سفیر ایران: جوزف عون پس از توافق با مقاومت به ریاستجمهوری لبنان رسید
به گزارش ایسنا، «مجتبی امانی» سفیر جمهوری اسلامی ایران در بیروت، نحوه انتخاب «جوزف عون» به ریاستجمهوری لبنان را شرح داد.
امانی که شامگاه جمعه و در برنامه «جهان امروز» شبکه خبر صحبت میکرد گفت که بنا بر دعوتی که از سفرا شده بود، در جلسه انتخاب رئیسجمهور حضور داشته و از نزدیک شاهد رایگیری برای انتخاب رئیسجمهور لبنان بوده است.
او با یادآوری این نکته که «12 بار مجلس لبنان تشکیل شده و هیچگاه به نتیجه نرسیده بود»، گفت: به دلیل شرایط لبنان و طایفهای بودن، انتخاب رییسجمهور سخت است.
امانی در ادامه تصریح کرد: این بار در فاصلهای که توافق آتشبس حاصل شد و آمریکاییها و بعد سعودیها و فرانسویها گزینهای را معرفی و اعلام کردند در صورت انتخاب او، در بازسازی لبنان کمک خواهند کرد، جلوی تجاوز رژیم صهیونیستی را خواهند گرفت و به جنگ پایان خواهند داد، یعنی تا دوم بهمن که آتشبس 60 روزه به پایان میرسد، بعد از آن آتشبس دائمی برقرار خواهد شد.
امانی همچنین گفت: پیچیدگیها باعث شد این سه کشور فشار بیاورند و مجلس لبنان به دعوت «نبیه بری» رئیس مجلس این جلسه را تشکیل داد. از یک هفته پیش تاریخ جلسه مشخص شده بود، سفرا دعوت شده بودند و مشخص بود که احتمالا جلسه به نتیجه خواهد رسید.
سفیر ایران در لبنان در ادامه گفت: در دور اول جوزف عون 71 رای کسب کرد و به 86 رای مورد نیاز نرسید. چون به این تعداد رای نرسید، مجددا باید با نامزد جدید رایگیری میشد. در این فاصله حامیان مقاومت با جوزف عون صحبتهایی انجام دادند و با او به نوعی به توافقی رسیدند که مصالح آنها در ریاست جمهوری تعیین شود و در نظر گرفته شود تا بر اساس آن توافق، حامیان مقاومت رای دهند که این توافق حاصل شد.
امانی گفت که «در جلسهای که سه ساعت بعد از جلسه اول تشکیل شد، مجددا برای جوزف عون رایگیری انجام شد و او 99 رای کسب کرد».
او درباره پیام این توافق گفت: آمریکا، عربستان و فرانسه تصور میکردند بهتنهایی میتوانند کار را به جلو ببرند اما مشخص شد اینچنین نیست و آنها محتاج توافق هستند و بر اساس توافق، ریاستجمهوری شکل گرفت.
او تاکید کرد که «در لبنان اینگونه نیست که رئیسجمهور برای یک نفر یا یک جناح باشد، کشور طائفهای است و این 18 طائفهای که وجود دارند، باید به توافق برسند تا رئیسجمهور انتخاب شود».
امانی درباره روابط رئیسجمهور جدید لبنان با مقاومت گفت: جوزف عون در زمان حضور در فرماندهی ارتش، رعایت حزبالله و مقاومت را داشت و خاطره بدی از او در رابطه با حزبالله و جنبش امل وجود ندارد.
امانی همچنین گفت: آمریکاییها و اسرائیلیها بهدنبال این بودند تا «سمیر جعجع» که فردی وابسته به اسرائیل است را بهعنوان رئیسجمهور منصوب کنند اما او آرای چندانی نداشت.