واکنشها به جنگ لفظی میان ترامپ و زلنسکی/ هشدار معاون رئیس جمهور آمریکا به رئیس جمهور اوکراین
به گزارش ایرنا، جی دی ونس معاون رئیس جمهوری آمریکا ساعاتی پس از آن که ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، ترامپ را به حضور در «فضای اطلاعات نادرست» ساخت روسیه متهم کرد، او را تهدید کرد.
زبان تند هر دو طرف در برههای حساس از جنگ بین اوکراین و روسیه درحالی است که ترامپ برای حل و فصل سریع جنگ در تکاپو است.
ونس طی مصاحبه ای اختصاصی در دفتر خود در کاخ سفید به دیلی میل گفت: «این ایده که زلنسکی قصد دارد با بدگویی در رسانه های عمومی، نظر رئیس جمهوری را تغییر دهد، روشی زننده برای برخورد با این دولت است.»
این یک فروپاشی بی سابقه در روابط واشنگتن و کی یف است.
ونس گفت که زلنسکی در مورد نحوه برخورد با دولت جدید “توصیه های بد” دریافت کرده و در سه سال گذشته به او گفته شده است که او هیچ اشتباهی انجام نمی دهد. ما آشکارا مردم اوکراین را دوست داریم. ما شجاعت سربازان را تحسین می کنیم، اما فکر می کنیم که این جنگ باید به سرعت به پایان برسد. این سیاست رئیس جمهور آمریکا است. این بر اساس اطلاعات نادرست روسیه نیست.
معاون رئیس جمهوری آمریکا افزود: این سیاست مبتنی بر این واقعیت است که رئیس جمهور ترامپ اطلاعات زیادی درباره ژئوپلیتیک میداند و دیدگاه بسیار قوی دارد و برای مدت بسیار طولانی دیدگاه قوی داشته است.
ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین روز چهارشنبه در نشستی خبری مدعی شد که دونالد ترامپ در یک «حباب اطلاعاتی نادرست» روسیه «به دام افتاده» است و تصریح کرد: «متاسفانه ترامپ، با تمام احترامی که برای او به عنوان رهبر کشوری که ما به آن احترام زیادی قائل هستیم، در این حباب اطلاعاتی گرفتار شده است.»
رئیس جمهوری آمریکا که پس از گفتگوهای هیات های واشنگتن – مسکو در ریاض عربستان درباره پایان جنگ اوکراین، حملات خود به ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین را به صراحت درباره کفایت و شایستگی او برای تداوم ریاست جمهوری اش آغاز کرده است، با عصبانیت از حجم کمک های دولت جو بایدن به کی یف، زلنسکی را دیکتاتور خواند و تهدید کرد.
ترامپ روز چهارشنبه به وقت محلی در شبکه اجتماعی خود موسوم به تروث سوشیال نوشت: «به این فکر کنید، ولادیمیر زلنسکی به عنوان یک کمدین نسبتاً موفق، آمریکا را ترغیب کرده که 350 میلیارد دلار هزینه کند، تا وارد جنگی شود که نمیتوانست در آن پیروز شود، جنگی که نباید هرگز شروع میشد، جنگی که او، بدون آمریکا و”ترامپ” هرگز قادر به حل و پایان آن نخواهد بود. آمریکا 200 میلیارد دلار بیشتر از اروپا در اوکراین هزینه کرده است ولی برگشت پول اروپا تضمین شده است، در حالی که آمریکا چیزی پس نخواهد گرفت. چرا جو بایدن تنبل تقاضای برابری نکرد، مگر این جنگ برای اروپا بسیار مهمتر از ما نیست؟»
رئیس جمهوری آمریکا اضافه کرد: «ما یک اقیانوس بزرگ و زیبا فاصله با این جنگ فاصله داریم. علاوه بر این، زلنسکی اذعان کرده که نیمی از پولی که برای او فرستادیم «مفقود» شده است. او از برگزاری انتخابات امتناع می ورزد، در نظرسنجی های اوکراین محبوبیت او بسیار پایین است و تنها چیزی که در آن خوب بوده نقش بازی کردن برای بایدن بوده است. زلنسکی به عنوان یک دیکتاتور بدون انتخابات، بهتر است سریع اقدام کند وگرنه کشوری برایش باقی نخواهد ماند. در این میان، ما با موفقیت در حال مذاکره برای پایان دادن به جنگ اوکراین با روسیه هستیم، کاری که همه اذعان دارند که فقط «ترامپ» و دولت ترامپ میتوانند آن را انجام دهند.»
رئیس جمهوری آمریکا ادامه داد: «بایدن هرگز تلاش نکرد، اروپا نتوانست صلح را به ارمغان بیاورد و زلنسکی احتمالاً میخواهد این کسب «درآمد نامشروع» را ادامه دهد. من اوکراین را دوست دارم، اما زلنسکی کار وحشتناکی انجام داده است، کشورش متلاشی شده است و میلیون ها نفر بی جهت جان خود را از دست داده اند و این کشتار همچنان ادامه دارد.»
ترامپ روز سه شنبه به وقت محلی نیز در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه موضع آمریکا در قبال اینکه روسیه می خواهد اوکراین را مجبور به برگزاری انتخابات جدید برای پذیرش هرگونه توافق صلح کند، چیست؟ گفت: محبوبیت زلنسکی به 4 درصد کاهش یافته است و این مرتبط به روسیه نیست.
رئیس جمهوری آمریکا با ابراز تمایل تلویحی خود به برگزاری انتخابات در اوکراین گفت: «اوکراین برای مدت طولانی انتخابات نداشته است. من از گفتن آن متنفرم، زلنسکی در حال حاضر 4 درصد محبوبیت دارد.»
ترامپ شخصیت زلنسکی را ستود اما توان حکمرانی او را زیر سوال برد و افزود: این رهبری کنونی اوکراین است که تاکنون مانع از توقف جنگ و ادامه آن شده است. جنگ در اوکراین بیهوده است و نباید اتفاق میافتاد. هزاران سرباز در اوکراین کشته میشوند که از جمله آنها شهروندان کره شمالی هستند.
رئیس جمهوری آمریکا اضافه کرد که روسها نمی خواستند کی یف را نابود کنند و اگر می خواستند این کار را انجام دهند، این کار را می کردند.
واکنش سازمان ملل به جنگ لفظی میان ترامپ و زلنسکی
استفان دوجاریک سخنگوی سازمان ملل روز چهارشنبه به وقت محلی در پاسخ به سوال خبرنگاران مبنی بر اینکه آیا با توجه به اظهارات اخیر دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا دبیرکل سازمان ملل، ولادیمیر زلنسکی را به عنوان یک دیکتاتور میشناسد؟ گفت: ولودیمیر زلنسکی پس از برگزاری یک انتخابات سالم به عنوان رئیس جمهور اوکراین خدمت میکند.
از دوجاریک سوال شد، آیا دبیرکل سازمان ملل معتقد است که دیکتاتور خواندن زلنسکی و مقصر دانستن او برای آغاز جنگ با روسیه، تلاش ها برای پایان دادن به این جنگ را تضعیف میکند؟ او پاسخ داد: دبیرکل و سخنگوی سازمان ملل نمی توانند در مورد اظهارات مقامات که در مناطق مختلف جهان منتشر میشود، اظهار نظر کنند.
سخنگوی سازمان ملل در عین حال گفت: بدون شک دبیرکل سازمان ملل خواستار مذاکره برای پایان دادن این جنگ است ما قطعاً خواستار حضور هر دو طرف که در این مورد روسیه و اوکراین است، در مذاکرات هستیم.
دوجاریک افزود: موضع دبیرکل سازمان ملل این است که خواستار پایان این جنگ بر اساس قطعنامههای سازمان ملل و همچنین حفظ حاکمیت و تمامیت ارضی اوکراین و قوانین بینالمللی است.
ماکرون: در کنار اوکراین هستیم
«امانوئل ماکرون» رئیس جمهور فرانسه بعد از کنار گذاشتهشدن توسط همتای آمریکایی در حل بحران اوکراین، گفت که در کنار کییف میمانند.
ماکرون بامداد پنجشنبه در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی «ایکس» (توئیتر سابق) نوشت: «من به تازگی گفتگوی طولانی دیگری با چندین همکار از اتحادیه اروپا و همچنین کانادا، ایسلند و نروژ داشتم».
وی با بیان اینکه موضع فرانسه و شرکای آن روشن و متحد است، گفت: «ما آرزوی صلح پایدار و طولانیمدت در اوکراین را داریم. ما در کنار اوکراین هستیم و تمام مسئولیتهای خود را برای تضمین صلح و امنیت در اروپا بر عهده خواهیم گرفت».
رئیس جمهور فرانسه ادامه داد: «این منافع اساسی فرانسه است و من ضامن آن هستم. ما با هدف پایان دادن به جنگ تجاوزکارانهای که روسیه برای تقریباً سه سال به راه انداخته است، که همچنین هدف ترامپ نیز هست، شریک هستیم».
ماکرون همچنین افزود: «ما بر نیاز به افزایش هزینهها و قابلیتهای دفاعی و امنیتی خود برای اروپا و هر یک از کشورهایمان باور داریم. در روزها و هفتههای آینده در اینباره تصمیمگیری خواهد شد».
حمایت تمامقد انگلیس از زلنسکی در برابر حملات ترامپ
«کییر استارمر»، رهبر حزب کارگر و نخستوزیر انگلیس ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین را با وینستون چرچیل مقایسه و از او در برابر حملات کلامی دونالد ترامپ، مبنی بر اینکه زلنسکی یک دیکتاتور است دفاع کرد.
به نوشته روزنامه دیلی میل، در پی اظهارات جنجالی ترامپ علیه زلنسکی، چهرههای سیاسی انگلیس، از جمله استارمر به حمایت از رئیسجمهور اوکراین برخاستند. دفتر نخستوزیری انگلیس اعلام کرد که استارمر در تماس تلفنی با زلنسکی ضمن تأکید بر حمایت از او به عنوان «رهبر منتخب دموکراتیک» اوکراین، تعلیق انتخابات در زمان جنگ را امری کاملا منطقی و مشابه رویه انگلیس در جنگ جهانی دوم دانسته است.
با این حال، دفتر نخست وزیری انگلیس در بیانیه خود و پیش از سفر استارمر به کاخ سفید برای گفتوگو با ترامپ در مورد جنگ اوکراین، از محکومیت صریح اظهارات ترامپ خودداری کرد.
همزمان کمی بادنوچ، رهبر حزب محافظهکار انگلیس نیز با دفاع از زلنسکی گفت: «زلنسکی دیکتاتور نیست. او رهبر منتخب دموکراتیک اوکراین است که شجاعانه در برابر تهاجم غیرقانونی پوتین ایستاد».
انتقاد صدراعظم آلمان از ترامپ بابت دیکتاتور خواندن زلنسکی
«اولاف شولتس» صدراعظم آلمان روز چهارشنبه به اقدام «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا مبنی بر دیکتاتور خواندن «ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین اعتراض کرد.
شولتس در اینباره گفت: «تصمیم ترامپ مبنی بر دیکتاتور خواندن زلنسکی، اشتباه و خطرناک است.»