سیبزمینی و برنج آلوده خارجی هنوز فروخته میشود؛ سازمان غذا و دارو: نخرید!
به گزارش فراز، برنج هندی دانه بلند سانلند (GTC1211) تقلبی و خطرناک است، آنرا به هیچ وجه نخرید. سازمان غذا و دارو از دو روز پیش هشدار داده است که برنج هندی با مارک GTC1211 (سانلند)، مجوز واردات و پروانه بهداشت ندارد.
واردات و توزیع چند هزار تن برنج آلوده در شرایطی خبرسازی میشود که سال گذشته هم سیبزمینی آلوده وارد کشور شد. اواخر بهمن 1403 در خبرها اعلام شد کشور تونس، 2500 تن سیبزمینی وارداتی از ترکیه را به این کشور برگردانده است؛ آلودگی سیبزمینی ترکیهای با یک باکتری خطرناک دلیل این عودت بود.
این اتفاق دقیقا با شروع واردات سیبزمینی در کشور ما همراه بود؛ پس از صدور مجوز وزارت جهاد کشاورزی، واردات 50 هزار تن سیبزمینی از ترکیه و پاکستان آغاز شده بود.
سال 1860، یک بیمار قارچی کشنده به نام «بلایت دیرهنگام سیبزمینی» (Phytophthora infestans) از طریق واردات سیبزمینی آلوده به اروپا منتقل شد. این بیماری یکی از دلایل قحطی بزرگ در ایرلند بین سالهای 1845 تا 1852 بود که به مرگ حدود یک میلیون نفر و مهاجرت میلیونها نفر منتهی شد.
اغلب کشورها دستورالعملهای سختگیرانه و محکمی برای پیشگیری از انتقال بیماری از مرزها و سایر کشورها دارند ولی به نظر میرسد نظارت و دقت کافی در ایران وجود ندارد.
ادامه فروش برنجهای آلوده پس از هشدار سازمان غذا و دارو
با یک جستجوی اینترنتی ساده میتوان فروشگاههای بزرگ و کوچک پرشماری را در سراسر کشور پیدا کرد که هنوز این برنج را عرضه میکنند. این برنجها هم بهصورت اینترنتی و هم بهصورت حضوری فروخته و با استفاده از بارنامه ارسال میشوند.
در همین شرایط سازمان غذا و دارو از مردم خواسته است هر جا عرضه و فروش برنج هندی دانه بلند سانلند را دیدند، به بازرسان این سازمان اعلام کنند. پرسش این است که یک جستجوی اینترنتی ساده و پیدا کردن نشانی و شماره تلفنهای این فروشندهها کار سختی برای کارشناسان و بازرسان است؟
مهمتر اینکه صدها هزار تن برنج با کدام سازوکار و با کدام مجوز ترخیص و در سراسر کشور توزیع شدهاند؟ برنج نه محصول قاچاق است و نه در سکوها یا سازو کار پنهانی و غیرقانونی عرضه میشود؛ چرا بازرسان سازمان غذا و دارو و دیگر نهادهای نظارتی، آنرا ندیدهاند؟ پیش از این صدها تن از این محصولات آلوده خریداری و مصرف شده است.
دکتر عالیه زمانی کیاسری، -نماینده مجلس و عضو کمیسیون بهداشت مجلس- میگوید مشخص نیست برنجها تقلبی یا آلوده است، نمیدانیم اینطور محصولات واقعا برنج هستند یا فرآوری شدهاند. او از تذکر کمیسیون بهداشت مجلس به سازمان غذا و دارو و کمیتههای ذیربط در این مورد خبر داد و گفت: «سازمان غذا و دارو به جای هشدار دادن، باید پاسخگو باشد که چرا برنج تقلبی یا آلوده بدون مجوز وارد بازار و فروخته شود و با توجه به جایگاه و مسئولیت مهمی که دارد، ابتدا به خودش هشدار بدهد و این محصولات آلوده سریعتر از بازار جمعآوری شود.»
سیبزمینی 25 هزار تومانی نخرید
قیمت سیبزمینی در میوهفروشیهای شهرهای کوچک و بزرگ بین 50 تا 80 هزار تومان است. این قیمت به کیفیت و درجه سیبزمینی و نو یا کهنه بودن آن بستگی دارد. در همین شرایط بعضی میادین میوه و ترهبار شهرداریها، سیبزمینی را با قیمت کیلویی 25 هزار تومانی عرضه میکنند.
اسدا… کارگر -رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی تهران- این قیمت را غیرمعمول میداند چون سیبزمینی در مبدأ با قیمت40 تا 45 هزار تومان عرضه میشود، بخشی از این سیبزمینی ارزان، وارداتی و بخشی دیگر درجه 3 و 4 است که قبلا برای فروش و مصرف انسانی استفاده نمیشود.
هر چند او حاضر نیست مشخصا به این مسئله اشاره کند، به طور معمول سیب زمینی درجه 3 و 4 به عنوان خوراک دام استفاده میشود.
سیبزمینی سالم باید زرد یا نزدیک سفید باشد ولی بعضی بارهای سیبزمینی که عرضه میشود، به رنگ سبز در آمده، است. پزشکان تاکید میکنند سیبزمینی سبز ناسالم و سرطانزاست و خوردن آن خطرناک است.