گنج سکّههای روم باستان بعد از 1700 سال در یک «کوزۀ شکسته» در کوهستان کشف شد
به گزارش فرادید، جستجوگری که این گنجینه را با استفاده از فلزیاب کشف کرد، بلافاصله کشف خود را به باستانشناسان دولتی در کوبلنتس (شهری در کنار رود راین) گزارش داد. حفاریهای بعدی حدود 2940 سکه و بیش از 200 قطعه نقرهای نازک با نقوش هندسی را که درون یک کوزۀ سفالی شکسته پیدا کردند؛ این کوزه بین دو صخره و در منطقهای کوهستانی دور از هرگونه سکونتگاه شناخته شدۀ باستانی پنهان شده بود.
تیمو لانگ، رئیس دفتر ایالتی باستانشناسی در کوبلنتس که بر این حفاری نظارت داشت، گفت: «بیشتر این سکهها از نوع آنتونینیانوس هستند که در قرن سوم میلادی سکه رسمی نقرهای امپراتوری روم محسوب میشدند، اما عمدتاً از برنز با روکشی نازک از نقره ساخته شدهاند».
به دلیل وضعیت نامناسب این سکهها، تاکنون فقط 100 عدد از آنها شناسایی شدهاند که بیشتر آنها تصاویر امپراتوران روم یا گال (فرانسۀ باستان) را بر یک طرف و تصاویری از خدایانی مانند هرکول و مارس را بر طرف دیگر دارند. قدیمیترین سکههای این گنجینه مربوط به امپراتور رومی گوردیانوس سوم (حکومت از 238 تا 244 میلادی) و جدیدترین آنها متعلق به امپراتور گالی ویکتورینوس (حدود 269 تا 271 میلادی) هستند. همچنین ظرف سفالی کشف شده با سنتهای سفالگری قرن سوم میلادی روم مطابقت دارد.
این سکهها که بین سالهای 241 تا 243 میلادی و 269 تا 271 ضرب شدهاند، به گفتهی لانگ، احتمالا در اوایل دهه 270 میلادی دفن شدهاند.
محل کشف این گنجینه در نزدیکی شهر هرشباخ در رشتهکوه وستروالد، حدود 18 کیلومتر آن سوی دیوار باستانی آلمانی ـ رومی قرار دارد؛ دیواری که مرز امپراتوری روم با سرزمینهای ژرمنها را مشخص میکرد. در حالی که کشف سکههای رومی درون مرزهای امپراتوری رایج است، یافتن چنین گنجینه بزرگی در خارج از این مرزها بسیار نادر به شمار میرود.
تیمو لانگ توضیح داد: «معمولاً گنجینههای سکهای که خارج از امپراتوری روم یافت میشوند، شامل چند ده یا نهایتاً چند صد سکه هستند.»
بررسیها نشان میدهد برخی از سکههای تازه کشف شده در رم ضرب شدهاند، اما بیشترشان در کلن، که آن زمان بخشی از امپراتوری گالی بود، ضرب شدهاند. امپراتوری گالی شامل مناطقی از فرانسه، بلژیک، اسپانیا و بخشهایی از آلمان و ایتالیا بود که در دورهای از آشوب سیاسی (حدود 260 تا 274 میلادی) از امپراتوری روم جدا شده بود. با این حال، منطقهای که این گنجینه در آن کشف شد، جزو امپراتوری گالی نبوده است.
چگونگی ورود این سکهها به سرزمینهای دشمن معمایی است که باستانشناسان چندین فرضیه در مورد آن دارند. یکی از احتمالات این است که امپراتوری گالی سعی داشته با دادن رشوه به سران قبایل ژرمنی از حمله آنها جلوگیری کند یا آنها را به حمله به سایر بخشهای امپراتوری روم تحریک کند. اما اینکه چرا گنجینه در کوهستان وستروالد (جایی که هیچ سکونتگاه شناخته شدهای از ژرمنها وجود ندارد) دفن شده، همچنان یک معماست.