» روانشناسی » برای زندگی بهتر » چه چیزهایی جلوی پیشرفت زنان در کار را می گیرد؟
برای زندگی بهتر

چه چیزهایی جلوی پیشرفت زنان در کار را می گیرد؟

۱۴۰۳/۱۰/۱۱ 009

با تغییر و تحولات اجتماعی، گرایش بیشتر زنان و دختران در امر ادامه تحصیل و حتی پیشی گرفتن آن ها در این زمینه و از طرف دیگر تغییر و تحولات اجتماعی در جامعه و افزایش تجملات و هزینه های زندگی و مشکلات اقتصادی، بسیاری از زنان را بر آن داشته که به اشتغال در بیرون از خانه روی آورند.

 

حتی در نزد بسیاری از دختران، گرفتن حق اشتغال یکی از شرایط مهم هنگام عقد به شمار می رود چرا که آن ها نگران این مسئله هستند که با وارد شدن به زندگی متاهلی استقلال مالی و شغل خود را از دست دهند. همچنین با تغییرات فرهنگی در جامعه و افزایش آگاهی زوجین تعداد فرزندان خانواده ها کاهش یافته و زنان مثل قبل مجبور نیستند تمام وقت خود را صرف به دنیا آوردن و بزرگ کردن فرزندان متعدد و پشت سر هم بکنند و بنابراین میزان آرامش شان افزایش یافته است و بهتر می توانند به خودشان و علایق شان توجه نشان دهند.

 

بنابراین به نظر می رسد که تمام این تغییر و تحولات باعث گردیده که گرایش زنان به اشتغال در بیرون از خانه افزایش یابد به چه دلیل که این اشتغال می تواند حس رضایت مندی آن ها را از زندگی افزایش داده و کمتر حس بیهوده و فرسودگی کنند و همچنین از تحصیلات خود نیز استفاده مؤثر کنند. ولی با تمام این اوصاف و مزایایی که اشتغال زنان در بیرون از خانه دارد، این اشتغال و کاهش حضور زن در منزل همراه با مشکلات و سختی هایی خواهد بود. این مشکلات پیش از ازدواج دختران کمتر و ناملموس تر و اما شکلهای دیگری داشته و پس از ازدواج این مشکلات بیشتر و قابل لمس تر می گردد.

 

موفقیت زنان را اکثراً به شانس نسبت می‌دهند ، ولی درواقع سخت کوشی و پشتکار و اراده زنان است که آن ها را سرامد حرفه ی خود میکند :چه هنرمند یا کارآفرین باشند و چه دانشمند یا استاد دانشگاه. حد وسط، هیچ وقت برای زن های موفق معنی ندارد. آن ها دائما در سعی و تلاش هستند و میدانند موفقیت حقیقی تنها با عبور از محدودیت های نادرست زمانی، فرهنگی و موانع بازدارنده واقعیت پیدا میکند . پنج عامل جهانی وجود دارد که زنان جوان را، فارغ از ریشه و فرهنگ و سرزمین، برای رسیدن به موفقیت تقویت میکند . با ما باشید تا در این نوشته با عوامل موفقیت زنان در زندگی اشنا شوید.

 

اشتغال زن در بیرون از خانه مسلما وقت و انرژی بسیاری را از وی می گیرد و بنابراین طبیعی است که چنین زمانی با خستگی روانی و جسمی بیشتری( نسبت به زن خانه‌دار ) در خانه حضور یافته و آن انرژی را که باید صرف همسر و فرزندانش کند را نمی تواند بگذارد.

 

– یکی از مسایلی که سبب مراوده و گفتگوی بیشتر زن و مرد با یکدیگر می شود، مسایل اقتصادی و مالی است. این در حالیست که در زنان شاغل به دلیل استقلال مالی، میزان گفت و گو پیرامون این مسایل بسیار کاهش یافته و بنابراین می تواند سبب ایجاد گسل عاطفی میان زن و مرد گردد.

 

– روی دستاورد های خود تأکید کنید

به گفته هلگسن انتظار برای اینکه سایرین به خودی خود متوجه کار ما بشوند و از آن سپاسگذاری کنند، به جایی نخواهد رسید.

  

وی می‏گوید با اشخاص زیادی برخورد کرده که در خصوص دستاوردهایشان حرف نمی‎زنند. افرادی که به گفته وی معمولاً دو علت برای این کار خود دارند:بعضی‎ها می‎گویند فکر می‏کنم هنگامی که کارم را درست انجام دهم، مردم خودشان باید متوجه شوند. عده‎ای دیگر هم این دلیل را می‏آورند که درصورتی که قرار است برای جلب توجه سایرین مانند یک احمق نفرت‎انگیز رفتار کنم، همین بهتر که کسی متوجه کارم نشود. به اعتقاد هلگسن چنین رویکردی اصلاً نتیجه‎ای برای فرد به دنبال نخواهد داشت.

 

موانع پیشرفت زنان،پیشرفت زنان در کار،موفقیت زنان

 

اکنون سؤال این است که چه طور این عادت را تغییر دهیم؟

هلگسن می‏گوید:نقاط قوت خود را پیدا کنید. به عنوان مثال درصورتی که فکر می‏کنید رئیس‎تان متوجه توانایی شما در برقراری رابطه با سایرین نیست، یک بار در هفته برایش ایمیل بفرستید و بطور خلاصه بنویسید با چه کسانی حرف زده‎اید.

 

به گفته هگلسن این شیوه برای زنان خیلی خوب پاسخ داده است.

 

زنان شاغل علاوه بر کار بیرون از منزل ناچارند عمده ترین کارهای داخل منزل را هم به تنهایی به دوش بکشند. در حالیکه اکثریت مردان یا مهارتهای مربوط به خانه داری را نیاموخته اند و یا همکاری لازم را با همسری که پا به پای آن ها در بیرون از خانه مشغول به کار است ندارند. این مسئله از یک طرف سبب خستگی بیش از حد زن می شود که نتیجه آن کاهش توجه و رسیدگی به همسر و فرزندان می شود و از طرف دیگر می تواند موجبات اختلاف میان زن و مرد را پدید آورد.

 

– نه گفتن را یاد بگیرید

هلگسن می‎گوید رفتار هایی که در آغاز یک کار به شما کمک می‏کنند امکان دارد با گذشت

زمان به موانعی در مسیر پیشرفت‎تان تبدیل شوند:درصورتی که مدام به دنبال خشنود کردن سایرین هستید، برای واگذار کردن مسوولیت به سایرین و نه گفتن به آن‎ها کار سختی پیشرو خواهید داشت. با این کار به سایرین اجازه می‎دهید از شما سوءاستفاده کنند، از حد و مرزهایتان عبور کنند و وقت زیادی هم هدر بدهند.

 

چه طور می‎شود جلوی این اتفاق را گرفت؟ هگلسون می‎گوید با قدم‎های کوچک جلو بروید و برای خودتان حد و مرز تعیین کنید:به خودتان بگوید:همین الانش هم مسوولیت های زیادی دارم، بدین ترتیب ماه آینده درصورتی که از من خواستند به یک پروژه تازه بپیوندم یا کار دیگری انجام دهم، پیش از دادن پاسخ مثبت در موردش خوب فکر خواهم کرد. به این فکر می‎کنم که این کار چه سودی برایم دارد و اینکه آیا انجامش واقعا به نفعم است یا نه.

 

مشکل نگهداری و تربیت فرزند( یا فرزندان) است. در بسیاری از موارد کار مادر و بچه داری در تضاد یکدیگر قرار می گیرد. برای مثال باتوجه به تعهدات مادر در محل کار و مسئولیتهایی که وی بر عهده دارد همیشه این نگرانی را دارد که می تواند وقت برای فرزندش بگذارد و با وی حرف بزند؟ می تواند در دستور تربیت وی نقش اصلی و اساسی را داشته باشد؟ و….

 

مسلما اغلب کودکانی که مادر شاغل دارند در مهد کودک به سر می برند ولی آیا حقیقتا مهد کودک می تواند جایگزینی برای مادر باشد؟ کیفیت و روش نگهداری از کودک چطور است؟ از طرف دیگر هزینه یک مهد کودک خوب، از عهده هر پدر و مادری بر نمی آید. در برخی دیگر از موارد نیز مادر ناچار است برای نگهداری از فرزند خود دست به دامان والدین خود یا والدین همسرش گردد که خود این مسئله به مرور می تواند موجبات مشکلات بیشتر را آماده آورد. برای مانند مشاهده شده که انتخاب این مسئله باعث مداخله بیشتر والدین در زندگی زن و شوهر می گردد و یا آن جنبه خصوصی که زندگی زناشویی باید داشته باشد از بین نمی رود چرا که زن و مرد دائما در تماس مستقیم با والدین خود و همسرشان هستند.

 

– به خودتان اجازه اشتباه بدهید

زنان معمولاً سخت‎تر از مردان با اشتباهات خود کنار می‎آیند و این می‎تواند مانعی جدّی بر سر 

راه پیشرفت کاری‎شان باشد. هگلسن می‎گوید:با این کار در واقع به خودمان ضربه می‏زنیم.

 

وی سفارش می‎کند بجای این کار به خودتان اندکی استراحت بدهید. بپذیرید که انسان هستید و مانند هرفرد دیگری امکان دارد اشتباه کنید.

 

– از کوچک جلوه دادن خود دست بردارید

هگلسن می‎گوید زنان چه در ظاهر و چه در نحوه بیان خود معمولاً خودشان را کوچک‎تر از آن 

چه هستند جلوه می‏دهند.

 

عذر خواهی، استفاده از جملاتی مانند یک لحظه وقت دارید؟، نشان ندادن قدرت و نداشتن حس وابستگی به جایگاه خود من جمله ویژگی‎های اخلاقی مشترک در بین زنان است.

 

هگلسون می‎گوید:درصورتی که می‎خواهید بعنوان مدیر پذیرفته شوید، باید جایگاه‎تان را مشخص کنید و رفتارتان طوری باشد که سایرین متوجه ارزش ‎ها و توانایی‎های شما بشوند.

 

گردآوری: بخش روانشناسی موزستان

 

به این نوشته امتیاز بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ×