» سلامت و بهداشت » آزمایش ها و تجهیزات پزشکی » آزمایش مدفوع کالپروتکتین؛ راهی مطمئن برای تشخیص بیماری‌های التهابی روده
آزمایش ها و تجهیزات پزشکی

آزمایش مدفوع کالپروتکتین؛ راهی مطمئن برای تشخیص بیماری‌های التهابی روده

1403/08/21 009

 

آزمایش کالپروتکتین مدفوع چیست؟

آزمایش کالپروتکتین مدفوع میزان پروتئینی به نام کالپروتکتین را در نمونه مدفوع شما اندازه‌گیری می‌کند. این آزمایش همچنین به عنوان آزمایش کالپروتکتین مدفوع شناخته می‌شود. برای بررسی التهاب (ورم و تحریک) در روده‌های شما استفاده می‌شود. مقدار کمی کالپروتکتین در مدفوع شما وجود دارد و این طبیعی است. اما سطح بالای آن نشان می‌دهد که روده‌های شما ملتهب هستند. هنگامی که در روده‌های خود التهاب دارید، سیستم ایمنی شما انواع خاصی از گلبول‌های سفید (نوتروفیل‌ها) را به ناحیه ملتهب می‌فرستد. این گلبول‌های سفید کالپروتکتین را به روده‌های شما آزاد می‌کنند که در آنجا با مدفوع شما مخلوط می‌شود.

 

التهاب در روده‌های شما می‌تواند باعث اسهال شدید آبکی یا خونی همراه با درد شکم و/یا گرفتگی شود که بیش از چند روز ادامه دارد. انواع دیگر بیماری‌های گوارشی نیز می‌توانند باعث این علائم شوند. اگر این علائم برای مدت طولانی ادامه داشته باشند یا بیایند و بروند، مهم است که بدانید آیا روده‌های شما ملتهب هستند یا خیر. زیرا التهاب می‌تواند پوشش روده‌های شما را آسیب برساند و در طول زمان منجر به سایر بیماری‌های جدی شود.

 

آزمایش کالپروتکتین می‌تواند مشخص کند که آیا بیماری روده شما شامل التهاب است یا خیر. اما نمی‌تواند علت دقیق را تشخیص دهد. دانستن اینکه آیا روده‌های شما ملتهب هستند به پزشک شما کمک می‌کند تا تصمیم بگیرد که چه آزمایش‌های دیگری ممکن است نیاز داشته باشید و چه درمان‌هایی برای شما بهترین است.

 

نام کامل آزمایش کالپروتکتین مدفوع

• تست مدفوع کالپروتکتین (Calprotectin Stool Test)

 

نام های دیگر آزمایش کالپروتکتین مدفوع

• کالپروتکتین مدفوع

 

نوع نمونه آزمایش کالپروتکتین مدفوع

• مدفوع

 

نحوه انجام آزمایش کالپروتکتین مدفوع

برای آزمایش خود نیاز به ارائه یک نمونه مدفوع خواهید داشت. پزشک شما احتمالاً یک ظرف یا کیت با دستورالعمل‌هایی برای جمع‌آوری نمونه به شما می‌دهد. روش‌های مختلفی برای جمع‌آوری نمونه‌های مدفوع وجود دارد، بنابراین دستورالعمل‌ها را با دقت دنبال کنید. به‌طور کلی، شما باید:

1. ظرف را با نام خود، تاریخ و زمان جمع‌آوری برچسب‌گذاری کنید.

2. همانطور که دستور داده شده است، نمونه مدفوع را جمع‌آوری کنید. این معمولاً شامل استفاده از یک ظرف تمیز و خشک یا کاغذ یا پلاستیک مخصوص قرار داده شده روی توالت برای گرفتن مدفوع است.

3. مطمئن شوید مدفوع با هیچ ادراری ، دستمال توالت یا آب از توالت مخلوط نشود.

4. ظرف را محکم ببندید.

5. دست‌های خود را با صابون و آب به خوبی بشویید.

6. ظرف را طبق دستورالعمل‌ها برگردانید.

7. اگر در حال جمع‌آوری نمونه از پوشک هستید، دستورالعمل‌های خاصی برای استفاده از پلاستیک داخل یک پوشک تمیز دریافت خواهید کرد. در برخی موارد، ارائه دهنده ممکن است از یک سواب برای گرفتن نمونه مدفوع از راست روده استفاده کند.

 

تست مدفوع کالپروتکتین, تست کالپروتکتین مدفوع

 

خطرات و عوارض انجام آزمایش کالپروتکتین مدفوع

• هیچ خطر شناخته شده ای برای انجام آزمایش مدفوع کالپروتکتین وجود ندارد.

  

زمان و شرایط انجام آزمایش کالپروتکتین مدفوع

• سیگار نکشید، زیرا ممکن است نتایج آزمایش شما را تغییر دهد. برخی از داروها، مانند داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) نیز ممکن است بر نتایج آزمایش شما تأثیر بگذارند.

• معمولاً نیازی به تغییر رژیم غذایی خاصی قبل از آزمایش نیست. اما اگر پزشک شما به شما توصیه خاصی کرده است، حتماً به آن عمل کنید.

 

آزمایش کالپروتکتین مدفوع در چه مواردی تجویز می‌شود؟

بیشتر اسهال آبکی پس از یک یا دو روز خود به خود از بین می‌رود و پزشک شما نیازی به انجام آزمایش ندارد. اما اگر علائم شما پس از چند روز بهبود نیافت یا همچنان بازگشت، ممکن است برای بررسی التهاب در روده‌های خود به آزمایش کالپروتکتین مدفوع نیاز داشته باشید. همراه با اسهال، درد شکم و گرفتگی، سایر علائم التهاب در روده‌های شما ممکن است شامل موارد زیر باشد:

• خون، مخاط و/یا چرک در مدفوع شما. اگر خون یا چرک در مدفوع خود دیدید یا مدفوع شما سیاه و قیرگونه بود، بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید.

• همیشه احساس نیاز به حرکت روده‌های خود (مدفوع) حتی زمانی که مدفوعی وجود ندارد. این وضعیت ممکن است دردناک باشد و باعث گرفتگی شود.

• احساس نیاز فوری به حرکت روده‌های خود.

• کاهش وزن زمانی که در حال تلاش برای کاهش وزن نیستید.

• اگر قبلاً تشخیص IBD گرفته‌اید، ممکن است برای نظارت بر وضعیت خود به آزمایش کالپروتکتین نیاز داشته باشید. این اطلاعات به پزشک شما کمک می‌کند تا درمان را انتخاب کند و بررسی کند که آیا کار می‌کند یا خیر.

 

داروها و عوامل مداخله گر برای انجام آزمایش کالپروتکتین مدفوع

از پزشک خود بپرسید که آیا قبل از آزمایش خود نیاز به قطع مصرف هرگونه دارویی دارید یا خیر. اما هرگز بدون صحبت قبلی با ارائه دهنده خود مصرف هیچ دارویی را قطع نکنید. داروهایی که ممکن است نتایج آزمایش شما را تحت تأثیر قرار دهند شامل برخی داروهای بدون نسخه، از جمله:

• داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs)، که برای تسکین درد استفاده می‌شوند. مثال‌ها عبارتند از آسپیرین، ایبوپروفن و ناپروکسن.

• مهارکننده‌های پمپ پروتون (PPIs)، که برای کنترل اسید معده و تسکین علائم GERD استفاده می‌شوند. مثال‌ها عبارتند از امپرازول، اسومپرازول و لانزوپرازول.

 

تفسیر آزمایش کالپروتکتین مدفوع

• سطح نرمال یا پایین کالپروتکتین معمولاً به این معنی است که روده‌های شما ملتهب نیستند، که یعنی شما بیماری التهابی روده (IBD) ندارید. علائم شما احتمالاً ناشی از نوعی بیماری غیر التهابی است. پزشک شما ممکن است آزمایش‌های دیگری را برای تشخیص اینکه کدام بیماری باعث علائم شما می‌شود، سفارش دهد.

اما ممکن است حتی زمانی که روده‌های شما ملتهب هستند، نتایج آزمایش کالپروتکتین نرمال باشد. این را “منفی کاذب” می‌نامند. نتایج منفی کاذب کالپروتکتین بیشتر در کودکان اتفاق می‌افتد.

 

• سطح بالای کالپروتکتین معمولاً به این معنی است که روده‌های شما ملتهب هستند. هرچه مقدار کالپروتکتین در مدفوع شما بیشتر باشد، التهاب شما بیشتر است. اگر سطح کالپروتکتین شما بالا است، پزشک شما ممکن است در چند هفته آینده شما را مجدداً آزمایش کند تا ببیند آیا تغییر می‌کنند یا خیر.

چندین بیماری می‌توانند باعث افزایش سطح کالپروتکتین شوند، بنابراین ممکن است برای یافتن علت به آزمایش‌های دیگری نیاز داشته باشید. به‌طور کلی:

• سطح بسیار بالای کالپروتکتین اغلب مرتبط است با: بیماری التهابی روده (IBD)، مسمومیت غذایی ناشی از انواع خاصی از باکتری‌ها.

• سطح نسبتاً بالای کالپروتکتین اغلب مرتبط است با: سرطان روده یا کولون، بیماری سلیاک، برخی عفونت‌های باکتریایی در روده‌های شما مانند کلستریدیوم دیفیسیل (C. diff)، مصرف NSAIDs، IBD درمان شده.

• اگر نتایج آزمایش کالپروتکتین شما نشان می‌دهد که روده‌های شما ملتهب هستند، پزشک شما ممکن است یک کولونوسکوپی را سفارش دهد، که از یک دوربین کوچک برای نگاه کردن به داخل روده‌های شما استفاده می‌کند. این به ارائه دهنده شما کمک می‌کند تا بفهمد آیا IBD یا بیماری دیگری باعث التهاب است یا خیر. اما اگر نتایج آزمایش کالپروتکتین شما نشان می‌دهد که روده‌های شما احتمالاً ملتهب نیستند، یک کولونوسکوپی بعید است که به تشخیص کمک کند. به این ترتیب، یک آزمایش کالپروتکتین مدفوع می‌تواند به جلوگیری از کولونوسکوپی‌های غیر ضروری کمک کند.

اگر در مورد نتایج آزمایش خود سوال دارید، با پزشک خود صحبت کنید.

 

مقادیر نرمال آزمایش کالپروتکتین مدفوع

• کمتر از 49 میکروگرم بر گرم: نرمال (التهاب کم یا بدون التهاب)
• بین 50 تا 120 میکروگرم بر گرم: متوسط (حد مرزی بالا)
• بیشتر از 121 میکروگرم بر گرم: بالا (التهاب قابل توجه)

 

سوالات رایج در رابطه با آزمایش کالپروتکتین مدفوع

1. کالپروتکتین بالای مدفوع به چه معناست؟

کالپروتکتین بالای مدفوع شما ممکن است نشان دهنده یک بیماری زمینه ای سلامتی مانند کولیت اولسراتیو، بیماری کرون، عفونت باکتریایی یا برخی انواع سرطان باشد.

 

2. چه سطحی از کالپروتکتین نشان دهنده بیماری کرون است؟

نتایج کالپروتکتین بالاتر از 121 میکروگرم بر گرم یک نشانگر التهاب روده است که ممکن است نشان دهنده یک بیماری زمینه ای مانند بیماری کرون باشد. افرادی با سطح بالاتر از 250 میکروگرم بر گرم 46% احتمال ابتلا به IBD دارند.

 

3. آزمایش کالپروتکتین مدفوع برای چه چیزی است؟

آزمایش کالپروتکتین مدفوع برای التهاب در روده آزمایش می شود.

 

4. چه سرطان هایی باعث کالپروتکتین بالا می شوند؟

برخی از سرطان هایی که ممکن است باعث کالپروتکتین بالا شوند عبارتند از سرطان کولورکتال و روده.

 

نکات مهم دیگری که باقی مانده است و باید بدانید

• علاوه بر بیماری‌های التهابی روده و سرطان، عواملی مانند عفونت‌های باکتریایی، مصرف برخی داروها (مانند NSAIDها)، و حتی استرس نیز می‌توانند بر سطح کالپروتکتین تأثیر بگذارند.

• در برخی موارد، پزشک ممکن است برای تأیید تشخیص یا بررسی روند بیماری، آزمایش کالپروتکتین را تکرار کند.

• آزمایش کالپروتکتین یک آزمایش تشخیصی قطعی نیست و همیشه نمی‌تواند به تنهایی برای تشخیص بیماری استفاده شود. برای رسیدن به تشخیص دقیق، ممکن است به آزمایش‌های دیگری مانند کولونوسکوپی نیز نیاز باشد.

• تفسیر نتایج آزمایش کالپروتکتین باید توسط پزشک انجام شود. پزشک با در نظر گرفتن سایر علائم و نتایج آزمایش‌های دیگر، تشخیص نهایی را ارائه می‌دهد.

 

تذکر مهم

از اطلاعات موجود در این مقاله نباید به عنوان جایگزین نظر حرفه ای پزشک استفاده شود. اگر در مورد سلامتی خود سوالی دارید حتما با پزشک خود تماس بگیرید.

 

گردآوری: بخش سلامت موزستان 

 

به این نوشته امتیاز بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ×