» روانشناسی » مشاوره خانواده » معرفی 10 نوع از رایج ترین انواع سخنرانی ها
مشاوره خانواده

معرفی 10 نوع از رایج ترین انواع سخنرانی ها

۱۴۰۳/۰۲/۱۲ 00107

سخنرانی ها دنیای متفاوت و گسترده ای دارند. هر سخنرانی می تواند تاثیر خاص خودش را بر روی شما بگذارد، یک سخنرانی، انگیزه ی شما را تقویت می کند، یکی شما را احساساتی می کند، یکی کفر شما را سر می آورد و یکی می تواند آگاهی شما را بالا ببرد؛ یک سخنران خوب ، سخنرانی است که هدف خود را از سخنرانی بداند!

 

انواع سخنرانی؛ چطور برای سخنرانی‌های مختلف آماده شویم؟

آشنایی با نوع سخنرانی

شاید با خودتان فکر کنید که اصلا چرا ما باید درباره ی این که نوع سخنرانی مان چیست، اطلاعات کسب کنیم و اصلا چرا سخنرانی ها انواع مختلفی دارند؟

پاسخ این سوال بسیار ساده است، وقتی یک شخص و یک سخنران بداند و متوجه شود که قرار است درباره ی چه چیزی و در چه زمینه ای صحبت کند، این تسلط می تواند تا حد خیلی زیادی بر روی کیفیت کار و اعتماد به نفس او تاثیر بگذارد. در واقع این کار باعث می شود تا سخنران با شناخت و آگاهی از شرایط سخنرانی، از ترس خود بکاهد. در ادامه برایتان از انواع سخنرانی ها خواهیم گفت، بنابراین تا انتهای مقاله ما را همراهی نمایید :

 

 آموزش سخنرانی و فن بیان, بهترین سخنرانی ها, انواع سخنرانی ها

 

انواع سخنرانی ها را بشناسید 

1- سخنرانی های انگیزشی 

این دست از سخنرانی ها یکی از رایج ترین و شلوغ ترین مراسم های سخنرانی به حساب می آیند. در جلسات انگیزشی، عموما یک نفر به صورت متکلم وحده و با تسلط بر علوم روانشناختی، سعی می کند تا یک محیط سالم و پر شور و هیجان را برای افراد حاضر در جمع برقرار نماید.

 

سخنرانی های انگیزشی، به این دلیل طرفداران زیادی دارند که معمولا به نوعی، حال خوب کن، هستند. یعنی وقتی فردی از زندگی و لحظات اتفاقات درون آن خسته شده، ترغیب می شود و به سمت این سخنرانی ها کشش پیدا می کند و معمولا هم این مدل صحبت ها، تاثیر بسیار مثبتی در حال و احوال فرد دارند. 

 

2- سخنرانی های آموزشی 

سخنرانی های آموزشی را می توانیم نوعی روش تدریس بنامیم، تمام اطلاعاتی که در این نوع جلسات رد و بدل می شود، حاوی یک سری اطلاعات علمی و آموزشی است. در واقع فرد با هدف بالاتر بردن سطح آگاهی خود است که به سمت این مدل جلسات جذب می شود.

 

اینکه دقیقا نتیجه ی این سخنرانی ها چگونه باشد، تا حد خیلی زیادی به مهارت ها، سواد و قدرت تدریس خود سخنران بستگی دارد. لزوما تمامی جلسات و سخنرانی های آموزشی، مفید نیستند و تنها زمانی می توانیم این سخنرانی ها را مفید بدانیم که دانش و اطلاعات مورد نظر، با مهارت کافی و به درستی انتقال پیدا کنند. یادتان باشد که اگر جزو افرادی هستید که می خواهید یک سخنرانی آموزشی داشته باشید، علاوه بر موضوع تسلط بر سرفصل های آموزشی که موضوع بسیار مهمی است، بر مهارت های انتقال بهتر این علوم نیز تسلط و آگاهی کامل داشته باشید. 

 

3- سخنرانی های سرگرم کننده و طنز

بدون تعارف اگر بخواهیم خدمت تان عرض کنیم، ارائه ی سخنرانی های طنز، تا حد زیادی به استعداد و شخصیت خود فرد سخنران نیز بر میگردد. اصولا باید افرادی برای سخنرانی های سرگرم کننده انتخاب شوند که خودشان هم جوهره ی بذله گویی و طنز داشته باشند، وگرنه رعایت تمامی نکات و مهارت های سخنرانی های طنز و سرگرم کننده، حتی اگر به صورت مو به مو هم انجام شوند، اما اگر آن کسی که باید، این کار را انجام ندهد، نتیجه ی کار رضایت بخش نخواهد بود. این سخنرانی ها صرفا جنبه ی سرگرمی دارند و هیچ گونه اطلاعات و یا حسی به غیر از طنز و خندیدن، به فرد منتقل نمی شود. 

 

 سخنرانی, انواع سخنرانی رسمی و غیررسمی, سخنرانی مذهبی

 

4- سخنرانی های علمی

این دسته از سخنرانی ها، در زمره و دسته ی سخنرانی های بسیار مهم قرار میگیرند. سخنران در طی یک جلسه سخنرانی علمی به طور دائم، در حال تزریق کردن اطلاعات و علوم مختلف به شنونده می باشد. عموما سخنران های این سخنرانی ها ، محققین و دانشمندان هستند تا بتوانند درباره ی کشفیات و موارد مورد نظر خودشان، اطلاعات را به درست ترین حالت ممکن به مخاطب انتقال دهند.

 

سخنران و محقق برای اینکه بتواند، اطلاعات خود را در یک محیط سالم ارائه دهد، ابتدا باید مخاطب خود را بشناسد و با توجه به ظرفیت مخاطب وارد میدان سخنرانی شود. مثلا در یک سخنرانی علمی شما باید بررسی کنید که سطح تحصیلات مخاطبین شما در چه حد است، آن ها چند نفر هستند و تا چه اندازه برای شنیدن و درک مطالب مورد نظر، ظرفیت دارند.

 

این را بدانید که سخنرانی های علمی، یکی از حساس ترین نوع سخنرانی ها هستند چرا که اگر سخنران حواسش به مخاطب و عکس العمل های او نسبت به انتقال اطلاعات نباشد، خیلی زود، جلسه به یک سخنرانی حوصله سربر و غیر قابل درک تبدیل می شود و تمام تلاش سخنران، تباه می شود. 

 

5- سخنرانی های جانبی و یا غیرمستقیم

شما می توانید از این نوع سخنرانی ها در سخنرانی های دیگر هم استفاده کنید. در واقع یک سخنرانی غیر مستقیم و یا جانبی نمی تواند موضوع و یا نوع کلی یک جلسه ی سخنرانی باشد، بلکه همیشه بخشی و یا بخش هایی از یک سخنرانی است. مثلا شما برای اینکه در سخنرانی آموزشی تان، مثالی را ذکر کنید، از یک داستان ساده و یا رویداد معمولی برای به جریان انداختن مثالتان استفاده می کنید، در واقع شما از یک موضوع جانبی استفاده کرده اید تا بتوانید اصل مطلب را به مخاطب انتقال دهید.

 

سخنرانی های جانبی در اکثر مواقع به داد سخنران می رسند و می توانند گاهی اوقات حتی برای عوض کردن فضای خواب آلود و یا کسل کننده ی جلسه ی سخنرانی استفاده شوند.

 

مثلا یک گوینده و یا سخنران خوب، باید متوجه شود که به محض اینکه مود جلسه پایین آمد، از یک سخنرانی جانبی استفاده کند و حال و هوای مخاطب را عوض کند و آمادگی لازم را برای ادامه ی سخنرانی در شنوندگان، ایجاد نماید.

 

سخنرانی جانبی، بیشتر از اینکه یک نوع از سخنرانی باشد، می تواند یک تکنیک و یا مهارت بسیار پرکاربرد در انواع سخنرانی ها هم باشد، مهارتی که به سخنران کمک می کند تا تسلط بیشتری بر روی کل جلسه و حال و هوای مخاطب داشته باشد. 

 

آموزش سخنرانی و فن بیان, بهترین سخنرانی ها, انواع سخنرانی ها

 

6- سخنرانی قضایی

این سخنرانی یک سخنرانی کاملا تخصصی است و صرفا باید توسط اشخاصی ادا شود که تسلط کافی بر روی علم حقوق، فلسفه‌، منطق‌، فقه‌، تاریخ‌ و روانشناسی‌ و از همه مهمتر، بر روی قوانین رایج یک کشور داشته باشد.

 

معمولا سخنرانی های قضایی برای افرادی انجام می شود که اتهام و جرمی به آن ها نسبت داده شده و آن ها برای رهایی از این مخمصه، نیاز دارند تا یک سخنرانی قضایی درست و حسابی از خودشان ارائه دهند.

 

وکلای دادگستری از مهم ترین افرادی هستند که می توانند در این سخنرانی ها شرکت کنند و عموما هدف از ارائه ی این نوع سخنرانی ها، متقاعد کردن هیئت قضات بر طبق قوانین رسمی کشور است. این مدل سخنرانی ها، بسیار مهم هستند و گاهی اوقات نتیجه ی آن می تواند با زندگی یک فرد گره بخورد. پس برای ادای چنین سخنرانی، حتما به یک فرد متخصص و ماهر احتیاج است. 

 

7- سخنرانی های مذهبی 

سخن رانی های مذهبی، از قدیم الایام، یک راه بسیار راحت و رایج، برای تبلیغ یک دین خاص و یا یک راه و روش مذهبی بوده و هنوز هم هست. در این جلسات، عموما یک فرد که بر اصول و قوانین مذهبی مورد نظر، تسلط کافی دارد، برای متقاضیان مربوطه، صحبت می کند و با ذکر مزیت ها و قوانین، دین و مذهب مورد نظر خود، سعی می کند که افراد را توجیه نماید. گاهی هم سخنرانی های مذهبی درباره ی موضوع خاصی از یک مذهب انجام می شود.

 

مثلا سخنرانی مذهبی درباره ی فلسفه ی خمس و زکات در اسلام، سخنران با تسلط کامل بر روی نظریه های قران و اسلام درباره ی خمس و زکات، سعی می کند تا این موضوع را برای مخاطب خود قابل درک کند و سپس از قوانین خمس و زکات و اهمیت آن برای شنونده می گوید. این روش نه تنها برای اسلام، بلکه برای اکثریت دین ها رایج است و در سراسر دنیا، انجام می شود و عموما سخنرانی های مذهبی، توسط یک نماینده ی مذهبی فعال در همان مذهب ارائه می گردد. 

 

8- سخنرانی های سیاسی 

سخنرانی های سیاسی عموما توسط نمایندگان دولت، نمایندگان مجلس، سفرا، وزرا و روسای مختلف یک دولت انجام می شود. یک سخنران سیاسی قبل از اینکه اصلا اقدام به سخنرانی کند، باید ملت های مختلف را بشناسد، دغدغه ها و مشکلات ملت خود را بداند، باید از سیاست های رایج و مهم سخنرانی های سیاسی اطلاع داشته باشد، تاریخ بداند، زبان بداند و هزار و یک گزینه ی دیگر؛ یک سخنران سیاسی باید این موضوع را به شنونده ی خود القا کند که در عین تسلط بر اوضاع جهان، در حال سخنرانی است. در غیر این صورت، تمام مهارت ها و علم و دانش او زیر سوال می رود و عملا نتیجه ی مطلوبی از سخنرانی به دست نخواهد آمد. 

 

انواع سخنرانی ها, معرفی کامل انواع سخنرانی, سخنرانی

 

9 – سخنرانی های بداهه 

بداهه گویی یک اصل بسیار بسیار مهم در فن بیان و سخنرانی هاست. چیزی که شما به عنوان یک سخنران، باید به آن آگاه باشید این است که همیشه زمان کافی برای جمع بندی اطلاعات و کسب مهارت های سخنرانی وجود ندارد و گاهی اوقات پیش می آید که شما باید به صورت ناگهانی در یک جلسه شرکت کنید و درباره ی یک موضوع خاص و مرتبط با تخصص خودتان سخنرانی داشته باشید.

 

بداهه گویی و مهارت شما در فن بیان، می تواند اینجا به شما کمک زیادی بکند و باعث شود که شما بتوانید، مانند یک فرد مطلع از شرایط جلسه، پروسه ی یک سخنرانی را در دست بگیرید. بداهه گویی نه تنها در یک سخنرانی، بلکه در هر منصب و شغل و موقعیتی در جامعه، می تواند مهم و کاربردی باشد. 

 

10- سخنرانی های خودمانی 

سخنرانی های خودمانی، یکی از ساده ترین انواع سخنرانی ها هستند و عموما در جمع خانواده، دوستان و آشنایان انجام می شوند. البته در همین جلسات کوچک و صمیمی هم فرد باید بتواند از پس موضوع مورد بحث برآید و اطرافیان را قانع کند و یا اگر قرار است درباره ی انتقال و آموزش یک سری مهارت ها و اطلاعات صحبت شود، باید بداند که اطلاعات درستی با منبع موثق در اختیار شنونده قرار دهد. در واقع هر سخنرانی در عین سادگی، باید در آگاهی و اشراف کامل به مهارت های سخنرانی و موضوع مورد بحث انجام شود. 

 

آموزش سخنرانی, متن شروع سخنرانی, مقدمه سخنرانی

 

گردآوری : بخش روانشناسی موزستان

 

به این نوشته امتیاز بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ×