنگام

– ارائه آموزش به بیمار و خانواده‌اش در مورد نحوه مدیریت عوارض 

 

3. آیا می‌توان از عوارض پیوند مغز استخوان جلوگیری کرد؟

در برخی موارد، می‌توان با انتخاب نوع پیوند صحیح و مراقبت‌های مناسب از عوارض پیوند مغز استخوان پیشگیری کرد. با این حال، برخی از عوارض پیوند مغز استخوان ، مانند GVHD، غیرقابل پیشگیری هستند.

 

4. چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

اگر علائمی از عوارض پیوند مغز استخوان دارید، باید فوراً به پزشک مراجعه کنید. این علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:

– تب و لرز

– درد

– ورم

– تنگی نفس 

– سرگیجه

– خستگی

– خونریزی

– اسهال

– تهوع و استفراغ

 

5. عوارض پیوند مغز استخوان می‌تواند خطرناک باشد؟

بله، عوارض پیوند مغز استخوان می‌تواند خطرناک باشد. برخی از عوارض، مانند عفونت و خونریزی، می‌توانند کشنده باشند. با این حال، با مراقبت‌های مناسب، اکثر بیماران عوارض پیوند مغز استخوان را بدون مشکل برطرف می‌کنند.

 

سخن پایانی درباره پیوند مغز استخوان

پیوند مغز استخوان یک روش درمانی پیچیده و پرخطر است که می‌تواند عوارض جانبی جدی ایجاد کند. این عوارض ناشی از ، از بین بردن مغز استخوان بیمار با استفاده از شیمی درمانی، پرتودرمانی یا ترکیبی از این دو است. برخی موارد، عوارض پیوند مغز استخوان می‌تواند جدی باشد و حتی منجر به مرگ شود. با این حال، با مراقبت‌های مناسب، اکثر بیماران عوارض پیوند مغز استخوان را بدون مشکل برطرف می‌کنند.

پیوند مغز استخوان یک روش درمانی بالقوه نجات‌بخش است، اما باید با آگاهی از عوارض جانبی آن انجام شود. بیماران و خانواده‌های آنها باید با پزشک خود در مورد خطرات و مزایای پیوند مغز استخوان صحبت کنند تا تصمیم آگاهانه‌ای بگیرند.

 

گردآوری:بخش سلامت موزستان 

 

به این نوشته امتیاز بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ×