» مذهبی » داروخانه معنوی » ذکرها و دعاهای آرامش اعصاب کودک
داروخانه معنوی

ذکرها و دعاهای آرامش اعصاب کودک

۱۴۰۳/۱۲/۰۶ 006

در این مقاله از موزستان، با ذکرها و دعاهای آرامش اعصاب کودک آشنا می شوید. ایجاد آرامش در کودکان به دلیل حساسیت و نیازهای روحی و روانی آن ها، همواره از دغدغه های اصلی والدین بوده است. استفاده از ذکرها و دعاهای دینی یکی از مؤثرترین راه ها برای کاهش استرس و تقویت آرامش درونی کودک محسوب می شود.

 

نمونه هایی از ذکرها و دعاهایی برای آرامش اعصاب کودکان

ذکر و دعای آرامش اعصاب کودک با تأثیر بسیار فوری

آرامش و اطمینان خاطر کودکان یکی از اصلی ترین دغدغه های والدین است. کودکان، به دلیل حساسیت و آسیب پذیری در برابر اضطراب ها و استرس های محیطی، نیازمند مراقبت ویژه هستند. در این میان، بهره گیری از آموزه های دینی و معنوی، از جمله ذکرها و دعاهای مخصوص، می تواند نقش موثری در کاهش استرس و ایجاد آرامش در کودکان ایفا کند. در این مقاله، به معرفی برخی از ذکرها و دعاهای مفید برای آرامش اعصاب کودک می پردازیم.

 

اهمیت دعا و ذکر در آرامش کودک

دعا و ذکر، از ابزارهای معنوی قوی برای تقویت آرامش درونی و کاهش اضطراب به شمار می رود. این مفاهیم ریشه در اعتقادات مذهبی و معنوی دارند و می توانند به کودک حس امنیت و اطمینان دهند. همچنین، ذکر و دعا به والدین کمک می کند تا با اتکا به قدرت الهی، آرامش بیشتری پیدا کنند و این حس را به فرزندان خود منتقل کنند.

 

ذکر و دعای آرامش اعصاب کودک با تاثیر بسیار فوری

دعای آرامش اعصاب برای کودکان

برای آرامش اعصاب کودک می توانید دعای زیر را به مدت 10 روز و در هر روز 10 مرتبه قرائت کنید تا علاوه بر تسکین قلب خود، برکات آن را به فرزندتان نیز هدیه دهید. بهتر است خواندن این دعا از روز چهارشنبه آغاز شود.

 

یَا مُفَتِّحَ‏ الْأَبْوَابِ‏ یَا مُسَبِّبَ‏ الْأَسْبَابِ‏ یَا مُقَلِّبَ‏ الْقُلُوبِ‏ وَ الْأَبْصَارِّ وَ یَا مُدَبِّرَ اللَّیْلِ وَ النَّهَارِ یَا دَلِیلَ‏ الْمُتَحَیِّرِینَ‏ یَا غِیَاثَ‏ الْمُسْتَغِیثِینَ‏ یَا مَالِکَ‏ یَوْمِ‏ الدِّینِ‏ إِیَّاکَ‏ نَعْبُدُ وَ إِیَّاکَ‏ نَسْتَعِینُ‏ بِرَحْمَتِکَ یا اَرْحَمَ الرّاحِمین.

 

ای گشاینده درها، ای عامل راه ها، ای مبدل دل ها و دیدنی ها، ای هدایت کننده شب و روز، ای راهنمای سرگشتگان، ای مایه تسکین یاری خواهان، ای سرور روز جزا، تو را می پرستیم و تنها تو را می پرستیم. از رحمت تو یاری می جوییم ای مهربان ترین مهربانان.

 

دعای آرامش کودک لجباز

در برخی روایات کمک گرفتن از دعای زیر برای آرامش کودکان لجباز توصیه شده است:

 

ربَّنا وَ اجْعَلْنا مُسْلِمَیْنِ لَکَ وَ مِنْ ذُرِّیَّتِنا أُمَّهً مُسْلِمَهً لَکَ وَ أَرِنا مَناسِکَنا وَ تُبْ عَلَیْنا إِنَّکَ أَنْتَ التَّوَّابُ الرَّحیم

پروردگارا، ما را تسلیم خود کن و از نسل ما امتی مسلمان نزد خود قرار ده و آداب و رسوم ما را به ما نشان ده و به راستی که تو پذیرنده و مهربانی.

 

همچنین می توانید برای آرامش کودکتان و حرف شنوی او دعای زیرا را صبح و شب 3 مرتبه تکرار کنید:

 

یا اللهُ یا اللهُ یا اللهُ یا رَبِّ یا رَبِّ یا رَبِّ یا حَیُّ یا قَیّوم یا ذَالجَلالِ وَ الاکرام اَسئَلُکَ بِاسمِکَ اَلعَظیم اَلاَعظَم اَن تَرزُقَنی رَزقاً واسِعاً حَلالاً طَیِّباً بِرَحمَتِکَ یا اَرْحَمَ الرّاحِمین.

 

خداوندا، ای خدا، ای پروردگار، ای پروردگار، ای پروردگار، ای همیشه زنده، ای موجود، ای والا و بزرگوار، از تو می خواهم به نام اعظم تو. به رحمت خود به من رزق فراوان و حلال و نیکو عطا کن ای مهربان ترین مهربانان

 

دعا برای آرام شدن کودک عصبی

در کتاب مکارم الاخلاق برای آرام کردن کودک عصبی، پس از صلوات بر محمد (ص) و آل ایشان، دعای زیر سفارش شده است:

 

در هنگام عصبانیت خود یا دیگری بر محمد و آل محمد صلوات فرستاده و این دعا را بعد از صلوات قرائت کنید تا عصبانیت برطرف گردد.

 

اَللّهُمَّ صَلِّ علی مُحمدٍ و آل محمدٍ. اَللّهُمَّ اغفِر ذَنبِی وَ اذهِب غَیظَ قَلبِی وَ اَجِرنِی مِنَ الشَّیطانِ الرَّجِیم و لا حَولَ و لا قُوَهَ اِلّا بِالله العلی العَظِیم.

خدایا بر محمد و آل محمد درود فرست.خدایا، گناهم را ببخش و خشم را از دلم دور کن و مرا از شر شیطان ملعون نجات ده، هیچ نیرو و قدرتی نیست جز خدای تعالی و بزرگ.

 

ذکر آرامش اعصاب کودک

گفته می شود در زمان لجبازی یا نافرمانی فرزندان، گفتن ذکر «ما شاءَ الله لا حَولَ وَ لا قوَّهَ إلّا باللهِ العَلِیِّ العَظیم» به آرام شدن هیجانات والدین و کودک کمک می کند.

 

ذکرهایی برای آرامش اعصاب کودک

 

دعای آرامش اعصاب

بهترین سوره و آیه قرآن برای آرامش اعصاب کودک 

دعای دیگر برای آرام شدن کودک عصبی به نقل از علامه طباطبایی صاحب تفسیر المیزان آمده است که چندین مرتبه آیه 28 از سوره رعد را بخوانید که در ایجاد آرامش موثر است:

 

الذّینَ امَنوا وتَطمَئِنُّ قُلوبُهُم بذِکرِ اللهِ اَلا بذِکرِ الله تَطمَئِنُ القلوب.

کسانی که ایمان آورده اند و دل هایشان با یاد خدا آرام می گیرد.

 

این آیه یکی از بهترین گزینه ها برای ایجاد حس آرامش درونی است. خواندن این آیه به کودک یا گذاشتن صوت ترتیل آن در محیط، به ویژه هنگام خواب، می تواند بسیار مؤثر باشد.

 

همچنین در کنار رعایت اصول رفتار با کودک بهانه گیر، گفته شده است تلاوت آیات 4 سوره قلم و 83 سوره آل عمران نیز در بهبود تنش های عصبی کودکان موثر است.

 

وَ إِنَّکَ لَعَلى خُلُقٍ عَظیمٍ (سوره مبارکه قلم آیه 4)

و تو اخلاق عظیم و برجسته اى دارى

 

أَفَغَیْرَ دِینِ اللَّهِ یَبْغُونَ وَلَهُ أَسْلَمَ مَنْ فِی السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ طَوْعًا وَکَرْهًا وَإِلَیْهِ یُرْجَعُونَ (سوره مبارکه آل عمران /83)

آیا دینی غیر دین خدا را می طلبند؟ و حال آن که هرکه در آسمان ها و زمین است، خواه ناخواه مطیع امر خداست و همه به سوی او رجوع خواهند کرد

 

ذکر “یا سلام”

ذکر “یا سلام” از اسماء حسنی خداوند است و تأثیر فوق العاده ای در ایجاد آرامش و امنیت دارد. تکرار این ذکر در کنار کودک یا در زمانی که کودک دچار بی قراری است، می تواند آرامش را به او بازگرداند.

 

روش استفاده:

والدین می توانند این ذکر را به آرامی و با نیت خالص بر سر کودک بخوانند و به آرامی بر پیشانی یا قلب او دم کنند.

 

ذکر “یا حفیظ”

ذکر “یا حفیظ” به معنای “ای نگاه دارنده” است. این ذکر نشان دهنده حفاظت خداوند از بندگانش است و احساس امنیت را در کودک تقویت می کند.

 

روش استفاده:

والدین می توانند این ذکر را به تعداد 70 بار تکرار کرده و سپس به نیت آرامش کودک، دعا کنند.

 

صلوات بر پیامبر اکرم (ص)

صلوات یکی از اذکار بسیار قدرتمند برای کسب آرامش و نزول رحمت الهی است. والدین می توانند در لحظات بی قراری کودک، به تکرار صلوات بپردازند.

 

دعای مجرب برای آرامش کودکان بیش فعال

اگر فرزندتان مبتلا به بیش فعالی است، علاوه بر  کمک گرفتن از روان درمانگر و رعایت بهترین نوع رفتار با کودکان بیش فعال، می توانید آداب زیر را نیز برای آرامش این کودکان انجام دهید:

 

آیات 7 الی 9 سوره سجده را بر ظرف بلور نوشته و آن را پر از آب کنید. سپس آب را دو قسمت کنید، یک بخش از آن را در غذای فرزندتان بریزید و بخش دیگر را در هنگام صبح به کودک بدهید تا صورتش را با آن بشوید و 7 روز این عمل را تکرار کنید تا آثار آرمش  در او مشاهده شود.

 

الَّذِی أَحْسَنَ کُلَّ شَیْءٍ خَلَقَهُ وَبَدَأَ خَلْقَ الْإِنْسَانِ مِنْ طِینٍ ﴿7﴾

همان کسى که هر چیزى را که آفریده است نیکو آفریده و آفرینش انسان را از گل آغاز کرد

 

ثُمَّ جَعَلَ نَسْلَهُ مِنْ سُلَالَهٍ مِنْ مَاءٍ مَهِینٍ ﴿8﴾

سپس [تداوم] نسل او را از چکیده آبى پست مقرر فرمود

 

ثُمَّ سَوَّاهُ وَنَفَخَ فِیهِ مِنْ رُوحِهِ وَجَعَلَ لَکُمُ السَّمْعَ وَالْأَبْصَارَ وَالْأَفْئِدَهَ قَلِیلًا مَا تَشْکُرُونَ ﴿9﴾

آن گاه او را درست‏ اندام کرد و از روح خویش در او دمید و براى شما گوش و دیدگان و دل ها قرار داد چه اندک سپاس مى‏ گذارید.

 

دعا برای آرامش روحی کودک

همچنین در متون دینی توصیه شده است برای آرامش روحی کودکان پراسترس یا عصبی، دعای زیر خوانده شود:

 

بسمِ اللهِ الرَّحمنِ الرَّحیمِ

اللَّهمَّ أسألکَ أن تمنَحَ البارَکه والسکینهَ للأطفالِ النَّشِطینَ والنَّشِطاتِ. یا رَبِّ، أرجوکَ أن تَهْدِیَهُم فی نموِّهِم العَقلیِّ والجَسدیِّ المُناسبِ و تساعِدَهُم على التعبیرِ عن طاقَتِهِم بشَکلٍ بِنَّاءٍ و صِحِّیٍّ

 

ارزُقهمُ الفَرحَ والترَکیزَ والصَّبرَ، وساعِدَهُم فی تحسینِ قُدراتِهِم الاجتماعیَّه

 

یا رَبِّ، برَحمتِکَ ورفقتِکَ، قَوِّهِم لمُواجههِ التَّحدیاتِ وامنحِهِم مزیدًا مِن الفَهْمِ والتعاطُفِ

 

أرجوکَ أن تمنَحَ والِدیهِم الصَّبرَ والامتنانَ والوَعیَ الأکبرَ، وکن وَاعِظًا لَهُم فی إیجادِ طُرُقٍ مُناسبَهٍ لإدارهِ طاقَهٍ وعواطِفِ أطفالِهِم

 

أرجوکَ أن تکونَ معَ الأطفالِ النَّشِطینَ فی حیاتِهِم بالمحبَّهِ و الرَّحمهِ، و أن تمنحَهُم مزیدًا مِن الثِّقهِ و الاحترامِ. تعاونُ معَ المُعلِّمینَ و المُربِّینَ لیتمکَّنوا مِن إظهارِ مهاراتِهِم و مواهبِهِم المذهلَه فی مجالاتٍ مُختلِفَهٍ

 

أرجوکَ أن تکونَ فی طَریقِ نموِّ و تطوُّرِ هؤُلاءِ الأطفالِ بِقِیادَتِهِم و توجیهِهِم. منحِهِم مزیدًا مِن الحافِزِ والإبداعِ، و کن معَهُم فی سعیِهِم لتحقیقِ أهدافِهِم

 

أنا أؤمِنُ بکَ و أعلَمُ أنَّکَ ستُجیبُ دعائی بالطَّریقَهِ الَّتی تعلمُها أنتَ الأَفضلُ. أنتَ الَّذی تکونُ دومًا حامِیًا و ملجأً لی، و أنا مُتأکِّدٌ مِن قُدرتِکَ على حلِّ مشاکلی. أرسِلُ هذا الدُّعاءَ بنِیَّهِ نموٍّ سلیمٍ و سکینهٍ للأطفالِ النَّشِطینَ

 

به نام خداوند بخشنده مهربان

خدایا از تو می خواهم که برکت و آرامش را به کودکان پرانرژی و فعال عطا کنی. خدایا، از تو می خواهم که آن ها را در رشد ذهنی و جسمی مناسب هدایت کنی و به آن ها کمک کنی تا انرژی خود را به شکلی سازنده و سالم تخلیه کنند.

 

به آن ها شادی، تمرکز و صبر عطا کن و به آن ها کمک کن تا مهارت های اجتماعی خود را بهبود بخشند.

خدایا، به رحمت و مهربانی خودت، آن ها را برای رویارویی با چالش ها قوی ساز و به آن ها درک و همدلی بیشتری عطا کن.

 

از تو می خواهم به والدین آن ها صبر، شکرگزاری و آگاهی بیشتری بدهی و تو راهنمای آن ها باش تا روش های مناسبی برای مدیریت انرژی و احساسات فرزندانشان پیدا کنند.

 

از تو می خواهم که با کودکان پرانرژی در زندگی شان با محبت و مهربان باشی و به آن ها اعتماد به نفس و احترام بیشتری بدهی. با معلمان و مربیان همکاری کن تا بتوانند مهارت ها و استعدادهای شگفت انگیز آن ها را در زمینه های مختلف نشان دهند.

 

از تو می خواهم که در مسیر رشد و توسعه این کودکان، راهنمای و هدایتگر آن ها باشی. به آن ها انگیزه و خلاقیت بیشتری بده و در تلاش آن ها برای رسیدن به اهدافشان همراهشان باش.

 

من به تو ایمان دارم و می دانم که تو دعای مرا به بهترین نحو پاسخ خواهی داد. تو همیشه حامی و پناهگاه من هستی و من به قدرت تو برای حل مشکلاتم اطمینان دارم. این دعا را با نیتی پاک برای رشد سالم و آرامش کودکان پرانرژی ارسال می کنم.

 

دعای آرامش اعصاب برای کودکان

 

دعاهای مؤثر برای آرامش کودک

دعای “امن یجیب”

امن یجیب المضطر اذا دعاه و یکشف السوء

این دعا برای مواقع اضطراب و نگرانی توصیه شده است. خواندن این دعا در کنار کودک، خصوصاً هنگام بی تابی یا گریه های بی وقفه، تأثیر آرام بخشی دارد.

 

دعای امام سجاد (ع) در صحیفه سجادیه

دعای مشهور امام سجاد (ع) برای فرزندان از صحیفه سجادیه می تواند به عنوان راهکاری معنوی برای آرامش کودک خوانده شود. این دعا نشان دهنده توجه والدین به تربیت و سعادت معنوی فرزندان است.

 

آیت الکرسی

خواندن آیت الکرسی بر بالین کودک یا در محیط خانه، یکی از مؤثرترین راه ها برای حفظ آرامش و دوری از اضطراب است. این آیه مبارکه، علاوه بر ایجاد حس امنیت، از کودک در برابر نیروهای منفی محافظت می کند.

 

توصیه های عملی برای آرامش کودک :

ایجاد محیط آرام

محیط خانه باید به گونه ای باشد که کودک در آن احساس امنیت کند. کاهش سر و صدا و نورهای تند، استفاده از عطرهای ملایم مانند گلاب و پخش صوت اذکار یا قرآن در خانه می تواند تأثیر مثبتی داشته باشد.

 

استفاده از لالایی

خواندن لالایی هایی که محتوای معنوی دارند، می تواند به کودک آرامش ببخشد و او را به خواب عمیق تر و آرام تر هدایت کند.

 

آغوش والدین

حضور فیزیکی و محبت والدین، همراه با ذکر و دعا، به کودک کمک می کند تا احساس امنیت بیشتری کند. آغوش گرم و نوازش کودک در لحظات بی قراری او بسیار مؤثر است.

 

توجه به تغذیه و خواب کودک

تغذیه سالم و تنظیم برنامه خواب کودک از عوامل مهم در کاهش استرس و بی قراری است. والدین می توانند با ترکیب این عوامل با ذکر و دعا، آرامش بیشتری برای کودک فراهم کنند.

 

در پایان :

استفاده از ذکرها و دعاهای اسلامی برای آرامش اعصاب کودک، نه تنها به کاهش بی قراری و اضطراب او کمک می کند، بلکه رابطه معنوی عمیقی بین کودک و خداوند ایجاد می کند. والدین با تکیه بر این روش های معنوی، می توانند محیطی سرشار از آرامش و اطمینان برای فرزند خود فراهم کنند. دعاها و ذکرهایی مانند “یا سلام“، آیت الکرسی و “امن یجیب” به همراه توجه به نیازهای جسمی و عاطفی کودک، ترکیبی مؤثر برای تربیت سالم و معنوی او خواهد بود.

 

گردآوری: بخش مذهبی موزستان

 

به این نوشته امتیاز بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ×