تختروانچی: پاسخ احیای اسنپبک، خروج ایران از انپیتی است
به گزارش سایت دیدهبان ایران، ابراهیم رضایی در توضیح جلسه امروز کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، گفت: ظهر امروز جلسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با حضور اعضای کمیسیون و تختروانچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه و غریب آبادی معاون بین الملل وزیر امور خارجه درباره مذاکرات اخیر وزارت خارجه با سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان در ژنو برگزار شد.
وی توضیح داد: تخت روانچی و غریب آبادی ضمن ارائه گزارشی از مذاکرات اخیر، به سوالات اعضا و نگرانیها و همین طور انتقادات اعضای کمیسیون امنیت ملی پاسخ دادند.
رضایی اضافه کرد: تختروانچی هدف از این گفتوگوها را صیانت از دستاوردهای انقلاب اسلامی اعلام کرد و تاکید داشت که ما مذاکره نکردیم، صرفا گفتوگو و تبادل نظر کردیم؛ در ژنو مذاکره نکردیم چون متنی نداشتیم و متنی نبود که بخواهیم بر سر آن در واقع مذاکرهای انجام دهیم.
رضایی ادامه داد: معاون سیاسی وزیر امور خارجه گفت که بعد از خروج ترامپ از برجام، اروپاییها به تعهدات خودشان عمل نکردند و ما تلاش داشتیم که اول چارچوب کار را در گفتوگوها مشخص کنیم و با مذاکره خیلی فاصله داریم.
تخت روانچی: میتوانیم از انپیتی خارج شویم
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: تختروانچی اعلام کرد که در این مرحله احساس کردیم که گفتوگو مفید است و راجع به مسائل مختلف اعم از موضوع هستهای و مسائل فلسطین و لبنان صحبت کردیم و آنها هم دغدغه خود در ارتباط با اوکراین را مطرح کردند. همچنین راجع به اقدامات متقابل ایران در صورت احیای اسنپ بک یکی از گزینه هایی را که مطرح کردیم خروج از ان پی تی بود و اینکه میتوانیم از ان پی تی خارج شویم.
وی ادامه داد: معاون سیاسی وزیر امور خارجه بیان کرد که احتمالا ما یک دور دیگر هم تبادل نظر با اروپا داشته باشیم و همه گفتوگوها در چارچوب مقررات و نظام بوده و ما بدون خوشبینی کاذب در گفتگوها شرکت کردیم. تختروانچی گفت که ما حتما مجوز داشتیم و گفتوگو خلاف نظر رهبر انقلاب نیست، ما هم غربگرا نیستیم. برای دور بعدی گفتوگوها هنوز زمانی تعیین نشده است.
غریبآبادی: اروپا به تعهد خود بعد از خروج ترامپ از برجام عمل نکرد
رضایی اظهار کرد: غریب آبادی معاون بین الملل وزیر امور خارجه هم مطالبی گفت مبنی بر اینکه هنوز مذاکره شکل نگرفته و اکثر بحثهای ما در گفتوگوهای اخیر در موضوع هستهای و تحریمهای ظالمانه علیه ملت ایران بود و البته درباره اقدامات تقابلی هم صحبت کردیم. همچنین در این گفتوگوها از برخی اقدامات اخیر علیه کشورمان از جمله تحریم کشتیرانی و شرکت هواپیمایی، بیانیه اخیر اروپا درباره جزایر ایرانی و قطعنامه شورای حکام انتقاد شده است.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: غریبآبادی تاکید کرد که در ارتباط با موضوع هستهای وارد جزئیات نشدیم و تاکید کرد که اروپا به تعهد خودش بعد از خروج ترامپ از برجام عمل نکرد و قرار شد که گفتوگوها ادامه پیدا کند تا جزئیات مشخص شود، اما الان متنی تهیه نخواهد شد. همچنین تجربه دور گذشته و مذاکره با غرب جلوی چشممان است و حتما آن را مدنظر داریم.
رضایی با بیان اینکه اعضا و همینطور رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس مطالب خود را مطرح کردند، گفت: فضای جلسه مثبت نبود و اکثریت قریب به اتفاق اعضا از مذاکره ما با سه کشور اروپایی نگرانیهایی داشتند، انتقادهای جدی در جلسه نسبت به اصل این مذاکره و در واقع مباحث آن مطرح شد و غالب اعضای کمیسیون یک رویکرد انتقادی داشتند.
وی ادامه داد: از جمله مطالبی که در جلسه امروز مکرر گفته شد این بود که این گفتوگوها آوردهای برای کشور ندارد و منجر به انتفاع اقتصادی ملت ایران نمیشود، از برخوردهای گذشته اروپا و به ویژه اقدامات خباثت آلود آنها مثل همراهی با آمریکا در تحریمها، بیانیه آنان در ارتباط با جزایر سه گانه ایرانی، تحریمهای اخیر کشتیرانی و شرکت هواپیمایی، اقدامات خصمانه دولت آلمان در محدودیتهای ایجاد شده برای کنسولگریهای و ارتباطات ما و برخوردهای دول اروپایی نسبت به جمهوری اسلامی ایران انتقاد و تاکید کردند که لازم است از تجربه گذشته به ویژه در برجام عبرت گرفته شود و اشتباهات پیشین تکرار نشود.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی گفت: نمایندگان تاکید کردند که مذاکره برای مذاکره نباید باشد و باید منجر به منافع اقتصادی برای کشور و برای مردم شود، مردم را از شعارهایی مثل فشار حداکثری نباید ترساند و نباید منفعلانه برخورد کنیم و در مذاکرات نباید منفعل باشیم. مذاکرات حتما باید در چارچوبها انجام بگیرد و نباید پیام ضعف به دشمن داده شود و باید با مجلس هم در این زمینهها مشورت صورت بگیرد.
رضایی بیان کرد: رئیس کمیسیون امنیت ملی در جمعبندی این جلسه اعلام کرد که محورهای گفتوگو باید در چارچوب های پذیرفته شده و خطوط کلی نظام جمهوری اسلامی باشد، از گفتوگو درباره برخی موضوعات مثل حقوق بشر یا در واقع برخی پیشرفتهای ما در موضوع هستهای به جد پرهیز شود و در واقع گفتوگو و مذاکره در موضوع هستهای صرفاً باید در چارچوب قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها باشد و این قانون یعنی قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها باید فصل الخطاب باشد.
وی در پایان اظهار کرد: رئیس کمیسیون بیان کرد که گفتگو با غرب باید از موضع اقتدار باشد و نباید در کشورترامپهراسی راه بیندازیم و از خوشبینی به غرب هم باید پرهیز کنیم، ضمن اینکه ظرفیت لازم در اروپا برای گفتوگو یا مذاکره وجود ندارد، چون اینها اختیاری از خودشان ندارند و در مذاکرات دچار خطای سیاسی نباید شویم و گفتگوی بعدی باید با رعایت ملاحظات جدی کشور صورت بگیرد.