کشف تماشاخانه یونان باستان
به گزارش ایسنا، تنها تماشاخانه یونان باستان که در «جزایر ایونی» قرار دارد، سرانجام در معرض دید قرار گرفت.
این سازه که بر دامنه تپهای در جزیره «لفکادا» (Lefkada) واقع در سواحل غربی یونان قرار دارد، در دهه گذشته توسط باستانشناسان کاوش شده است. اگرچه بخش بالایی ساختمان بهخوبی حفظ نشده، کاوشگران موفق شدند محل نشیمن نیمدایرهای تماشاگران را بررسی کنند. پژوهشگران همچنین برآورد کردهاند که ساخت تئاتر حدود قرن چهارم پیش از میلاد، زمانی که لفکادای باستان در دورهای از رونق اقتصادی بود، آغاز شده است.
محققان با انتشار بیانیهای اعلام کردند: «اگرچه گذر زمان به آن آسیب رسانده است، اما این تماشاخانه که بهطور کامل و هماهنگ با زمینساخت طبیعی تپه یکپارچه شده و نمایی وسیع از منطقهای گسترده را ارائه میدهد که بدون تردید مهمترین و باشکوهترین بنای تاریخی است که در لِفکادای باستان کشف شده است.»
لفکادای باستان پیش از قرن هفتم پیش از میلاد توسط کورینتیانسهای دریانورد (Corinthians) بنیانگذاری شد. آنها بهدلیل موقعیت راهبردی منطقه در مسیرهای مهم دریایی آنجا را انتخاب کردند.
بقایای این آمفیتئاتر در سال 1901 میلادی توسط باستانشناس آلمانی به نام «ای. کروگر» کشف شد و بعداً در کتاب «Alt Ithaka» در سال 1927 که توسط همکارش «ویلهلم دورپفلد» (Wilhelm Dörpfeld) نوشته شده بود، ثبت شد.
آلمانیها پس از بررسی، بنا را مجدداً دفن کردند. در گذر سالها، زمین با درختان زیتون پوشیده شد و انبارهایی موقتی در آن ساخته شد و مکان تئاتر به فراموشی سپرده شد.
دههها طول کشید تا این سازه در سال 1997، توسط باستانشناسانی که ویژگیهای زمینساختشناسی منطقه را مطالعه میکردند، دوباره کشف شود.
از سال 2015، حفاری ساختمان آغاز شد. درختان بزرگ زیتون باید ریشهکن میشدند و کارهای گسترده خاکبرداری صورت گرفت که البته باستانشناسان این پروژه را «بهویژه دشوار و پر زحمت» توصیف کردند. تا این لحظه، فضای نیمدایرهای تماشاگران، گودال ارکستر، بخش عمدهای از صحنه نمایش و دیوارهای مختلف بنا کشف شدهاند.
فضای تماشاگران شامل 21 ردیف صندلی بوده است، که احتمالاً با یک راهروی افقی در بالا کامل میشد که به سه ردیف دیگر منتهی میشده است.
با این حال، بهنظر میرسد که تماشاخانه نیمهتمام مانده است. با این وجود، باستانشناسان برآورد کردهاند که ظرفیت آن در همان حالت نیمهکامل حدود 3500 نفر بوده است، و اگر کامل شده بود، ظرفیت آن بین 10,000 تا 11,000 نفر میبود.
در همین حال، گودال ارکست درون سنگ طبیعی و بهشکل دایرهای کامل به قطر حدود 16.5 متر تراشیده شده بود.
بقایای بخش صحنه نمایش، از جمله قسمتهایی از ستونهای ماسهسنگی و سرستونها نیز کشف شد.
به گفته باستانشناسان یکی از نکات برجسته این کاوش، کشف قطعاتی از سه تخت سنگی بوده است. این صندلیها، که زمانی با نقشبرجستههایی از دلفین، پرنده و پنجه شیر تزئین شده بودند، برای مهمانان برجسته از جمله کاهنان یا مقامات شهری در نظر گرفته شده بودند.
در سال 31 پیش از میلاد، امپراتور روم، آگوستوس شهر جدیدی به نام نیکوپولیس (Nicopolis) را بنیان نهاد و ساکنان لِفکادا مجبور به کوچ و اسکان در نیکوپولیس شدند. لِفکادای باستان رها شد و بسیاری از ساختمانهای آن، از جمله تئاتر، برای تأمین مصالح ساختمانی مورد بهرهبرداری قرار گرفتند.