» اخبار » اخبار سیاست خارجی » واشنگتن‌پست: همدستی با نتانیاهو علیه ایران باعث اخراج والتز شد
اخبار سیاست خارجی

واشنگتن‌پست: همدستی با نتانیاهو علیه ایران باعث اخراج والتز شد

۱۴۰۴/۰۲/۱۴ 1011

رسانه آمریکایی به نقل از مقام‌های رسمی و منابع مطلع نوشته یکی از دلایل اصلی برکناری «مایک والتز» مشاور امنیت ملی پیشین آمریکا حمایت او از به کار بستن گزینه نظامی علیه ایران و هماهنگی فشرده با رژیم صهیونیستی در این زمینه بود.

به گزارش ایسنا، منابع آگاه گفتند برکناری «مایک والتز» مشاور پیشین امنیت ملی آمریکا مرتبط با هماهنگی‌های فشرده او با «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی درباره به کار بستن گزینه نظامی علیه ایران پیش از سفر اخیر نتانیاهو به کاخ سفید بوده است.

 

برکناری والتز در آستانه دور چهارم مذاکرات غیرمستقیم تهران-واشنگتن درباره موضوع برنامه هسته‌ای آن انجام شد.

 

تاکنون، ایران و آمریکا با میانجی‌گری عمان سه دوره گفت‌وگوی غیرمستقیم و یک دوره نشست فنی-کارشناسی درباره برنامه هسته‌ای ایران و نحوه برداشته شدن تحریم‌های آمریکا برگزار کرده‌اند.

 

طبق اعلام وزارت خارجه عمان، چهارمین دور از گفت‌وگوها که قرار بود شنبه برگزار شود، به تعویق افتاده و تاریخ برگزاری آن اعلام خواهد شد.

 

«دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا پیش از آغاز این این مذاکرات تهدید کرده بود اگر ایران حاضر به توافقی در این باره نباشد، واشنگتن علیه آن دست به اقدام نظامی خواهد زد.

 

اگرچه مقام‌های ایرانی با تاکید بر دفاع مقتدارنه از برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران و منافع ملی کشور در مواجهه با هرگونه اقدام متجاوزانه، بیان کردند اقدام نظامی با توجه به شکست‌های پرهزینه آمریکا در منطقه نه‌تنها دیگر یک «گزینه» نیست، بلکه «راهکار» حل مسئله نمی‌تواند باشد.

 

شدت یافتن تدریجی نارضایتی ترامپ از والتز

روزنامه واشنگتن‌پست درباره دلایل برکناری والتز نوشت: تصمیم «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا برای برکناری والتز در نتیجه افزایش تدریجی نارضایتی و ناامیدی از او بود که بیشتر از رئیس خود در اتاق بیضی به استفاده از قدرت نظامی تمایل داشت.

 

سرنوشت والتز پس از رسوایی «آتلانتیک گیت» رقم خورد که در آن، شماره تلفن همراه «جفری گلدبرگ» سردبیر نشریه آتلانتیک را به اشتباه به یک گروه چت در برنامه پیام‌رسان سیگنال اضافه کرد. اما به گفته مقام‌های ارشد کاخ سفید و مشاوران ترامپ، او از زمان آغاز به‌ کار دولت با مقام‌های ارشد، از جمله بر سر موضوعاتی مانند به‌کار بستن گزینه نظامی علیه ایران درگیر بوده است.

 

این اتفاق موجب ایجاد تردیدهایی در میان برخی از مقام‌های ارشد کاخ سفید نسبت به ضرورت یک شورای امنیت ملی سنتی شده است که راضی هستند «مارکو روبیو» وزیر امور خارجه آمریکا که پنج‌شنبه به دستور ترامپ جانشین والتز شد، برای مدتی سرپرستی این نهاد را بر عهده بگیرد؛ این تصمیم احتمالا جایگاه این نهاد را تضعیف خواهد کرد نقش پررنگی در شکل دادن به سیاست خارجی ریاست‌جمهوری‌های مدرن داشته است.

 

همچنین به گفته مقام‌های رسمی، این تغییرات یک چهره کلیدی در کاخ سفید را به حاشیه خواهد راند که سابقه‌ای طولانی در ترجیح دادن مداخله نظامی دارد.

 

 یک مقام کاخ سفید، یکی از مشاوران ترامپ و یک منبع مطلع روز جمعه گفتند که مشکلات با والتز به مرور زمان شدت پیدا کرد و «سوزی وایلز» رئیس دفتر ترامپ بیش از پیش احساس می‌کرد که او با رئیس‌جمهور سازگاری ندارد.

 

هماهنگی فشرده با نتانیاهو

واشنگتن پست نوشت: به گفته دو نفر از این منابع مطلع، والتز همچنین پس از سفر نتانیاهو به کاخ سفید در اوایل فوریه با اعلام این که او هم نظر نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی را دارد که زمان اقدام نظامی علیه ایران فرا رسیده است، موجب مایوس شدن رئیس‌جمهور آمریکا شد.

 

این منابع همچنین گفتند که ظاهرا والتز پیش از دیدار نتانیاهو و ترامپ در «اتاق بیضی» کاخ سفید تعامل و هماهنگی فشرده‌ای با نتانیاهو درباره به کار بستن گزینه نظامی علیه ایران داشته است.

 

یکی از این منابع گفت: والتز می‌خواست سیاست آمریکا را به سمت و سویی سوق دهد که ترامپ احساس خوشایندی به آن ندشت، چراکه آمریکا هنوز یک راهکار دیپلماتیک را امتحان نکرده بود. این موضوع به ترامپ گزارش شد و او از آن راضی نبود.

 

«استیو چانگ» مدیر ارتباطات کاخ سفید در پاسخ به درخواست توضیح واشنگتن‌پست در این باره گفت: رئیس‌جمهور دستورکار را تعیین می‌کند و این وظیفه دولت اوست که این سیاست‌ها را اجرایی کند. همه عملکرد هماهنگی داشتند و به همین دلیل بود که او موفقیت‌آمیزترین 100 روز اول(ریاست‌جمهوری) تاریخ را داشت.

 

برخی در دولت معتقد بودند که والتز می‌خواست امور را به سمت اقدام نظامی پیش ببرد و در این زمینه دست به دست مقام‌های رژیم صهیونیستی داده بود.

 

این روزنامه در ادامه نوشت: این تغییر تعداد نظرات متناقضی را که به رئیس‌جمهور می‌رسند، کاهش می‌دهد. ترامپ که سعی می‌کند در عملکرد داخلی و خارجی خود اثرگذار باشد، پیشتر چاره‌ای جز برگزیدن جمهوری‌خواهان سنتی برای ورود به کاخ سفید نداشت اما حالا به لطف تغییرات گسترده‌ای که در میان جمهوری‌خواهان ایجاد شده، نسل جوان‌تر تنها ترامپ را پرچم‌دار خود می‌دانند. ترامپ نیز بیشتر بر یافتن افرادی متمرکز است که وفادارانه برنامه‌های او را اجرا کنند.

 

مارکو روبیو، جایگزین موقت والتز از همان جناح سنتی جمهوری‌خواهان است که والتز نیز به آن تعلق دارد اما به گفته مقامات، او به راحتی از دیدگاه‌های پیشین خود فاصله گرفته و به سخنگویی قوی برای ترامپ تبدیل شده است. این موضوع شامل سیاست‌ها در قبال روسیه و اوکراین نیز می‌شود که وزیر امور خارجه به هر دو طرف هشدار داده واشنگتن در صورت بی‌نتیجه ماندن تلاش‌های دیپلماتیک خود در زمینه میانجی‌گری، مذاکرات صلح را ترک خواهد کرد.

 

برخی مقام‌های آمریکایی تردید دارند که آیا ترامپ واقعا به یک «شورای امنیت ملی سنتی» نیاز دارد یا خیر. آن‌ها می‌گویند یک شورای امنیت ملی با کارشناسان سطح متوسط تا ارشد ممکن است واقعا بخشی از معادله رئیس‌جمهوری نباشد که فکر می‌کند بهترین مشاور خودش است و به خرد جمعی دیدگاه بدبینانه‌ای دارد.

 

 

به این نوشته امتیاز بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ×