» گردشگری » دانستنی های سفر » منشور حقوق مسافر: تضمین حقوق مسافران در سفرهایی خاطره‌انگیز
دانستنی های سفر

منشور حقوق مسافر: تضمین حقوق مسافران در سفرهایی خاطره‌انگیز

۱۴۰۳/۰۲/۰۹ 00209

منشور حقوق مسافر باید در همه دفاتر مسافرتی نصب گردد تا مسافران با آگاهی کامل بتوانند قراردادهای سفر خود را تنظیم نمایند. کسانی که قصد سفر با هریک از وسایل نقلیه عمومی از جمله قطار ، اتوبوس و هواپیما را دارند باید به حقوق خود آگاه باشند تا بتوانند در صورت بروز مشکل حقوق خود را از شرکت مسافرتی استرداد نمایند. در این مطلب از موزستان قصد داریم شما را با منشور حقوق مسافر آشنا کنیم.

 

منشور حقوق مسافران: تأمین امنیت، راحتی و خدمات بهتر در سفرهای شما 

منشور حقوق مسافران هواپیمایی

ایرلاین ها موظف هستند طبق ماده 5 قانون هواپیمایی کشور که در سال 1354 به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده جهت تامین رضایت مسافر و رعایت حقوق مسافران در پروازهای داخلی دستورالعمل های زیر را رعایت نمایند.

 

1. قانون عدم تبعیض: مسافرانی که بلیت هواپیما خریداری کرده اند باید بطور یکسان از خدمات و سرویس های ارائه شده توسط شرکت هواپیمایی بهره مند شوند. هرگونه تبعیض بین مسافران ناقض قوانین و حقوق مسافر تلقی می شود.

 

منشور حقوق مسافر, منشور حقوق مسافر تاکسی, منشور حقوق مسافران در سفر با هواپیما

 

2. ممانعت از سفر: چنانچه مسافر بلیت هواپیما را خریداری کرده باشد و شرکت بنا به دلایلی مانع از سوار شدن مسافر شود، ایرلاین موظف به استرداد وجه بلیت و همچنین ارائه یک بلیت رایگان به مسافر است. این بلیت باید از نظر مسیر و کلاس پروازی مشابه بلیت اصلی مسافر باشد.

 

3. ابطلال پرواز: برخی مواقع شرکت هواپیمایی به دلایل فنی و یا محدودیت های عملیاتی مجبور به کنسل کردن پرواز می گردند در این صورت حقوق مسافرین طبق دستورالعمل های زیر خواهد بود:

• اگر ابطال بلیت تا یک هفته قبل از پرواز باشد شرکت موظف به استرداد کامل وجه بلیت است.

• اگر ابطال تا 6 روز قبل از پرواز باشد، ایرلاین علاوه بر استرداد وجه بلیت موظف به پرداخت خسارت به مسافر نیز خواهد بود.

 

4. تاخیر در پرواز: تاخیر در پرواز یکی از متداول ترین اتفاقاتی است که در سفر های هوایی پیش می آید. طبق قوانین سازمان هواپیمایی در صورت تاخیر در پرواز، نماینده شرکت باید در بین مسافران حضور پیدا کند و با احترام در مورد علت تاخیر و راه حل های جایگزین به مسافران اطلاع رسانی نماید. قوانین تاخیر عبارتند از:

• در صورتی که تاخیر بیش از یک ساعت و کمتر از دو ساعت باشد ایرلاین باید از مسافران پذیرایی نماید.

 

• در صورتی که تاخیر بیش از 2 ساعت و کمتر از 4 ساعت باشد. شرکت هواپیمایی علاوه بر پذیرایی باید امکان برقراری تماس تلفنی برای مسافران را فراهم نماید و در صورت رضایت مسافرموظف به تغییر پرواز و یا استرداد کامل وجه به مسافر شود.

 

• در صورتی که تاخیر بیش از 2 ساعت و یا با کنسلی مواجه شود، ایرلاین باید علاوه بر پذیرایی وجه بلیت را به مسافر برگرداند.

 

5. تغییر مسیر اجباری: اگر هواپیما بخاطر نقص فنی و یا بدی آب و هوا  مجبور به فرود در فرودگاهی دیگر شود، ایرلاین موظف است تا مسافران را به فرودگاه مبدا یا مقصد برساند. در صورتی که مسافر درخواست کند از طریق وسایل نقلیه زمینی مثل اتوبوس و قطار به مقصد برود ایرلاین بر اساس دستورالعمل حقوق مسافر در پروازهای داخلی وظیفه دارد شرایط لازم را با پرداخت هزینه برای مسافر انجام دهد. 

 

6. گم شدن و آسیب دیدن وسایل: در صورت گم شدن و یا آسیب دیدن چمدان مسافر، شرکت مسافرتی باید رضایت مسافر را تامین نماید.

 

7. رعایت حقوق مسافران توانخواه: در صورتی که در هنگام خرید بلیت هواپیما و یا حداکثر 48 ساعت قبل از پرواز، مسافر اعلام نیاز به سرویس های ویژه ای نماید. شرکت هواپیمایی موظف به ارائه تسهیلات و خدمات رفاهی و ایمنی به مسافران توانخواه (مسافرانی که شرایط جسمی خاصی دارند) می باشد.

 

منشور حقوق مسافر, منشور حقوق مسافر تاکسی, همه مسافران از حقوق یکسانی برخوردار هستند

 

منشور حقوق مسافران قطار 

1. مسافران حق دارند در طول زمان حضور در قطار ، تحت پوشش بیمه ای قرار داشته باشند.

 

2. همه مسافران حق دارند بدون تبعیض خدمات مطلوب متناسب با قیمت بلیت و درجه قطار را دریافت نمایند. 

 

3. کارکنان قطار موظف به رعایت اصول اخلاقی، حضور منظم، آراسته و رفتاری حرفه ای توام با ادب و احترام با مسافران می باشند.

 

4. قطار در مکان های مناسب و مدت تعیین شده برای اقامه نماز باید توقف نماید.

 

5. معلولان و افراد کم توان باید در داخل قطار از وسایل و تجهیزات لازم جهت سهولت در جابه جایی و استفاده از سرویس های بهداشتی بهره مند شوند.

 

6. براساس دستور العمل های شرکت رجا، جابه جایی مسافر در قطار امکان پذیر نبوده و این امر در شرایط ویژه، تنها با صلاحدید رئیس قطار امکان پذیر است.

 

7. مسافران می توانند با توجه به مندرجات بلیت، نسبت به انصراف از سفر و استرداد بلیت خود اقدام نمایند.

 

8. مسافر حق دارد از زمان رسیدن به مقصد، میزان خسارت پرداختی و مواردی که مشمول خسارت مسافر می گردد آگاهی داشته باشد تا بتواند مطابق تعرفه های تعیین شده درخواست دریافت خسارت نماید.

 

9. اگر دمای کوپه به مدت بیش از یک ساعت، کمتر از 15 درجه سانتی گراد و یا بیشتر از 30 درجه سانتی گراد باشد، 50 درصد بهای بلیت باید به مسافران عودت داده شود.

 

10. درصورت نامعتبر بودن بلیت( مخدوش بودن مندرجات بلیت و…)، نداشتن بلیت، همراه داشتن بارهای غیرمجاز، جا ماندن در مبدا یا ایستگاه های بین راه ( به تقصیر مسافر)، استفاده غیرمجاز از بلیت تخفیف دار، کشیدن بی مورد ترمز قطار مسافر ملزم به جبران خسارت مربوطه مطابق با مقررات مصوب می باشد.

 

11. در صورت تغییر احتمالی در تاریخ و برنامه اعزام و نوع قطار، شرکت مسافرتی موظف است به مسافر اطلاع رسانی نماید.

 

12. مسافران باید در طول سفر با توجه به بلیط خریداری شده، از امکانات رفاهی و خدماتی بهره مند شوند.

 

13. همراه داشتن حیوانات، کالای تجاری و خطرناک (کالاهای تیز و برنده، اشتعال زا و آلوده کننده)، کالای حجیم با ابعاد بیش از 40*40*40  و وزن بیش از 30 کیلوگرم  در قطار ممنوع است.

 

منشور حقوق مسافر, منشور حقوق مسافر تاکسی, منشور مسافران در سفر با قطار

 

منشور حقوق مسافران اتوبوس

اطلاع از حقوق مسافران اتوبوس به عنوان یکی از پرطرفدارترین وسایل حمل و نقل عمومی در سفرها یکی از مهمترین چالش های گردشگران می باشد. بر طبق ابلاغیه 71/41795  که در سال 95 به تصویب رسیده است منشور حقوق مسافران بین شهری جاده ای به شرح زیر می باشد.

1. مسافر حق دارد بلیت مسافرتی بنام خود را در اختیار داشته باشد. این بلیت قراردادی بین مسافر و شرکت می باشد که براساس آن شرکت مسئول جا به جایی مسافر از مبدا تا مقصد در یک دوره زمانی مشخص با وسیله نقلیه معین است. مسافران کمتر از 2 سال از سرویس رایگان برخوردار هستند.

 

2. مسافر حق دارد به اطلاعاتی از قبیل نرخ خدمات، نوع خدمات، شناسایی نام راننده و مشخصات ناوگان حمل و نقل، مسیر سفر، محل پیاده شدن، محل توقف برای نماز و صرف غذا و… دسترسی داشته باشد.

 

3. مسافر می تواند نسبت به انتخاب شرکت مسافربری و انتخاب صندلی جهت صدور بلیت، آزادانه تصمیم بگیرد.

 

4. شرکت مسافربری موظف است پروانه فعالیت خود را در معرض دید مسافران قرار دهد.

 

5. راننده، کارکنان شرکت و خدمه سرویس های مسافرتی باید رفتار مناسب و حسن برخورد با مسافران را رعایت نمایند.

 

منشور حقوق مسافر, منشور حقوق مسافر تاکسی, حقوق مسافران در سفر با اتوبوس

 

6. مسافر باید از خدمات به موقع و بدون تاخیر بهره مند گردد. در صورت بروز تاخیر شرکت موظف است در اسرع وقت و حداکثر تا یک ساعت نسبت به جایگزینی وسیله نقلیه مناسب اقدام نماید. در صورت بروز تاخیر بیش از یک ساعت بنا به درخواست مسافر، کل مبلغ بلیت باید به مسافر برگردانده شود.

 

7. در صورت انصراف مسافر از سفر، بهای بلیت تا یک ساعت قبل از حرکت 90 درصد و بعد از آن 50 درصد از کل مبلغ بلیط به مسافر عودت داده شود. 

 

8. مسافر حق دارد از خدمات مطلوب و بهداشتی در محیط سفر بهره مند گردد. مثلا توزیع آب آشامیدنی باید به وسیله ظروف یکبار مصرف صورت پذیرد. و یا مواد خوراکی باید دارای مجوز بهداشتی باشند.

 

9. مسافر حق دارد در طول سفر از پوشش بیمه ای بهره مند باشد.

 

10. مسافر می تواند با رعایت حال مسافران دیگر از تجهیزات اتوبوس از قبیل کولر، تلوزیون، بخاری و… بهره مند گردد.

 

11. در صورتی که وسیله نقلیه بنا به هر دلیلی در مسیر خراب شود، شرکت موظف است در اسرع وقت با یک وسیله نقلیه دیگر، مسافران را بدون هیچ هزینه اضافی به مقصد برساند.

 

12. توشه همراه مسافر تا وزن 20 کیلوگرم بصورت رایگان حمل می گردد. حداکثر وزن مجاز بار مسافر 40 کیلوگرم است.

 

13. مسئولیت حفظ و حراست از بار مسافران بر عهده شرکت می باشد و در صورت ایجاد خسارت به توشه همراه مسافر که در بلیت قید شده است شرکت موظف به جبران کلیه خسارت وارده به مسافر می باشد.

 

منشور حقوق مسافر, منشور حقوق مسافر تاکسی, تمام مسافران اتوبوس بیمه هستند

 

گردآوری: بخش گردشگری موزستان 

 

به این نوشته امتیاز بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ×