» سلامت و بهداشت » ایدز و انواع اعتیاد » کراتوم؛ گیاهی با خواص شگفت انگیز یا خطرات پنهان؟
ایدز و انواع اعتیاد

کراتوم؛ گیاهی با خواص شگفت انگیز یا خطرات پنهان؟

۱۴۰۳/۰۳/۰۸ 0094

کراتوم گیاهی بومی جنوب شرقی آسیا است که از دیرباز به عنوان داروی سنتی برای تسکین درد، اضطراب و افسردگی استفاده می شده است. برگ های این گیاه حاوی ترکیباتی هستند که اثرات مشابه مواد افیونی دارند، با این تفاوت که اعتیاد آور نیستند. در ایگن مقاله از موزستان ، به بررسی این گیاه می پردازیم.

 

کراتوم چیست و چه کاربردی دارد؟ 

کراتوم درختی است که به طور طبیعی در تایلند، مالزی، اندونزی و پاپوآ گینه نو رشد می کند. برگ های آن به طور سنتی به عنوان دارو استفاده می شده است، اما امروزه به عنوان یک ماده مخدر تفریحی نیز کاربرد دارد. 

پزشکان بر این باورند که برخی مواد موجود در کراتوم به همان نقاط سلول های عصبی که مسکن های استروئیدی وصل می شوند متصل شده و اثر مشابهی در مغز ایجاد می کنند. اما مطالعات دقیق زیادی در مورد چگونگی عملکرد یا علت آن انجام نشده است.

 

پزشکان هشدار می دهند که مصرف کراتوم ممکن است عوارض جانبی جدی داشته باشد و اعتیادآور باشد. به همین دلیل، چندین ایالت در آمریکا محصولات حاوی کراتوم را ممنوع کرده اند و این ماده در تایلند، مالزی، استرالیا و برخی کشورهای اروپایی به عنوان ماده کنترل شده در نظر گرفته می شود.

 

کراتوم, نحوه مصرف کراتوم

 

کراتوم چگونه مصرف می شود؟

به طور سنتی، برگ های کراتوم جویده می شدند، به صورت چای دم می شدند یا در آشپزی استفاده می شدند. امروزه، کراتوم به صورت پودر درآمده و به شکل قرص درمی آید، یا اینکه خرد شده و مانند توتون یا ماری جوانا سیگار کشیده می شود.

 

اثرات کراتوم با توجه به میزان مصرف آن متفاوت است. در دوزهای پایین، کراتوم یک ماده محرک است که باعث افزایش انرژی شما می شود. در دوزهای بالا، می تواند باعث خواب آلودگی یا ایجاد حالت توهم در شما شود.

 

مزایای احتمالی کراتوم برای سلامتی

برخی افراد به دلیل شنیدن فواید بالقوه متعدد کراتوم، به سراغ آن می روند. اما تحقیقات کمی در این زمینه انجام شده است، بنابراین تایید این فواید ممکن است قطعی نباشد.

سازمان غذا و دارو آمریکا (FDA) مجوزی برای تایید ایمنی و اثربخشی مکمل های غذایی ندارد. بنابراین، اینکه کراتوم در درمان برخی شرایط موثر باشد، نامشخص است.

 

مردم آسیا، که محل رویش کراتوم است،  بیش از یک قرن است که از آن استفاده می کنند. آن ها بر این باورند که کراتوم از اسهال جلوگیری می کند، باعث کاهش درد می شود، به ترک اعتیاد به مواد افیونی کمک می کند و میل جنسی را افزایش می دهد.

 

بسیاری از افراد در آمریکا که به دنبال کراتوم هستند، امیدوارند که این ماده:

• سطح انرژی را افزایش دهد.

• درد را تسکین دهد.

• شرایط سلامت روان را بهبود بخشد.

• احساس لذت یا سرخوشی ایجاد کند.

• به کاهش هوس برای داروهای مخدر کمک کند.

کارشناسان بهداشت نگران پتانسیل آسیب کراتوم به مصرف کنندگان مواد افیونی هستند. به اعتقاد کارشناسان، کراتوم به جای اینکه برای ترک اعتیاد به مواد افیونی مفید باشد، ممکن است باعث اعتیاد شود.

 

کراتوم, نحوه مصرف کراتوم

 

عوارض جانبی کراتوم چیست؟

شایع ترین عوارض جانبی کراتوم حالت تهوع و یبوست هستند، اما موارد دیگری نیز وجود دارد که عبارتند از:

• لرزش عضلانی

• خارش

• تعریق

• سرگیجه

• خشکی دهان

• تشنج

• توهم

• آسیب کبدی

 

آیا کراتوم اعتیاد آور است؟

برخی از افرادی که به طور مرتب از کراتوم استفاده می کنند، پس از قطع مصرف آن دچار مشکلاتی مانند درد، اختلال خواب، اسهال و تب می شوند. همچنین برخی دیگر گزارش کرده اند که در صورت عدم مصرف کراتوم احساس عصبانیت، تنش، خشم یا غم داشته اند.

 

کراتوم, نحوه مصرف کراتوم

 

آیا مصرف کراتوم بی خطر است؟

سازمان غذا و دارو آمریکا (FDA) اعلام کرده است که هیچ گونه مصرفی از کراتوم مورد تایید این سازمان قرار نگرفته است و نگرانی های جدی در مورد آن وجود دارد. برای اینکه بفهمیم کراتوم بی خطر است یا اینکه آیا ارزش پزشکی دارد، تحقیقات بیشتری لازم است.

 

در سال های اخیر، این سازمان با شرکت هایی که کراتوم را به عنوان درمانی برای ترک اعتیاد به مواد افیونی و سایر بیماری ها به فروش می رسانند، برخورد کرده است. همچنین، FDA هشدار می دهد که برخی از محصولات حاوی کراتوم ممکن است با باکتری های مضر مانند سالمونلا آلوده باشند.

 

این سازمان همچنین گزارش داده است که حداقل 44 مورد مرگ در بین افرادی که از کراتوم استفاده کرده اند رخ داده است، هرچند که بسیاری از آنها همزمان با کراتوم از داروهای دیگری نیز استفاده کرده اند یا کراتوم مصرفی آنها با مواد دیگری آلوده بوده است.

 

نتیجه گیری 

کراتوم گیاهی با اثرات پیچیده و نامشخص است. در حالی که برخی افراد از آن برای تسکین درد، افزایش انرژی و بهبود خلق و خو استفاده می کنند، تحقیقات کافی برای تأیید ایمنی و اثربخشی آن وجود ندارد. کراتوم می تواند اعتیاد آور باشد و عوارض جانبی جدی مانند تشنج، آسیب کبدی و مرگ را به همراه داشته باشد.

 

پیش از مصرف کراتوم، مهم است که با خطرات و مزایای بالقوه آن آشنا باشید و با یک متخصص مراقبت های بهداشتی صحبت کنید تا ببینید آیا برای شما مناسب است یا خیر.

به یاد داشته باشید که هیچ جایگزینی برای مشاوره پزشکی حرفه ای وجود ندارد.

 

گردآوری:بخش سلامت موزستان 

 

به این نوشته امتیاز بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ×