» علمی و آموزشی » نکات و قوانین حقوقی » دادخواست تامین دلیل چیست و به چه دلایلی تنظیم می شود؟
نکات و قوانین حقوقی

دادخواست تامین دلیل چیست و به چه دلایلی تنظیم می شود؟

۱۴۰۳/۰۲/۱۲ 1093

دادخواست تامین دلیل در مواردی صادر می شود که درخواست دهنده بیم از بین رفتن شواهد و مدارک تا زمان برگزاری جلسه دادگاه را داشته باشد.

 

تامین دلیل چیست و چه کاربردی در دعاوی دارد؟ 

فردی که برای طرح یک دعوا در دادگاه های حقوقی و کیفری  اقدام میکند باید دلایل اثبات خود را به دادگاه ارائه نماید و ادعای خود را اثبات نماید براساس قاعده فقهی ” البینه المدعی” وظیفه مدعی، اثبات دعوا با ارائه ادله است. 

 

در مواردی که مدعی احساس می کند دلایل او در معرض از بین رفتن تا روز محاکمه هستند ، برای حفظ دلایل میتواند به نهاد حقوقی مراجعه نموده و دادخواست تامین دلیل ثبت نماید و نظر کارشناس حقوقی را در این زمینه جلب نماید. 

 

در ادامه مقاله موزستان برای شما توضیح میدهیم دادخواست تامین دلیل چیست و منظور از تامین دلیل با جلب نظر کارشناس چه می باشد و نکاتی که برای دادخواست تامین دلیل باید چه مراحلی را بگذرانید.

 

دادخواست تامین دلیل چیست؟

در ماده 149 قانون آیین دادرسی مدنی آمده است:

در مواردی که شخص ذی نفع احتمال بدهد در آینده و قبل از تحقیق محلی و کسب اطلاع از مطلعین و استعلام نظر کارشناسان یا دفاتر جاری یا قرائن و امارات موجود در محل ، دلایل و مدارک دعوی متعذر با متعسر خواهد شد، می تواند برای درخواست تامین این مدارک از شورای حل اختلاف ، برای ملاحظه و صورت برداری از دلایل، اقدام نماید.

بر اساس این ماده قانونی ، تامین دلیل به معنی صورت برداری از دلایل بعد از ملاحظه آن ها توسط شورای حل اختلاف است. 

 

KEYWORDSانواع دادخواست تامین دلیل, نحوه نوشتن دادخواست تامین دلیل, دادخواست تامین دلیل

 

برای درخواست تامین دلیل باید به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه نموده و دادخواست تامین دلیل خود را ثبت و برای شورای حل اختلاف ارسال نمایید. 

ارسال دادخواست تامین دلیل در زمان دادرسی یا قبل از اقامه دعوا امکان پذیر است. 

 

درخواست کننده باید اطلاعاتی از جمله مشخصات خود و طرف مقابل ، موضع دعوا و شرایطی که به سبب آن درخواست تامین دلیل دارد ، را ذکر نماید. 

بر این اساس به طور کلی میتوان گفت که دادخواست تامین دلیل ، دادخواستی است که در آن ذینفع به دلیل بیم از بین رفتن یا تحریف و دستکاری دلایل به شورای حل اختلاف ارسان می نماید تا توسط ایشان ملاحظه و صورت بردرای شود تا در صورت از بین رفتن یا تغییر آن ها ، بتواند در محکمه آن را ارائه نماید. 

 

دادخواست تامین دلیل با جلب نظر کارشناس

دادخواست تامین دلیل با جلب نظر کارشناس یعنی درخواست کننده از شورای حل اختلاف و قاضی صادر کننده دستور تامین دلیل میخواهد که ملاحظه و صوت برداری توسط کارشناس متخص انجام شود تا کارشناس نظر تخصصی خود را برای قاضی ارائه نماید و از آن به عنوان اماره استفاده شود.

 

نمونه تکمیل دادخواست تامین دلیل, نحوه تنظیم دادخواست تامین دلیل, تنظیم دادخواست تامین دلیل

 

انواع دادخواست تامین دلیل

دادخواست تامین دلیل میتواند به دلایل زیادی ارائه شود از جمله :

• تامین دلیل مطالبه خسارت : زمانی که خسارتی به شخص وارد شده باشد و ممکن است شواهد و قرین اثبات کننده خسارت از بین برود. یا این که زیان دیده به دلیل خسارت وارد شده به ملک ، وسیله نقلیه یا بدن درگیر محدودیت هایی شده باشد و قصد دارد قبل از جلسه دادگاه رسیدگی آسیب های وارده را تعمیر و بازسازی کند.

 

مثلا اگر خسارتی که به خودرو وارد شده باعث ممنوعیت تردد خودرو می شود و تا جلسه دادرسی 2 ماه زمان باقی است و خسارت باعث منع استفاده از وسیله نقلیه برای خسارت دیده تا 2 ماه می شود. یا ساختمان سازی که با به کار بردن مواد بی کیفیت باعث ریزش دیوار و بروز خسارت به خریدار شده و اگر خسارت دیده بخواهد تا زمان تشکیل جلسه صبر کند و ساختمان را تعمیر نکند ، عملا جایی برای زندگی نخواهد داشت.

 

• تامین دلیل فوری :  تامین دلیل فوری برای مواردی است که هر لحظه بیم از بین رفتن یا تحریف دلایل وجود داشته باشد مثلا در موردی که ساختمان طبقه دچار ترکیدگی لوله شده باشد و عدم تعمیر آن منجر به فروریختن سقف یا کف منزل شود میتوان قبل از رسیدگی به شکوائیه برای دریافت خسارت برای انجام تعمیرات لازم درخواست تامین دلیل فوری ارائه شود. 

 

نمونه دادخواست تامین دلیل, نمونه تکمیل دادخواست تامین دلیل, نحوه تنظیم دادخواست تامین دلیل

 

نحوه نوشتن دادخواست تامین دلیل

دادخواست تامین دلیل قواعد نوشتاری خاصی دارد، درخواست تامین دلیل به صورت کتبی یا شفاهی باید حاوی نکات زیر باشد:

1 – مشخصات درخواست کننده و طرف مقابل

2 – موضوع دعوایی که برای اثبات آن نیاز به درخواست تامین دلیل وجود دارد. 

3 – شرایطی که موجب درخواست تامین دلیل شده است. 

 

گردآوری : بخش علمی و آموزشی موزستان

 

به این نوشته امتیاز بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ×