» مذهبی » احکام دینی » حکم و فواید زدن موهای بدن مردان چیست ؟
احکام دینی

حکم و فواید زدن موهای بدن مردان چیست ؟

۱۴۰۳/۱۰/۱۰ 0020

در این مقاله از موزستان، با حکم و فواید زدن موهای بدن مردان آشنا می شوید. اسلام دینی است که بر پاکیزگی، نظم و آراستگی تأکید ویژه ای دارد و بسیاری از دستورات آن به طور مستقیم یا غیرمستقیم به نظافت و بهداشت فردی مرتبط هستند. یکی از این دستورات، زدن موهای بدن است که برای مردان و زنان به شکل متفاوتی مطرح شده است.

 

زدن موهای بدن مردان چه حکمی دارد ؟

اسلام دینی است که بر پاکیزگی، نظم و آراستگی تأکید ویژه ای دارد و بسیاری از دستورات آن به طور مستقیم یا غیرمستقیم به نظافت و بهداشت فردی مرتبط هستند. یکی از این دستورات، زدن موهای بدن است که برای مردان و زنان به شکل متفاوتی مطرح شده است. در این مقاله، حکم زدن موهای بدن مردان در اسلام، دلایل شرعی آن، و فواید جسمانی و اجتماعی این عمل مورد بررسی قرار می گیرد.

 

حکم و فواید زدن موهای بدن مردان :

زدن موهای بدن یکی از موضوعاتی است که از جنبه های مختلف دینی، بهداشتی و اجتماعی قابل بررسی است. این عمل در میان مردان به دلایل مختلفی همچون رعایت بهداشت، افزایش زیبایی و توجه به ظاهر، و در برخی موارد، پیروی از دستورات شرعی صورت می گیرد. در این مقاله، حکم شرعی زدن موهای بدن مردان را بر اساس منابع اسلامی، فواید بهداشتی و اثرات اجتماعی آن مورد بررسی قرار می دهیم.

 

موهایی از بدن که شریعت در مورد برداشتن یا تراشیدن آنها سکوت کرده است مانند موهای ساق پا و یا رانها و یا دستها و یا بازو و یا سینه و پشت بدن و یا بینی یا پیشانی سر، که بعضی از علما برداشتن آنها را جایز نمی دانند زیرا موجب تغییر خلقت است، ولی دیگر علما، حکم بر جواز کندن آن قسمتها داده اند، زیرا پیامبر صلی الله علیه و سلم فرمودند: «الحلال ما أحل الله فی کتابه، والحرام ما حرم الله فی کتابه و ما سکت عنه فهو مما عفا عنه» رواه الترمذی (1726) وحسنه الألبانی فی صحیح الترمذی.

 

یعنی: حلال آنست که خداوند متعال در کتابش حلال کرده، و حرام آنست که خدا در کتابش حرام کرده، و هر آنچه که در مورد آن سکوت کرده قابل گذشت است»

 

در اسلام، تراشیدن موهای بدن به جز صورت نه تنها اشکالی ندارد بلکه در مواردی مستحب است. به عنوان مثال، در کتاب «توضیح المسائل» امام خمینی (ره) آمده است که تراشیدن موهای زائد بدن (غیر از صورت) هیچ مشکلی ندارد و در صورتی که هدف از این عمل پاکیزگی باشد، مستحب نیز محسوب می شود.

 

حکم شرعی زدن موهای بدن مردان :

در اسلام، توجه به نظافت و پاکیزگی از اصول اساسی زندگی است و به عنوان بخشی از ایمان معرفی شده است. حکم زدن موهای بدن مردان بسته به نوع مو و شرایط، متفاوت است:

 

1. موهایی که زدن آنها مستحب است

بر اساس احادیث و روایات اسلامی، زدن برخی موهای بدن به ویژه زیر بغل و شرمگاه (ناحیه تناسلی) مستحب است و تأکید شده که این کار هر چهل روز یک بار انجام شود. پیامبر اسلام (ص) فرموده اند:

 

“خمس من الفطره: تقلیم الأظفار، ونتف الإبط، وحلق العانه، والسواک، والاستنشاق بالماء”

(پنج عمل از سنت های فطری هستند: کوتاه کردن ناخن ها، زدودن موی زیر بغل، تراشیدن موی شرمگاه، استفاده از مسواک و شست وشوی بینی با آب).

 

2. موهایی که زدن آنها مکروه است

در برخی موارد، زدن موهای بدن که به طور طبیعی در انسان وجود دارند و زیبایی و مردانگی را تحت تأثیر قرار می دهند، مانند موهای روی سینه یا پاها، مکروه دانسته شده است. دلیل این مکروه بودن، پرهیز از تغییر غیرضروری در خلقت و طبیعت انسان است.

 

3. موهایی که زدن آنها جایز است

زدن سایر موهای بدن، مانند موهای پشت، کمر یا دست ها، از نظر فقهی اشکالی ندارد و کاملاً به تصمیم فرد بستگی دارد. در صورتی که هدف از این عمل، بهداشت یا رعایت زیبایی باشد، انجام آن پسندیده است.

 

تراشیدن موهای شرمگاه از نظر اسلام

 

حکم زدن موی پا مرد در اسلام :

زدن موهای بدن مثل موهای دست و پا بوسیله تیغ یا هرچیز دیگر با هدف پاکیزگی برای مردان چه حکمی دارد؟

 

تراشیدن و اصلاح موهای بدن (غیر از ریش)، اشکال ندارد؛ بلکه زدودن موهای زاید بدن (موهای زیر بغل و عورتین)، مستحب می باشد.(علامه مجلسی، حلیه المتقین، آداب حمام رفتن)

 

تراشیدن موهای شرمگاه از نظر اسلام :

پیامبر(ص) فرمودند:

موى شارب (سبیل) وزهار (زیر شکم) وزیر بغل را بلند نگذارید که جایگاه شیطان است. (علل الشرایع، ج 2، ص 519، باب 292، ح 1.)

 

این حدیث نشان می دهد که تراشیدن موی برخی از نواحی بدن مردان ضروری است.

 

پیامبر صَلَّی اللَّهُ عَلَیْهِ وَسَلَّم برای کوتاه کردن سبیل، ناخن ها، کندن موی زیر بغل و تراشیدن موی زیر ناف چهل شبانه روز را مقرر کرد؛ که اینها را بیشتر از این نگه نداریم.

 

حکم زدن موهای دست و پا در مردان :

به جز صورت که تراشیدن آن بنابر احتیاط واجب حرام است،(توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏2، ص 835 ، م 40 )

 

از بین بردن موهای سایر قسمت های بدن نه تنها اشکال ندارد، بلکه مستحب است.(الحسینی الجرجانی، السید الامیر ابوالفتح، تفسیر شاهی، ج ‏1، ص 93)

 

فواید زدن موهای بدن مردان :

1. فواید بهداشتی

کاهش تعریق و بوی بدن: موهای بدن می توانند محیطی مناسب برای تجمع عرق و باکتری ها باشند. با زدودن این موها، احتمال ایجاد بوی نامطبوع کاهش می یابد.

 

کاهش ابتلا به بیماری های پوستی: تراشیدن موهای زائد می تواند از تجمع آلودگی و ایجاد عفونت های پوستی جلوگیری کند.

 

جلوگیری از رشد قارچ ها و میکروب ها: در مناطقی که رطوبت و گرما بیشتر است، حذف موها می تواند خطر عفونت قارچی را کاهش دهد.

 

2. فواید زیبایی و روانی

افزایش اعتمادبه نفس: داشتن ظاهری مرتب و تمیز می تواند بر اعتمادبه نفس افراد تأثیر مثبت بگذارد.

 

رعایت آداب اجتماعی: در محیط های ورزشی یا حرفه ای، ظاهر مرتب از اهمیت بیشتری برخوردار است.

 

افزایش جذابیت ظاهری: زدن موهای بدن در برخی جوامع به عنوان نشانه ای از آراستگی و توجه به زیبایی تلقی می شود.

 

3. تأثیرات ورزشی

در بسیاری از رشته های ورزشی، مانند شنا، دوچرخه سواری و بدنسازی، زدن موهای بدن می تواند عملکرد ورزشکاران را بهبود بخشد و از بروز ناراحتی های پوستی ناشی از تعریق جلوگیری کند.

 

حکم زدن موهای دست و پا در مردان

 

آیا زدن موی پا برای مرد مشکل دارد ؟

در واقع از نظر دینی حکمی برای زدن موی پای مردان صادر نشده. گرچه اینکار توسط برخی جایز تلقی نمی شود اما مانعی هم برای آن، از نظر دینی وجود ندارد. با این وجود اغلب، زدن موهای پا برای بدنسازان چندان ضروری نیست. زدن موهای این ناحیه هم سخت است و هم دردناک. به همین خاطر بیشتر بدنسازان ترجیح می دهند مگر برای مسابقات، موهای پای خود را نزنند.

 

آیا زدن موی بدن در بدنسازی صحیح است ؟

بدن های خوش فرم، عضلات بیرون زده، پوست درخشان. اینها تصوراتی است که از بدن یک ورزشکار و بدنساز داریم. معمولا کمتر یادمان هست که قهرمانان بدنسازی محبوبمان روی بدن خود مو داشته باشند! به همین خاطر هرکسی بدنسازی را شروع می کند یکی از اولین کارهایی که انجام می دهد زدن موهای بدنش است. اما آیا زدن موی بدن در بدنسازی لازم است؟

 

با توجه به احادیث متوجه می شویم ، که رسول اکرم (صلی الله علیه و آله) دستور دادند که مسلمانان موهای زاید بدن را با نوره بزدایند لطفاً بفرمایید مقصود کدام قسمت از بدن است؟ پاسخ: طبق روایات رسیده برای همه بدن مستحب است.

 

در پایان :

زدن موهای بدن مردان در اسلام به عنوان بخشی از دستورات فطری و نظافتی معرفی شده است و تأثیرات مثبت آن از نظر بهداشت، زیبایی و روانی مورد تأکید قرار گرفته است. این عمل علاوه بر رعایت احکام شرعی، به بهبود کیفیت زندگی و سلامت عمومی افراد کمک می کند. مسلمانان با رعایت دستورات اسلامی و استفاده از روش های مناسب، می توانند از فواید این عمل بهره مند شوند و زندگی بهتری داشته باشند.

 

گردآوری: بخش مذهبی موزستان

 

به این نوشته امتیاز بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ×