» روانشناسی » مشاوره خانواده » همه چیز درباره ی انحصارطلبی و افراد انحصار طلب
مشاوره خانواده

همه چیز درباره ی انحصارطلبی و افراد انحصار طلب

۱۴۰۳/۰۲/۲۱ 0081

انحصارطلبی ، ویژگی است که در اکثر افراد یک جامعه دیده می شود و این خصلت می تواند در رنج های مختلفی در رفتار یک فرد ظاهر شود. گاهی خصوصیت انحصارطلبی در یک فرد آنقدر شدت می یابد که بر روی تک تک رفتار های او نیز تاثیر می گذارد و گاهی تنها در یک سری موقعیت های خاص، شما می توانید شخصیت انحصار طلب یک فرد را مشاهده نمایید.

 

آشنایی با انحصارطلبی و شخصیت انحصار طلبانه

مقدمه انحصار طلبی

انحصارطلبی را می توانیم یکی از خصلت های بسیار گسترده و فراگیر در بین افراد یک جامعه معرفی کنیم. افراد انحصار طلب می توانند در تمامی ابعاد یک شخصیت، این خصلت خود را نمایان کنند و در کل، خود ویژگی انحصارطلبی می تواند بخش های مختلف اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و غیره ی یک جامعه را دربرگیرد.

 

انحصارطلبی  را می توانیم از معنای کلمه و یا عبارات منحصر کردن نیز بگیریم. در واقع چیزیرا مخصوص کسی دانستن و به واسطه ی آن کسی را خاص کردن، از ویژگی های برجسته ی انحصارطلبی می باشد. افراد می توانند خصلت انحصارطلبی خود را تا بی نهایت ادامه دهند و این میل می تواند تا عمق تمامی نیازهای بشر نیز رخنه کند و گاهی اوقات به شدت آزاردهنده نمایان شود. 

 

افراد انحصار طلب, دلایل انحصارطلب, انحصارطلبی چیست

 

بررسی ابعاد مختلف واژه ی انحصارطلبی 

انحصارطلبی  از عبارت حصر می آید و حصر را می توانیم در لغت، محدود و کوتاه کردن، معنا کنیم. حصر را اگر بر وزن انفعال بیان کنیم، به انحصار می رسیم و این کلمه با این وزن می تواند، تمام آن چیزی را که انحصارطلبی  در یک فرد به وجود می آورد، نمایان کند.

 

حتما برای شما هم پیش آمده که درباره ی یک موضوع خاصی، دوست داشتید که خودتان یه تاز میدان باشید و بدون رقیب، به چشم بیایید. اگر بخواهیم به موضوع انحصارطلبی  نگاه کنیم، می بینیم که در انتهای ماجرا، تنها چیزی که اهمیت دارد این است که مردم و اطرافیان، شما را یکه تاز و تک فرد، میدان بدانند و به همین جهت شما را تحسین کنند. 

 

واژه ی انحصارطلبی، در علم اقتصاد، در علوم اجتماعی و در هر زمینه ی دیگری می تواند معنای خاص خودش را داشته باشد. اما به هر حال، حس واژه ی انحصار طلب در هر زمینه از اصول مردمی و اخلاق و اقتصادی، می تواند کلمه ی لاتین و امروزی یونیک بودن را برای مردم، یادآور شود. 

 

انواع و اقسام انحصارطلبی  

همان طور که خدمت تان عرض کردیم، انحصارطلبی  و افراد انحصار طلب می توانند در هر بخشی از جامعه وجود داشته باشند و تاثیرات خاص خود را بر روی اذهان عمومی و عملکرد های اجتماعی بگذارند.

 

این ویژگی محدوده ی خاصی را دربر نمی گیرد و می تواند تمامی ابعاد زندگی یک فرد در جامعه را شامل شود و کلیت زندگی او را تحت تاثیر قرار دهد. در ادامه به بررسی انواع و اقسام انحصارطلبی در افراد و جامعه خواهیم پرداخت، پس لطفا تا انتهای مقاله ما را همراهی کنید : 

 

انحصارطلبی چیست, انحصار طلب, شخصیت انحصار طلب

 

انحصارطلبی در اجتماع یا همان انحصارطلبی اجتماعی

انحصارطلبی در اجتماع، یکی از مهم ترین و تاثیرگذارترین حالت های این ویژگی به شمار می رود. عموما این ویژگی بر روی مناصب و موقعیت های اجتماعی تمرکز دارد و کسی که درگیر انحصارطلبی  اجتماعی باشد، منصب های بالا و مقامات اولیه کشور را تنها مخصوص به خود می داند و تصور می کند که فقط خودش است که پس چنین مسئولیت هایی بر می آید و دیگران در شان و منزلت چنین مقام هایی نمی بیند.

 

این افراد به شدت درگیر غرور و تکبر ناشی از مقام های اجتماعی و ثروت هستند و هیچ کس را از منظر انسانی، ارزشمند نمی شمرند. افراد انحصار طلب در اجتماع، عموما مانع از این موضوع می شوند که کسی هم سمت و هم مقام با آن ها در اجتماع ظاهر شوند و افراد بالادست خود را مورد مزمت و حسادت خودشان قرار می دهند.

 

جایگاه اجتماعی افراد را هم رده با مناسب بالا مقام قیاس می کنند و اگر فردی در سطح معمول از مقامات اجتماعی قرار داشته باشد، از اهمیت خاصی نزد آن ها برخوردار نیست. عملکرد یهودیان در قدیم یکی از قابل لمس ترین انحصارطلبی  های اجتماعی است.

 

چرا که یهودیان خودشان را قوم برتر می دانستند و معتقد بودند که تمامی ثروت ها و مقامات بالای دنیوی و اخوی، برای آن ها تعبیه شده است. این عقیده ی آن ها هنوز هم در ابعاد مختلف جامعه ی بشریت نمایان است و آن ها خود را قوم برتر و برگزیده ی خدا معرفی می کنند.

 

در صورتی که همین انحصارطلبی  آن ها در اجتماع، مانع از این می شود که افراد دیگر همسو و هم راستا با آن ها در جامعه مقام و منزلت داشته باشند. در نهیات خواهیم دید که افراد انحصار طلب اگر به قدرت بزرگی دست پیدا کنند، به هیچ کس و هیچ چیز رحم نخواهند کرد. 

 

انحصارطلبی اخلاقی 

بخل و حسادت، اولین نتیجه ی انحصارطلبی در اخلاق است. فرد انحصار طلب در کوچک ترین روابط خود با افراد تحت تاثیر حسادتی قرار میگیرد که در باطن او با قدرت زیادی عرض اندام می کند. افراد انحصار طلب در تمامی روابط و کارهای خود، همه چیز را برای خودشان می خواهند و شخصیت این افراد در علم روانشناسی به راحتی قابل تشخیص می باشد.

 

این افراد مشکلات زیادی را در روابط اجتماعی و شخصی خود به وجود می آورند و دلیل این مشکلات هم چیزی نیست جز حسی که در وجود آن ها مانع از این می شود که افراد دیگری حتی نزدیکان این افراد هم به آن چیزی که مورد توجه فرد است، دست پیدا کنند. 

 

در خلقیات فردی، نتایج دو رفتار انحصارطلبی و حسادت را می توانیم یک موضوع در نظر بگیریم. چرا که هردوی این خلقیات رفتاری، این را می خواهند که فرد مانع از این شود که دیگران هم به جایگاه، ثروت، مقام و منزلتی دست پیدا کنند. البته که خلقیات انحصارطلبی  به شدت در وجود تمامی افراد نهفته است و این خود فرد است که اجازه می دهد تا این حس چگونه و از کجا در خلقیات رفتاری یک فرد نمایان شود. 

 

ویژگی افراد انحصار طلب, زندگی با افراد انحصار طلب, انحصارطلبی اخلاقی

 

تاثیرات انحصارطلبی بر جامعه و زندگی افراد 

با بررسی مواردی که برایتان ذکر کردیم، متوجه خواهیم شد که انحصارطلبی  می تواند ابعاد مختلفی از زندگی خصوصی و اجتماعی فرد را تحت تاثیر قرار دهد. اگر این خصلت در خلقیات یک فرد به نهایت قدرت خود برسد، گاهی اوقات ممکن است زمینه های حسادت مادر به فرزند را نیز مهیا کند. افراد انحصار طلب، به شدت خودبین هستند و ویژگی خودبرتر بینی آن ها مانع از این می شود که بتوانند شاهد موفقیت افراد دیگری در جامعه هم بشوند. یادتان باشد که انحصارطلبی به شدت می تواند جهالت و تکبر بیش از اندازه را با خود به همراه داشته باشد. 

 

جنگ ها و قدرت طلبی هایی که از گذشته تا به امروز در دنیا مشاهده می کنیم، تماما به ویژگی های انحصار طلبانه ی یک فرد و یا یک قوم بر می گردد. این افراد از آنجایی که حکمرانی بر کل دنیا، کل کشور، کل شهر و غیره را حق خودشان می دانند، دست به هر کاری می زنند تا بقیه را از میدان رقابت خارج کنند و همین موضوع می تواند زمینه را کشت و کشتار و آواره شدن هزاران نفر در دنیا فراهم کند.

 

حس خودبرتر بینی و رسیدن به خواسته ها، در این افراد آنقدر قدرتمند است که اصلا اجازه ی دیدن بدبختی و گرفتاری مردم به او نمیدهد و فرد را ترغیب می کند تا لحظه به لحظه با تنگ تر کردن دایره ی ظلم بر تمام مردم، خود را به خواسته های خود نزدیک تر نماید. 

 

انحصارطلبی اخلاقی, درمان انحصارطلبی, اقسام انحصارطلبی

 

درمان انحصارطلبی  

فکر می کنیم که تا اینجا متوجه شده اید که افراد انحصار طلب به هیچ وجه برای زندگی مناسب نیستند و از آن دسته از افرادی هستند که زندگی کردن با آن ها، رفاقت با آن ها و در کل ارتباط با آن ها می تواند بسیار آزار دهنده باشد. ما در پاراگراف های قبلی اشاره کردیم که این دسته از افراد تا چه حد می توانند حتی برای دنیا نیز خطرناک باشند.

 

جالب است بدانید که اگر از ابعاد تاثیر جهانی انحصارطلبی کمی دور شویم و به شخصیت های دم دستی و نزدیک خودمان فکر کنیم، به راحتی می توانیم تشخیص دهیم که افراد انحصار طلب اطراف ما چه کسانی هستند و عموما این افراد به دلیل حسادت ها و بخل شدیدی که سراسر وجودشان را گرفته در رابطه با افراد دیگر، نمی توانند موفق ظاهر شوند. 

 

اقسام انحصارطلبی, افراد انحصار طلب, دلایل انحصارطلب

 

نکته ی رضایت بخش درباره ی ویژگی انحصارطلبی  این است که این خصلت درمان دارد و فرد می تواند با مراجعه به یک روان شناس و یا مشاور، این حس های سرکش و آزاردهنده را در وجود خود کنترل نماید.

 

اگر بخواهید منحصرا به خود فرد دارای ویژگی و خصلت انحصارطلبی  فکر کنید، متوجه می شوید و که بخل و حسادت در وجود او به حدی است که آرامش زندگی را دائما از او طلب می کند و فکر به زندگی و موفقیت های دیگران و نقشه کشیدن برای پایین کشاندن آن ها تا چه حد، کیفیت زندگی این افراد را تحت شعاع قرار می دهد. این افراد به راحتی با یک سری تراپی های ساده، می توانند احساسات خود را کنترل کنند و با این کار خود، جهان را به جای بهتری برای زندگی تبدیل نمایند. 

 

گردآوری : بخش روانشناسی موزستان 

 

به این نوشته امتیاز بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ×