روغن در بازار کمیاب شد/ گرانی مواد خوراکی باز هم به روغن رسید
به گزارش اقتصاد 24، گرانی هر روز با یک نحو و سبکی وارد بازار مواد خوراکی مورد نیاز مردم میشود. کالاهای اساسی و ضروری سفرههای مردم با تنش تورم، روز به روز افزایش قیمت دارند و این موضوع با توجه به توان مالی مردم باعث کوچکتر شدن سفرهها شده است.
پس از اعلام خبر خروج شرکت صافولای عربستان از بازار روغن ایران، نگرانیها در رابطه با کمبود عرضه و بهدنبال آن افزایش قیمت روغن افزایش یافت. این نگرانیها با اعلام افزایش 15 درصدی قیمت روغن از تاریخ 12 بهمن ماه تشدید شد.
این در حالی است که رئیس هیئت مدیره انجمن روغن نباتی گفته روغن بهوفور در حال عرضه است اما مشاهدات خبرنگار ما از کمبود و محدودیت عرضه روغن نباتی در بازار حکایت دارد.
البته خروجی این اتفاقات به محدودیت فروش روغن در فروشگاهها منجر شده است. در بسیاری از فروشگاهها مردم تنها میتوانند دو بطری روغن آن هم با دو کارت بانکی متفاوت خریداری کنند. این موضوع موجب تشدید نگرانیها در میان مصرفکنندگان شده است.
پس از وقوع نابسامانی در بازار روغن کشور بود که رییس هیئت مدیره انجمن روغن نباتی مدعی شد که هیچ محدودیتی برای عرضه روغن به مردم وجود ندارد.
البته جدای از اظهارات رئیس هیئت مدیره انجمن روغن نباتی، باید پذیرفت زمانی که یک سرمایه گذار قصد خروج از یک کشور را دارد یک شبه این اتفاق نمیافتد، اما در پروسه انجام چنین اقدامی حداقل یکسال زمان برای تکمیل خروج سرمایه صرف میشود و در همین مدت زمان باید جایگزین مناسبی به جای سرمایه گذار قبلی تعیین شود تا چرخه تولید و توزیع دچار اختلال نشود. متاسفانه به دلیل تحریمها اجرای چنین اقداماتی نه برای دولت و نه بخش خصوصی آسان و گاها شدنی نیست.
حذف تدریجی روغن از سبد خانوارها
روغن به عنوان یک کالای استراتژی جایگاه ویژهای در سبد خانوارها دارد و تامین این محصول همواره با وجود تشدید تحریمها برای تولید کنندگان بسیار سخت و گران تمام میشود.
دولت در این بین تنها نقش کاتالیزور جهت سرعت بخشی به اجرای گرانی محصولات به ویژه روغن را به خوبی ایفا میکند و در این بین مردم برای تهیه این محصول یا با گرانی بیش از انتظار مواجه میشوند و یا سرگردان در بازار به دنبال یک حلب روغن خواهند بود.
روغن کمیاب و گران شد
در این یکی دو هفته اخیر قفسه خواربار فروشها و فروشگاهها و مارکتها خالی از روغن شده و مصرف کنندگان علاوه بر افزایش عجیب قیمت باید دربهدر به دنبال یک بطری کوچک و یا یک حلب روغن در سطح شهر سرگردان بچرخند.
حلب روغن 4 کیلویی در بازار به 290 هزار تومان رسیده و این رقم نسبت به ماه گذشته حدود 10 درصد بدون دستور العمل رسمی، افزایش قیمت داشته است. البته این گرانی شامل تمام بستههای روغن نباتی خوراکی در بازار شده است.
البته روغن مایع سرخ کردنی نیز در بازار کمیاب شده و هیچ یک از فروشندگان و توزیع کنندگان روغن دلیل کمبود را مرتبط با آزاد سازی قیمت دلار میدانند.
گرانی ارز در طی یک ماه اخیر شرایط اقلام ضروری و غیر ضروری را برای تولید و مصرف کننده بسیار سخت کرده است به طوری که در این مدت زمان کوتاه به حدی در بازار مصرف زلزله انداخته است که مردم در همین ابتدای راه آزاد سازی دلار، قید خرید برخی از اقلام را زدهاند.
برای تامین روغن چه میکنند
کمبود و گرانی کالاهای اساسی در کشور موضوع جدیدی نیست. تجربه نشان داده شده که با کمبود توزیع یک کالا بلافاصله بعد از توزیع فراوان و تزریق محصولات به بازار، محصول تازه رسیده به بازار توزیع با افزایش قیمت چشمگیر مواجه میشود و مردم باید همان کالا را با چند درصد افزایش خریداری کنند.
کمبود و گرانی محصولات و کالاهای اساسی بارها در اقتصاد کشور تکرار شده و سرپوشانی بر چنین مواردی، برای مردم مصرف کننده نخ نماست، اما همین مردم در همین شرایط به ناچار باید اجناس و کالاهای ضروری را همواره گرانتر بخرند چراکه هنوز تحریم، کاهش تولید و افزایش نرخ ارز سه رکن اصلی گرانیها در بازار مصرف است.