» اخبار » اخبار سیاست خارجی » گروسی: مذاکره ایران و آمریکا ممکن است طی هفته‌های آینده حاصل شود/ غریب‌آبادی: غنی‌سازی جزو خطوط قرمز ماست
اخبار سیاست خارجی

گروسی: مذاکره ایران و آمریکا ممکن است طی هفته‌های آینده حاصل شود/ غریب‌آبادی: غنی‌سازی جزو خطوط قرمز ماست

۱۴۰۴/۰۲/۰۱ 0014

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی دور دوم گفت‌گوهای هسته‌ای ایران و آمریکا را مثبت ارزیابی کرد و گفت که نقش آژانس برای راستی‌آزمایی هر توافقی میان 2 طرف تعیین‌کننده است.

به گزارش ایسنا، «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتم با ابراز خوش‌بینی نسبت به روند گفت‌وگوهای هسته‌ای غیر مستقیم میان ایران و آمریکا که دور دوم آن روز شنبه در رم، پایتخت ایتالیا برگزار شد، آن را «یک روز مثبت برای صلح» توصیف کرد.

 

او که با روزنامه ایتالیایی ریپوبلیکا گفت‌وگو می‌کرد در پاسخ به این سوال که چرا آن را روز مثبت می‌داند؟ اظهار داشت: زیرا مذاکرات بر سر موضوع هسته‌ای ایران در دور دوم این گفت‌وگوها واقعاً می‌توانست به شکست انجامیده و همه چیز متوقف شود. این خطر وجود داشت. در عوض، روح (مذاکرات) رم نشان داده است که می‌توان رو به جلو رفت.

 

گروسی درباره محل برگزاری دور بعدی گفت‌وگوها که گفته شده است دوباره در مسقط، پایتخت عمان خواهد بود و این سوال که آیا ممکن است مذاکرات دیگری در رم برگزار شود؟ تصریح کرد: تصمیم‌گیری در این باره بر عهده 2 طرف خواهد بود. با این حال، ایتالیا اعتباری در این زمینه کسب کرده است که دیگران آن را ندارند و از آنجایی که مذاکرات قطعا شنبه آینده به پایان نخواهد رسید، فکر می‌کنم شاهد دیدارها و دیدارهای فنی دیگر بین آمریکا و ایران در رم باشیم.

 

مدیرکل آژانس اتمی در پاسخ به اینکه ایتالیا چه نقشی می‌تواند، ایفا کند؟ گفت: در حال حاضر می‌توانم بگویم که دیپلماسی ایتالیا نقش سازنده‌ای ایفا می‌کند اما فکر می‌کنم، غیرممکن نیست که ایتالیا از نزدیک در مذاکرات نقش داشته باشد.

 

او که روز گذشته در رم و پیش از آغاز گفت‌وگوهای غیر مستقیم تهران و واشنگتن با «آنتونیو تایانی» وزیر امورخارجه ایتالیا دیدار و گفت‌وگو کرد، افزود: من بارها با تایانی صحبت کرده و چندین دیدار تدارکاتی با او داشته‌ام.

 

رافائل گروسی در پاسخ به این سوال که چه زمانی می‌توان انتظار امضای توافقنامه را داشت؟ خاطرنشان کرد: ما در مورد هفته‌ها صحبت می‌کنیم، نه ماه‌ها. در این گفت‌وگوها تمایل به اقدام سریع وجود دارد، زیرا همان‌طور که می‌دانید سناریوهای بدتری هم وجود دارد.

 

رئیس دیده‌بان هسته‌ای سازمان ملل دلیل خوش‌بینی خود را این گونه توصیف کرد که «2 طرف شروع به بحث در مورد چیزهای مشخصی کرده‌اند و من قصد 2 مذاکره‌کننده را برای حرکت به جلو دیده‌ام. من هم با آمریکایی‌ها و هم با ایرانی‌ها صحبت می‌کنم، دیدگاه فنی خود را به آنها ارائه می‌دهم که امری ضروری است، زیرا بدون امکان راستی‌آزمایی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در میدان، امکان دستیابی به توافقات در مورد موضوع هسته‌ای وجود ندارد.»

 

وی در پاسخ به سوالی درباره ادامه برنامه غنی‌سازی غیر تسلیحاتی در ایران در هر گونه توافق احتمالی جدید میان تهران و واشنگتن بدون اشاره به همکاری داوطلبانه و همیشگی ایران با بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفت: اما تنها با ارائه یک سیستم راستی‌آزمایی و نظارت جدی و دقیق. آژانس اتمی در گذشته در ایران کار بازرسی انجام می‌داد، اما اکنون از کمبود اعتماد رنج می‌بریم. هدف اساسی بازسازی اعتماد است.

 

گروسی درباره وضعیت فعلی غنی‌سازی اورانیوم در ایران بیان کرد: شرایط هنوز به شکل همان تصویری است که در گزارش ما در فوریه ارائه  شده است. در ماه ژوئن ما یک به‌روز رسانی مهم ارائه خواهیم کرد.

 

غریب‌آبادی: غنی‌سازی جزو خطوط قرمز ماست/ رفع تحریم ها نباید صرفاً جنبه نمادین داشته باشد

سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تصریح کرد: معاون وزیر خارجه گفت که رفع تحریم‌ها باید به گونه‌ای باشد که منجر به انتفاع اقتصادی ملت ایران شود و صرفاً جنبه نمادین نداشته باشد. همچنین ایران بر حق غنی‌سازی اورانیوم تأکید دارد.

 

ابراهیم رضایی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، در گفت‌وگو با تسنیم با اشاره به جلسه روز یکشنبه 31 فروردین‌ماه 1404 این کمیسیون با حضور آقای کاظم غریب‌آبادی، معاون حقوقی و بین‌الملل وزارت امور خارجه، اظهار داشت: آقای غریب‌آبادی در این نشست گزارشی از آخرین دور مذاکرات غیرمستقیم میان جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا که روز گذشته در رم برگزار شده بود، ارائه کرد و به سؤالات نمایندگان پاسخ داد.

 

رضایی با اشاره به سخنان معاون وزیر امور خارجه گفت: جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات هسته‌ای کاملاً جدی است و تأخیری در روند مذاکرات را نمی‌پذیرد. وی تأکید کرد که طرف مقابل نیز باید با جدیت وارد مذاکرات شود و از تأثیرپذیری از فشارهای رژیم صهیونیستی که به دنبال تخریب روند مذاکرات است، پرهیز کند.

 

وی افزود: در مذاکرات رم، طرفین بر سر چارچوب کلی، دستور کار و همچنین محورهای فنی گفتگو کردند و به تفاهماتی دست یافتند. پیشنهادهای ارائه‌شده از سوی جمهوری اسلامی ایران منطبق بر نظام و مصوبات نهادهای بالادستی کشور بوده و یکی از محورهای اصلی آن، رفع کامل تحریم‌هاست.

 

سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تصریح کرد: معاون وزیر خارجه گفت که رفع تحریم‌ها باید به گونه‌ای باشد که منجر به انتفاع اقتصادی ملت ایران شود و صرفاً جنبه نمادین نداشته باشد. همچنین ایران بر حق غنی‌سازی اورانیوم تأکید دارد و این موضوع جزو خطوط قرمز مذاکراتی جمهوری اسلامی ایران محسوب می‌شود. غریب‌آبادی بار دیگر تأکید کرد که ایران به دنبال ساخت سلاح هسته‌ای نیست و فعالیت‌های هسته‌ای کشور صرفاً در چارچوب اهداف صلح‌آمیز صورت می‌گیرد.

 

به گفته رضایی، مقرر شده است که جلسات کارشناسی و فنی برای بررسی جزئیات مذاکرات، روز چهارشنبه آینده به‌صورت غیرمستقیم در مسقط برگزار شود. در حال حاضر طرفین در حال استخراج و تدوین اصول کلی مذاکرات هستند.

 

رضایی گفت: غریب‌آبادی همچنین تأکید کرده که لغو تحریم‌ها باید به‌صورت کامل و مؤثر صورت گیرد. از نظر جمهوری اسلامی ایران، مبانی تحریم شامل قوانین تحریمی کنگره آمریکا و دستورات اجرایی رئیس‌جمهور ایالات متحده است و این موارد باید به‌طور کامل برداشته شود.

 

سخنگوی دولت: روند مذاکرات میان ایران و آمریکا تاکنون مثبت بوده است

«فاطمه مهاجرانی» امروز یکشنبه 31 فروردین 1404 با اشاره به برگزاری دور دوم گفت‌وگوهای غیرمستقیم میان ایران و آمریکا در رم پایتخت کشور ایتالیا، تاکید کرد: این مذاکرات در چارچوب وظایف و مأموریت‌های وزارت امور خارجه پیگیری می‌شود و دولت تمرکز خود را از مسیر اصلی اداره کشور منحرف نخواهد کرد.

 

سخنگوی دولت با بیان اینکه مذاکرات با وساطت عمان و در فضایی سازنده برگزار می شود، گفت: هدف این گفت‌وگوها، بررسی گام‌های عملی برای کاهش تنش و فراهم کردن بستر گفت‌وگوهای فنی در آینده است.

 

وی افزود: با توافق طرفین، ادامه رایزنی‌ها در سطح کارشناسی طی روزهای آتی و سپس در سطح عالی‌تر در مسقط برگزار خواهد شد.

 

مهاجرانی همچنین تصریح کرد: دولت چهاردهم وظایف و مسئولیت‌های اصلی خود را در حوزه‌های مختلف اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و اجرایی با جدیت دنبال می‌کند و مسائل سیاست خارجی، از جمله مذاکرات، تنها بخشی از برنامه‌های کلان کشور است که از مسیر نهادهای مسئول مربوطه پیگیری می‌شود.

 

وی در پاسخ به سوالی درباره پیش‌بینی دولت از روند مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و آمریکا، گفت: براساس اعلام وزارت امور خارجه کشورمان، روند مذاکرات تاکنون مثبت بوده است اما همانگونه که مقام معظم رهبری فرمودند نه به مذاکرات خوشبین هستیم و نه بدبین.

 

سخنگوی دولت، در پایان بار دیگر بر رویکرد اصولی دولت در حوزه سیاست خارجی تأکید کرد و گفت: «جمهوری اسلامی ایران همواره بر مبنای منافع ملی و حفظ عزت ملت ایران عمل کرده است و اصول حکمت و مصلحت را نیز دنبال می‌کند؛ در ادامه مسیر مذاکراتی نیز از هر ابتکار عملی که در جهت رفع تحریم‌ها و تأمین حقوق ملت ایران باشد، استقبال خواهیم کرد.

 

 

به این نوشته امتیاز بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ×