از افسردگی تا بدبینی؛ افکار منفی دقیقا چه تأثیری بر بدن دارند؟
گفتگوهای ذهنی بی پایان ما با خودمان همان افکار مثبت و منفی ما هستند
گفتگوهای ذهنی بی پایان ما با خودمان همان افکار مثبت و منفی ما هستند که تأثیرات آن ها بر وضعیت سلامتی ما امری ثابت شده است. افکار مثبت نه تنها اضطراب را کنترل می کنند بلکه باعث بهبود سلامتی هم می شوند. اما در مقابل، افکار منفی تعادل روحی را بر هم می زنند و چنان اثرات مخربی بر سلامتی دارند که حتی باعث مرگ زودرس می شوند. در ادامه می خواهیم ببینیم افکار منفی ما دقیقا چه تأثیراتی بر بدن ما دارند.
1- افسردگی
شکی نیست که بیماری افسردگی شخص مبتلا را از داشتن یک زندگی رضایت بخش محروم می کند. اما تحقیقات جدید نشان داده است که افکار منفی می توانند منجر به مرگ زودرس سلول ها و در نتیجه پیری شوند. بخشی از طول عمر یک سلول به ساختار سلولی آن به نام «تلومر» وابسته است که از داده های ژنتیکی محافظت و به تقسیم سلولی کمک می کند. با این حال، با هر بار تقسیم سلولی، تلومر تحلیل می رود و در نهایت به قدری کوچک می شود که سلول می میرد. در پژوهشی که بر روی بیش از 7 هزار نفر انجام شد، محققان پی بردند تلومر افراد مبتلا به افسردگی به میزان قابل توجهی کوچک تر از افراد شادتر بود.
2- پرخاشگری
حفظ خونسردی در برابر راننده ای که به ماشین شما زده یا مزاحم تلفنی ای که شما را از خواب شبانه محروم کرده کار ساده ای نیست. اما تحقیقات کالج لندن نشان می دهد پرهیز از پرخاشگری به طول عمر ما اضافه می کند. در حقیقت، افکار خصمانه باعث تحلیل رفتن ساختارهای سلولی یعنی تلومرها و در نتیجه پیری زودرس سلول ها می شوند.
3- بددلی
برخی افراد تصور می کنند احساس شک و بی اعتمادی نسبت به انگیزه های دیگران و تردید در برابر هر عقیده ی جدیدی، با بالا رفتن سن تبدیل به امری اجتناب ناپذیر می شود. اما نباید اینطور باشد چون وقتی اجازه می دهید بددلی شما را تحت کنترل خود درآورد، این مسأله سال های طلایی زندگی تان را نابود می کند. طبق تحقیق منتشر شده در نشریه ی Behavioral Medicine، خطر حمله ی قلبی و سکته ی مغزی در مردان بددل بیشتر از مردانی است که کمتر شکاک هستند. ترکیب بددلی / و خصومت تأثیر منفی دو چندانی بر تلومرها دارد. افرادی که بددلی و خصومت زیادی دارند به افسردگی، اشکال پیشرفته ی بیماری های قلبی عروقی و بیماری های متابولیک مبتلا می شوند و در سنین پایین تر از دنیا می روند.
افکار منفی می توانند منجر به مرگ زودرس سلول ها و در نتیجه پیری شوند
4- بدبینی
اینکه همیشه منتظر بدترین اتفاق ممکن باشید، نه تنها اطرافیان تان را آزار می دهد بلکه برای سلامتی شما هم مضر است. طی پژوهشی در سال 2014، محققان میزان بدبینی و طول تلومر را در 940 مرد بررسی کردند. هر چه مردان بدبین تر بودند، تلومر آن ها کوتاه تر بود. در پژوهش دیگری درباره ی بدبینی و طول تلومر انجام شد، محققان پی بردند بدبینی هم در مردان و هم در زنان باعث صدمه به سلامتی و کوتاه شدن تلومر شده بود و افراد بدبینی که مبتلا به سرطان یا بیماری های قلبی بودند، سرعت رشد بیماری را در آن ها بیشتر بود و در نتیجه زودتر از دنیا رفته بودند.
5- نشخوار فکری
درگیری فکری در مورد یک اتفاق با تأمل کردن درباره ی آن متفاوت است. تأمل زمانی است که موقعیت ناخوشایندی را تحلیل می کنید تا به جواب بهتری برسید اما وقتی اتفاقی که سال ها پیش رخ داده را بارها و بارها تحلیل می کنید به آن نشخوار فکری می گویند و طبق تحقیقات این کار باعث اضطراب و افسردگی می شود. این افکار عذاب آور منجر به تولید مقدار زیادی هورمون استرس (کورتیزول) و افزایش ضربان قلب می شود. این مسأله وقتی با افسردگی همراه می شود می تواند باعث تحلیل رفتن تلومرها شود.
6- سرکوب کردن احساسات
نباید برای همیشه خود را درگیر احساسات تان کنید اما سرکوب کردن آن ها هم باعث تحلیل رفتن تلومرها می شود. طبق تحقیقات، سرکوب احساسات منفی و افکار هم منجر به کوتاه شدن تلومرها می شود. بنابراین باید سعی کنید که از احساسات منفی خود دوری کنید اما در عین حال، آن ها را سرکوب نکنید و بپذیرید.
7- خیالبافی
خیالبافی اگرچه کار بی ضرری به نظر می رسد اما طبق تحقیقات، خیالبافی شما را از زندگی و کار خود دور می کند و از احساس نارضایتی در شما حکایت دارد. این کار هم باعث تحلیل رفتن تلومرها و پیری زودرس می شود.
افکار منفی خود را چطور مدیریت کنیم؟
یوگا، مدیتیشن و انجام ورزش تأثیرات زیادی بر نگرش شما دارد. به علاوه با مراجعه به یک روان درمانگر می توانید از او برای حل مشکل خود کمک بگیرید.
منبع: rooziato.com