سرمایه گذاری روی هوا: همه چیز درباره طرح پانزی
طرح پانزی؛ چگونه سودهای هنگفت، شما را به ورطه نابودی میکشاند
طرحهای پانزی، یکی از پیچیدهترین و مخربترین انواع کلاهبرداریهای مالی هستند که در طول تاریخ بارها تکرار شدهاند. این طرحها با وعده سودهای هنگفت و بدون ریسک، افراد زیادی را فریب داده و سرمایههای آنها را به یغما بردهاند. در این مقاله، قصد داریم به بررسی جامع طرحهای پانزی بپردازیم.
طرح پانزی چیست؟
یک طرح پانزی یک کلاهبرداری سرمایهگذاری است که به سرمایهگذاران اولیه با استفاده از پول سرمایهگذاران بعدی سود پرداخت میکند تا ظاهری از سودهای کلان ایجاد کند. طرح پانزی وعده بازدهی بالای سرمایهگذاری با ریسک کم را میدهد. این طرح بر تبلیغات دهان به دهان متکی است، زیرا سرمایهگذاران جدید از سودهای کلان کسبشده توسط سرمایهگذاران اولیه میشنوند. در نهایت، این طرح زمانی فرو میریزد که جریان پول جدید کاهش یابد و پرداخت سودهای ادعایی غیرممکن شود.
طرح پانزی مشابه طرح هرمی است، زیرا هر دو از بودجه سرمایهگذاران جدید برای پرداخت به پشتیبانان اولیه استفاده میکنند. طرح هرمی معمولاً به پاداش دادن به شرکتکنندگان اولیه برای جذب شرکتکنندگان بیشتر متکی است اما زمانی فرو میریزد که عرضه شرکتکنندگان بالقوه کاهش یابد.
درک طرحهای پانزی
یک طرح پانزی نوعی کلاهبرداری سرمایهگذاری است که به سرمایهگذاران سودهای کلان با ریسک کم یا بدون ریسک وعده میدهد. این پول سرمایهگذاری نمیشود. در عوض، کلاهبردار بر جذب سرمایهگذاران جدید تمرکز میکند. تعداد فزایندهای از قربانیان برای پرداخت سودهای ادعایی توزیعشده به سرمایهگذاران اولیه مورد نیاز است.
هنگامی که جریان سرمایهگذاری جدید کند میشود، کلاهبردار پول کافی برای پرداخت این سودهای ادعایی ندارد. در این زمان است که طرح پانزی فرو میریزد.
پرچمهای قرمز طرح پانزی
صرف نظر از فناوری مورد استفاده در طرح پانزی، اکثر آنها ویژگیهای مشابهی دارند. کمیسیون بورس و اوراق بهادار (SEC) ویژگیهای زیر را برای مراقبت شناسایی کرده است:
• وعده تضمینی بازدهی بالا با ریسک کم
• جریان ثابت بازدهی صرف نظر از شرایط بازار
• سرمایهگذاریها در بورس ثبت نشدهاند.
• فروشندگان مجوز فروش محصولات سرمایهگذاری را ندارند.
• استراتژیهای سرمایهگذاری که “محرمانه” هستند یا توضیح آنها بسیار پیچیده است.
• عدم ارائه مستندات سرمایهگذاری خود به مشتریان
تفاوت بین طرح پانزی و طرح هرمی چیست؟
هر دو طرح پانزی و طرح هرمی به جریان ثابتی از سرمایهگذاران جدید متکی هستند که با گزارش سودهای کلان کسبشده توسط سرمایهگذاران اولیه انگیزه میگیرند. یک طرح پانزی با استفاده از پول واریز شده توسط سرمایهگذاران جدید به هر سرمایهگذار بازپرداخت میکند و سوابق جعلی معاملات غیرواقعی را برای توصیف پول به عنوان سود جعل میکند.
یک طرح هرمی معمولاً یک فرصت تجاری پرمنفعت را وعده میدهد که نیاز به سرمایهگذاری اولیه دارد. به هر سرمایهگذار برای جذب سرمایهگذاران جدید پاداش داده میشود. اولین شرکتکنندگان واقعاً سود کسب میکنند و برای هر سرمایه گذار جدید و افرادی که توسط سرمایه گذار جدید ثبت نام میکنند، درآمد کسب میکنند. هر سرمایه گذار جدید نسبت به قبلی پول کمتری کسب میکند تا زمانی که دیگر سرمایه گذاری پیدا نشود.
چرا آن را طرح پانزی مینامند؟
طرحهای پانزی به نام چارلز پانزی، تاجری که با موفقیت دهها هزار مشتری را متقاعد کرد تا پول خود را در یک سرمایهگذاری غیرواقعی برای سود تضمینی بالا سرمایهگذاری کنند، نامگذاری شده است. اولین مشتریان پانزی پول خود را دریافت کردند، اما این پول از پول پرداخت شده توسط سرمایهگذاران بعدی پرداخت شد. پانزی قبل از افشای کلاهبرداری خود میلیونها دلار به دست آورد.
سوالات متداول درباره طرح پانزی
1. چرا طرحهای پانزی معمولاً فرو میریزند؟
این طرحها به جریان مداوم سرمایهگذاران جدید نیاز دارند تا بتوانند به تعهدات خود عمل کنند. زمانی که این جریان قطع شود، طرح نمیتواند به پرداخت سود ادامه دهد و فرو میریزد.
2. چه عواملی باعث جذب افراد به طرحهای پانزی میشود؟
وعده سودهای بالا با ریسک کم ، فشار همسالان و توصیههای دوستان و آشنایان ، عدم آگاهی کافی از مبانی سرمایهگذاری ، طمع و امید به کسب سود سریع
3. چگونه میتوان یک طرح پانزی را تشخیص داد؟
وعده بازدهی ثابت و بالا با ریسک کم ، عدم ثبت سرمایهگذاری در مراجع قانونی ، عدم ارائه مستندات لازم به سرمایهگذاران ، پیچیدگی بیش از حد استراتژی سرمایهگذاری ، فشار برای سرمایهگذاری سریع
4. چه کسانی بیشتر در معرض خطر طرحهای پانزی هستند؟
افراد مسن ، افرادی با درآمد کم ، مهاجران ، افرادی که دانش مالی کمی دارند
5. آیا طرح های پونزی غیرقانونی است؟
بله، طرح پونزی به دو دلیل اصلی غیرقانونی است. دلیل اول این است که مرتکب، سرمایه گذاران را فریب می دهد تا از یک سرمایه گذاری که در واقع وجود ندارد، حمایت کنند. یعنی هیچ کالا یا خدماتی به جز اینکه نقطه کانونی کلاهبرداری است ارائه نمی دهد.
دلیل دوم این است که مجرم مجبور است برای اینکه گرفتار نشود، شرکت جعلی خود را مشروع جلوه دهد. این معمولاً شامل جعل اسنادی است که یک تجارت باید به سازمانهای دولتی ارائه کند و این قطعا جرم است.
نتیجه نهایی
کلاهبرداران که طرحهای پانزی را ایجاد میکنند، پول مشتریان خود را در هیچ چیز سرمایهگذاری نمیکنند. آنها با پرداخت به سرمایهگذاران اولیه از وجوه واریز شده توسط سرمایهگذاران بعدی، توهم سود ایجاد میکنند. در همین حال، آنها بخش عمدهای از پول را برای استفاده خود جیب میزنند. در نهایت، آگاهی عمومی و هوشیاری افراد در برابر طرحهای پانزی، مهمترین سلاح برای مقابله با این نوع کلاهبرداریها است. با افزایش دانش مالی و شناخت ترفندهای کلاهبرداران، میتوان از وقوع بسیاری از این جرایم مالی جلوگیری کرد. همچنین، نظارت دقیق نهادهای نظارتی و همکاری بینالمللی در مبارزه با جرایم مالی، نقش بسیار مهمی در کاهش شیوع طرحهای پانزی ایفا میکند.
گردآوری:بخش سرمایه های دیجیتال موزستان