تست روانشناسی MMPI (مینهسوتا)
تست روانشناسی MMPI
تست ام ام پی آی یکی از بهترین ابزارهای روانشناسان بالینی و پر استفاده ترین ابزار سنجش و غربالگری بیماری های روانی است. این تست حاصل کار گروهی از روانشناسان دانشگاه مینهسوتا در دهه 40 میلادی است که بارها مورد تجدید نظر، اصلاح و بهینه سازی قرار گرفته است.
اهمیت تست شخصیتی چند محوری مینهسوتا (MMPI)
این واقعیت که MMPI و MMPI2 رایج ترین وسیله روانشناختی شخصیت سنجی است و در نوع خود بیش از هر آزمونی مورد تحقیق قرار گرفته است بدون تردید یکی از امتیازات برجسته آن است و هر ساله چند صد مقاله تحقیقی در مورد MMPI نوشته میشود که بطور گسترده در مطالعات پژوهشی و بالینی مورد استفاده قرار میگیرد.
این تست نقش مهمی در تعیین مشکلات اجتماعی، شخصی و رفتاری در بیماران روانی دارد و اطلاعات باارزشی در جهت تشخیص و درمان بیماران در اختیار پزشک قرار میدهد. علاوه بر موارد بالینی و غربال گری بیماری های روانی از این ابزار در موارد متعدد دیگر از جمله موارد زیر استفاده شده است:
– در امور قضایی و اصلاح تبهکاران
– یافتن کاندیدهای مناسب جهت موقعیتهای اجتماعی که با سلامت جامعه در ارتباطند. مانند کارکنان انرژی هسته ای، افسران پلیس، خلبانان هواپیما و سایر موارد.
– انتخاب رویکرد درمانی مناسب
– مراکز مشاوره
– ازدواج و مشاوره خانواده
از نقاط قوت MMPI، ماهیت غیر نظری آن است، خصوصیتی که احتمال مفید بودن آن را در طیفی گسترده افزایش میدهد. وجود مقیاسهای اعتباری که برای ارزیابی نگرش نسبت به شرکت در آزمون طرح ریزی شده اند علاوه بر اطلاعات شخصیتیو بالینی یک مزیت مشخص MMPI است که موجب برتری آن بر بسیاری از ابزارهای شخصیت سنجی دیگر شده است.
این تست روانشناسی پس از انجام، ابعاد شخصیتی فرد مورد نظر را مشخص می کند و ویژگی های رفتاری او را به دست می دهد. از کاربرد های مهم این تست روانشناسی، استفاده نتایج آن در گزینش برای مشاغل مهم و خاص. ازدواج و همچنین شناسایی اختلال شخصیت، اختلال ویژگی های رفتاری و اختلالات روانی میباشد.
آزمون روانشناسی MMPI
فرم اولیه دارای 565 سئوال بله یا خیر بوده و در همه افرادی که بالای 16 سال بوده و یا حداقل کلاس 8 را گذرانده اند قابل اجراست. در حال حاضر نمونه های معمول این آزمون در کاربرد بالینی بین 240 تا 560 ماده را شامل می شوند که زمان بسیاری را برای اجرا می طلبد. این آزمون، یک پرسشنامه خودسنجی با پاسخهای “آری” یا “نه” است.
نحوه امتیاز دهی و تفسیر تست روانشناسی MMPI
امتیازدهی به پرسشنامه این تست روانشناسی در دو دسته مقیاس انجام میگیرد. یک دسته شامل مقیاسهای روانی است که قبل از امتیاز دهی و تفسیر به مقیاسهای بالینی، امتیاز دهی و تفسیر میشود. مقیاسهای روانی مشخص می کنند که آیا ممکن است فرد به برخی سوالات جواب دروغ داده باشد و یا با حالت دفاعی و مغرضانه به برخی سوالات پاسخ داده باشد.
با استفاده از بعضی از مقیاس های این تست روانشناسی می توان تعیین کرد که فرد آیا میخواسته خود را بهتر از حالت واقعی یا بدتر از آن نشان دهد یا خیر. سپس بر اساس این نتایج به دست آمده می توان نتایج به دست آمده از مقیاس های بالینی را به درستی تعبیر کرد.
تفسیر کامل این آزمون پیچیده و نیازمند تخصص و تجربه بسیار زیاد است، تفسیر های نرم افزار و مکانیکی توانایی تفسیر کامل این تست را ندارند و اکثر موارد صرفا به ردیف نمودن کدهای تشخیصی می پردازند. بر همین اساس به منظور ساده نمودن کار با این تست، تفسیر ساده و کاربردی اولیه در اختیار شما قرار خواهد گرفت. باز هم یادآور می شویم برای تفسیر کامل نیاز به تماس با متخصص روانشناس آموزش دیده دارید.
نسخه فارسی MMPI
پس از ارائه آزمون انگلیسی، ترجمه فارسی آن در کشور مورد استفاده قرار گرفت. اما تعداد بسیار زیاد سئوالات که هم برای پاسخ دهنده خسته کننده بوده و هم کار محاسباتی و نتیجه گیری را مشکل مینمود از یک طرف، و تفاوتهای موجود در فرهنگ ایرانی با فرهنگ خارج که این تست در آنجا استاندارد شده باعث شد تا تعدادی از متخصصین به فکر چاره ای باشند.
سرانجام این مهم توسط دکتر براهنی، اخوت، شاملو و نوع پرست صورت پذیرفت و فرم 71 سئوالی آزمون متناسب با شرایط فرهنگی ایران تهیه گردید. امروزه در اکثر مراکز درمانی و پژوهشی این نوع از آزمون مورد استفاده قرار میگیرد.
مقیاس های تست MMPI
نسخه اصلی MMPI دارای 10 مقیاس بالینی (Clinical scales) و 3 مقیاس روایی(Validity scales) میباشدکه در نسخه فارسی 71 سوالی 2 مقیاس بالینی آن حذف شده است (Mf و Si).
مقیاسهای روایی(Validity scales)
مقیاس L – مقیاس F- مقیاس K
مقیاسهای بالینی (Clinical scales)
Hs – D- Hy – Pd – Mf -Pa – Pt – sc -Ma – si
L: دروغ سنجی
F: بسامد
K: اصلاح
Hs: اضطراب و اندیشه بیهوده درمورد سلامتی خود
D: افسردگی
Hy: تشنج- حمله عصبی – هیستریک
Pd: انحراف روانی اجتماعی
Mf:حس مردانگی یا زنانه
Pa: پارانویا – سوءظن شدید – بدبینی
Pt: ضعف روحی و خستگی روانی
Sc: اسکیزوفرنی
Ma: شیدایی
Si: درونگرایی اجتماعی
گردآوری: بخش روانشناسی موزستان