آشنایی با مقررات جدید تاخیر در حرکت قطارها
چگونه از حقوق خود در مواجهه با تاخیر قطار بهرهمند شویم؟
حمل و نقل عمومی، از جمله راههای حیاتی برای اتصال افراد و جوامع است که بر اساس سیستم ریزشده خود، امکان حرکت و انتقال ااد و کالاها را ایجاد میکند. یکی از وسایل حمل و نقلی که سابقه طولانی و ارزشمندی در تسهیل حرکت افراد دارد، قطارها هستند. با این حال، همچون هر سیستم دیگری، قطارها نیز ممکن است با چالشها و مشکلات مواجه شوند، از جمله تاخیرها که بر اثر عوامل گوناگونی ممکن است رخ دهند.
تاخیرها در حمل و نقل قطارها، از یک سو میتوانند به افراد فرصتی برای استراحت و تأمین نیازهای خود فراهم کنند، اما از سوی دیگر میتوانند موجب ناراحتی و مشکلاتی برای مسافران شوند. به منظور مقابله با این چالشات، بسیاری از کشورها و شرکتهای حمل و نقل عمومی، قوانین و مقررات خود را جهت حفظ حقوق مسافران در شرایط تاخیرها تدوین کردهاند. در این مقاله، به بررسی این قوانین و حقوق مسافران در مواجهه با تاخیرها در حمل و نقل قطارها خواهیم پرداخت.
شرایط پرداخت خسارت تأخیر قطار
پرداخت خسارت به عنوان یک جبران موقت، در صورت تأخیر قطارها به مسافران از اهمیت ویژهای برخوردار است. شرایط پرداخت خسارت تاخیر قطار، مباحث گوناگونی را در برمیگیرد که در زیر به آنها اشاره خواهیم کرد:
تأخیر حرکت قطار از مبدأ
گاهی قطارها پس از گرفتن مسافران و شروع سفر، با موانع مختلفی مواجه میشوند که میتواند منجر به تاخیر در حرکت گردد. در چنین شرایطی، تاخیر از لحاظ زمانی از لحاظ حقوقی نیز اهمیت پیدا میکند و تعیین زمان تأخیر به عنوان ملاک اصلی برای پرداخت خسارت در نظر گرفته میشود.
تأخیر بیشاز حد در قطارهای سریعالسیر
اگر تأخیر قطار به حدی برسد که موجب شود ورود به مقصد بعد از گذشت زمان مقرر برای وعده غذایی باشد، مسافران یک وعده غذایی رایگان دریافت می کنند. زمان محاسبه شده برای تاخیر در قطارها بسته به مسیرهای مختلف متغیر است.
پرداخت خسارت براساس تاخیر قطار
با توجه به قوانین جدید، اگر تاخیر قطار دو برابر زمان مقرر شده باشد، مسافران حق دارند کل مبلغ بلیط خود را بازپس بگیرند. در مسیر تهران – مشهد، مثلاً، حداکثر زمان مشخص شده برای پرداخت خسارت تاخیر، 6 ساعت است.
تاخیر قطار و جا ماندن مسافر
درصورتی که مسافران پس از رسیدن قطار به مقصد، تصمیم به انتقال به قطارها یا وسائط نقلیه دیگر میگیرند، ضوابط و شرایطی برای رعایت فواصل زمانی و پرداخت خسارت در صورت تاخیر وجود دارد. این شرایط به شکل زیر تعریف شدهاند:
مسافران ملزم به رعایت فاصله زمانی حداقل سه ساعت بین ساعت ورود قطار به مقصد و ساعت حرکت قطار بعدی هستند. درصورتی که تاخیر قطار منجر به امکان جا ماندن مسافر از قطار بعدی شود، شرکت راهآهن نسبت به پرداخت 100 درصدی بهای بلیت قطار بعدی به آنها اقدام خواهد کرد.
در صورت تمایل به مسافرت با وسائط نقلیه دیگر (کشتی، اتوبوس، هواپیما و غیره) پس از رسیدن به مقصد، مسافران باید حداقل فاصله زمانی چهار ساعت را از زمان رسیدن قطار تا ساعت حرکت وسیله نقلیه دیگر رعایت کنند. درصورتی که تاخیر قطار موجب جا ماندن مسافر از وسیله نقلیه دیگر میشود، شرکت راهآهن نسبت به پرداخت 100 درصدی بهای بلیت وسیله نقلیه دیگر به مسافر اقدام خواهد کرد.
تأخیر و انتقال به قطار با درجه مختلف
اگر قطار بعدی از نظر کیفیت درجه پایینتری باشد، مابهالتفاوت بلیط به مسافر پرداخت میشود. اما اگر انتقال به قطار با درجه بالاتر اتفاق بیفتد، مبلغی از مسافر دریافت نمیشود.
تأخیر قطار و ارتباط با وسایل حمل دیگر
اگر تاخیر قطار بیش از سه ساعت باشد و فاصله زمانی با حرکت وسیله حمل دیگر بیش از چهار ساعت باشد، هزینه بلیط قطار یا وسیله حمل دیگر به مسافر پرداخت میشود. این اقدام با ارائه مدارک مورد نیاز توسط مسافر صورت میپذیرد.
انصراف مسافر قبل از سفر
در صورت تاخیر بیش از یک ساعت و اطلاعرسانی به مسافران، هزینه کامل بلیط قطار در همان روز در مبدأ به مسافر بازگردانده میشود.
ابطال بلیط
اگر تاخیر قطار حداکثر تا یک ساعت پس از صدور بلیط باشد، میتوان آن را ابطال کرد، البته با شرطی که مرکز فروش ابطال بلیط باز باشد. برای بلیطهای اینترنتی نیز باید از قوانین استرداد آنلاین بلیط قطار پیروی شود.
استرداد آنلاین بلیط قطار
یکی از مزایای خرید اینترنتی بلیط قطار، امکان استرداد آنلاین بلیط در صورت بروز مشکل یا تاخیر را فراهم میکند. مسافران با مراجعه به سایتی که بلیط را خریداری کردهاند، میتوانند به راحتی درخواست استرداد آنلاین بلیط قطار خود را ارسال کنند.
پیشرفت تکنولوژی و تعیین قوانین مشخص جهت پوشش حقوق مسافران، به افراد اطمینان میدهد که در مواقع تاخیر قطار، حقوق خود را به دقت و در چارچوبی قابل اجرا حفظ کنند. این شرایط و ضوابط، گام مثبتی در جهت تضمین راحتی و اطمینان مسافران در مسافرتهای قطاری به حساب میآید.
نحوه دریافت خسارت تاخیر قطارها
طبق قوانین تعیین شده، مسافران میتوانند حداکثر ظرف یک ماه پس از تاریخ حرکت قطار، با ارائه اصل بلیت و کارت شناسایی معتبر (کارت ملی یا شناسنامه) به دفاتر فروش بلیت مراجعه کرده و مبلغ خسارت خود را دریافت کنند. این حق در مقابل تاخیرهای قطارهای عادی، حومهای، محلی و بینالمللی قابل اجراست.
این قوانین و مقررات هدف از حفظ حقوق مسافران در مواجهه با تاخیر قطارهاست و اطمینان میدهد که در صورت بروز مشکلات، حقوق آنها محفوظ باقی میماند.
سوالات متداول درباره قوانین تاخیر در قطار
1- قوانین تعیین کننده حداکثر زمان تاخیر قطارها چگونه است؟
بر اساس قوانین جدید، اگر تاخیر قطار دو برابر ساعت تعیین شده باشد، مسافر می تواند 100 درصد مبلغ بلیط خود را بازپس بگیرد.
2- چه اقداماتی در صورت تاخیر بیش از زمان معین تاخیر سریع السیر قطارها انجام میشود؟
اگر قطار به حدی تاخیر داشته باشد که ورود به مقصد بعد از گذشت زمان وعده غذایی باشد، مسافران با یک وعده غذایی رایگان پذیرایی می شوند.
3- چگونه مسافران میتوانند خسارت تاخیر قطار را درخواست کنند؟
مسافران میتوانند حداکثر ظرف مدت یک ماه پس از تاریخ حرکت با ارائه اصل بلیت و کارت شناسایی به دفاتر فروش بلیت مراجعه کرده و مبلغ خسارت خود را دریافت کنند.
4- چه اقداماتی در صورت جا ماندن مسافر از قطار بعدی بر اثر تاخیر انجام میشود؟
اگر تاخیر به صورتی باشد که منجر به اقامت در شب بشود، راه آهن ایران باید هزینه اقامت و غذا را به مسافر پرداخت کند.
5- آیا تاخیر قطار تأثیری بر انتقال به وسائط نقلیه دیگر (هواپیما، اتوبوس، کشتی و غیره) دارد؟
در صورت تاخیر بیش از سه ساعت قطار و وجود فاصله بیش از 4 ساعت با سایر وسائط نقلیه، هزینه بلیط قطار و یا وسیله نقلیه دیگر به مسافر پرداخت می شود.
نکته پایانی مقاله درباره ی قوانین تاخیر در قطار
در نهایت، با آگاهی از قوانین تاخیر در قطار و حقوق مسافران، میتوانید با اطمینان بیشتری به سفرهای راهآهن خود ادامه دهید و حقوق مسافران در مقابل این مواقع غیرمنتظره، مسئولیتپذیری شرکت راهآهن و حفظ حقوق مسافران را تأکید میکند. با رعایت این قوانین، تجربه سفر با قطار را به یک تجربه مطمئن و راحت تبدیل کنید.
گرد آوری:بخش علمی موزستان