» سلامت و بهداشت » پیشگیری بهتر از درمان » آزمایش سل فری در منزل – از غربالگری غیرتهاجمی پیش از تولد بیشتر بدانیم
پیشگیری بهتر از درمان

آزمایش سل فری در منزل – از غربالگری غیرتهاجمی پیش از تولد بیشتر بدانیم

۱۴۰۳/۰۲/۰۸ 00147

 

آزمایش سل فری چیست؟

 آزمایش سل فری یا  NIPT آزمایش غربالگری پیشرفته مخصوص زنان باردار است. با انجام این آزمایش خطر ابتلای جنین به سندرم داون (تریزومی 21)، سندرم پاتو (تریزومی 13) و سندرم ادوارد (تریزومی 18) ارزیابی می شود. هر یک از این سندرم ها زمانی رخ می دهد که به جای دو نسخه طبیعی از کروموزوم مربوطه، سه نسخه باشد. علاوه بر این امکان تشخیص جنسیت نیز وجود دارد. این آزمایش غیر تهاجمی است (بدون خطر سقط جنین) و با استفاده از نمونه خون مادر انجام می شود و نتیجه آن معمولاً 7 روز بعد از نمونه گیری معلوم خواهد شد.

 

فواید آزمایش سل فری (NIPT) چیست؟

ایمنی: این آزمایش غیر تهاجمی است و خطر سقط جنین را در پی ندارد.

سرعت: پس از اتمام هفته 10 بارداری قادر به تشخیص سندرم های تریزومی است.

دقت: برای تشخیص تریزومی ها بیش از 99٪ دقت دارد.

 

آزمایش سل فری NIPT چگونه کار می کند؟

در حین بارداری، DNA آزاد جنینی از جفت به جریان خون مادر وارد می شود. در نتیجه، نمونه DNA آزاد در خون مادر شامل ترکیبی از DNA جنین و مادر است. آزمایش NIPT درصد سهم DNA آزاد جنینی (Fetal Fraction) را اندازه گیری می کند و در صورت ابتلای جنین به هر یک از تریزومی های 21، 18 یا 13، می تواند تغییرات کوچک را در نسبت DNA آزاد مادر و DNA آزاد جنینی ردیابی کند.

 

تکنولوژی آزمایش سل فری در آزمایشگاه مندل چیست؟

استخراج DNA آزاد با سیستم تمام اتوماتیک انجام می شود. با استفاده از DNA حاصل، کتابخانه ژنومی ساخته و برای توالی یابی نسل جدید از تکنولوژی ION TORRENTTM آمریکا (دستگاه تمام اتوماتیک ION CHEFTM و دستگاه ION PROTONTM) استفاده می شود. سپس داده های خام حاصل با استفاده از روش های بیوانفورماتیک آنالیز می شوند و در نهایت محاسبه درصد سهمDNA  آزاد جنینی، خطر تریزومی های 13، 18 و 21 و تعیین جنسیت انجام می شود. برای انجام آزمایش سل فری در منزل می توانید روی لینک کلیک کنید تا نمونه گیری از شما در محل موردنظرتان انجام شود.

 

برتری آزمایش سل فری نسبت به دیگر آزمایش های غربالگری چیست؟ 

روش غربالگری رایج دوران بارداری غربالگری سه ماهه اول نامیده می شود. این روش شامل بررسی سونوگرافی برای اندازه گیری ضخامت پشت گردن جنین (NT) و آزمایش فاکتورهای بیوشیمیایی خون است. این غربالگری نسبت به سل فری دقت بسیار کمتری دارد و تنها حدود 85٪ از نوزادان مبتلا به سندرم داون را تشخیص می دهد. 

 

آزمایش NIPT نسبت به غربالگری سه ماهه اول قدرت تشخیص بالاتری دارد و نیاز به فرآیندهای تهاجمی را کاهش می دهد. بنابراین تعداد کمتری از زنان باردار تحت فرآیندهای تهاجمی غیر ضروری مانند آمنیوسنتز یا CVS  قرار می گیرند.

 

آزمایش سل فری در منزل,آزمایش سل فری

 

چه کسانی می توانند آزمایش سل فری را انجام دهند؟ 

• بارداری های هفته دهم یا بیشتر 

• بارداری های تک قلو و دو قلو 

• بارداری های حاصل از IUI، IVF یا رحم اجاره ای 

نتیجه آزمایش سل فری چگونه گزارش می شود؟

• کم خطر: خطر ابتلای جنین به هر یک از تریزومی های 13، 18 و 21 کم است.

• پر خطر: خطر ابتلای جنین به هر یک از تریزومی های 13، 18 و 21 زیاد است. در این وضعیت نتیجه باید با انجام فرآیندهای تهاجمی مانند آمنیوسنتز به تأیید برسد. 

• بی نتیجه: در موارد معدود، خون مادر DNA جنینی کافی برای رسیدن به نتیجه مطمئن را ندارد. در نتیجه بر اساس صلاحدید پزشک زنان نمونه گیری مجدد انجام می شود.  

آزمایشNIPT، یک آزمایش غربالگری است. تجویز و نتیجه حاصل از آن باید به طور مفصل توسط پزشک زنان تجزیه و تحلیل شود.

 

چرا آزمایش سل فری را در آزمایشگاه مندل انجام بدهیم؟ 

کیفیت: آزمایشگاه مندل دارای گواهینامه استاندارد جهانی ISO 15189 است.

سادگی: امکان پذیرش آنلاین و درخواست نمونه گیری در منزل برای آزمایش سل فری فراهم است.

 

سرعت: 7 روز کاری بعد از نمونه گیری نتیجه اعلام می شود.

 

بروزرسانی: امکان آگاهی از مراحل انجام آزمایش و ردیابی نمونه به صورت آنلاین وجود دارد.

جوابدهی آنلاین: نتیجه آزمایش بلافاصله پس از آمادگی بر روی وبسایت آزمایشگاه بارگذاری و جهت دانلود با پیامک اطلاع رسانی می شود.

 

مرجعیت: آزمایش در خود آزمایشگاه مندل انجام می شود. نمونه خون به یک آزمایشگاه دیگر و یا کشورهای خارجی از جمله چین یا هند ارسال نمی شود.

 

انجام آزمایش تهاجمی بدون دریافت هزینه: اگر نتیجه آزمایش NIPT پرخطر شود، آزمایشگاه مندل بدون دریافت هزینه، آزمایش تهاجمی را انجام می دهد و نتیجه تشخیصی را گزارش می کند. 

 

به این نوشته امتیاز بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ×