» سلامت و بهداشت » پیشگیری بهتر از درمان » راههای جلوگیری از اسکولیوز؛ برای سلامتی ستون فقرات خود سرمایه‌گذاری کنید
پیشگیری بهتر از درمان

راههای جلوگیری از اسکولیوز؛ برای سلامتی ستون فقرات خود سرمایه‌گذاری کنید

1403/02/07 1071

در حالی که هیچ روش قطعی برای پیشگیری از اسکولیوز وجود ندارد، اما اقداماتی وجود دارد که می‌توانید برای کاهش خطر ابتلا به آن یا بدتر شدن انحراف ستون فقرات انجام دهید. در این مقاله از موزستان راهکارهایی برای جلوگیری از اسکولیوز یا انحراف ستون فقرات ارائه می‌شود.

 

چگونه از بدتر شدن اسکولیوز جلوگیری کنیم؟ 

اسکولیوز انحنای غیرطبیعی ستون فقرات است. می تواند در هر سنی رخ دهد، اما بیشتر در کودکان و نوجوانان دیده می شود. در بیشتر موارد، علت اسکولیوز ناشناخته است. انواع مختلفی از اسکولیوز وجود دارد که ناشی از مشکلات عصبی عضلانی، مادرزادی یا سایر شرایط پزشکی است.

 

برخلاف تصور رایج، صاف ایستادن و حمل نکردن اجسام سنگین به تنهایی برای جلوگیری از اسکولیوز کافی نیست. این انحراف ستون فقرات که بیشتر دختران جوان را درگیر می‌کند، می‌تواند ژنتیکی باشد یا در اثر ضعف عضلات پشتی ایجاد شود.

 

جلوگیری از اسکولیوز, پیشگیری از اسکولیوز

 

راههای جلوگیری از اسکولیوز 

در حالی که هیچ راه قطعی برای پیشگیری از اسکولیوز وجود ندارد، اقداماتی وجود دارد که می‌توانید برای کاهش خطر ابتلا به آن انجام دهید در اینجا چند نکته برای جلوگیری از ابتلا به اسکولیوز ارائه می‌شود:

 

1. انجام ورزش خطر ابتلا به اسکولیوز را محدود می کند

کودکان بین 11 تا 13 سال باید برای اسکولیوز، انحنای غیرطبیعی ستون فقرات، غربالگری شوند. این عارضه بیشتر در دختران دیده می‌شود، اما همه کودکان در معرض خطر هستند.

اسکولیوز درمان نشده در بزرگسالی می‌تواند منجر به عوارض جدی مانند درد مزمن، مشکلات تنفسی و ناتوانی شود. بهترین راه برای مقابله با اسکولیوز، پیشگیری از ابتلا به آن است. تقویت عضلات کمر از طریق ورزش می‌تواند به حفظ ستون فقرات در وضعیت صحیح کمک کند. برخی از رشته‌های ورزشی مانند شنا، رقص باله و رقص کلاسیک در برابر اسکولیوز بسیار موثر هستند. رقص کلاسیک به طور خاص به صاف نگه داشتن کمر و کشش گردن برای حفظ حالت بدن کمک می‌کند. برخی از متخصصان طب اسکولار (استئوپات) صخره نوردی، اسب سواری و یوگا را نیز برای تقویت عضلات و بهبود انعطاف‌پذیری مفید می‌دانند.

اگر قبلاً به اسکولیوز مبتلا شده‌اید، قبل از انجام ورزش‌های سنگین یا خطرناک مانند راگبی یا بوکس، حتماً با پزشک خود مشورت کنید.

 

2. اجازه ندهید کمردرد طولانی شود

اگر دیروز حرکت نکرده باشید، داشتن کمردرد مداوم طبیعی نیست. اگر در خود یا فرزندتان متوجه کمردرد مزمنی شدید که درد ندارد، ممکن است اسکولیوز باشد… قبل از عجله نزد پزشک، بدانید که یک راه بسیار ساده برای پی بردن به شروع اسکولیوز وجود دارد. فقط کمی طول میکشه به سمت جلو خم شوید در حالی که پاهایتان صاف است، سرتان شل است و دست ها به سمت زمین افتاده اند. سپس به آرامی بالاتنه خود را بیرون بیاورید و از پایین کمر شروع کنید. اگر فردی که شما را مشاهده می کند متوجه تغییر شکل خفیف ستون فقرات شود، ممکن است مبتلا به اسکولیوز شده باشید. در صورت لزوم، مشورت با متخصص ضروری است. درمان اسکولیوز در مراحل اولیه با بریس آسان‌تر از درمان انحنای شدید ستون فقرات در مراحل پیشرفته است. اسکولیوز درمان نشده می‌تواند به یک ناهنجاری مادام‌العمر تبدیل شود.

 

3. رژیم غذایی خود را برای جلوگیری از کمبودها کنترل کنید

این ممکن است شما را شگفت زده کند، اما تغذیه سالم می تواند از ابتلا به اسکولیوز جلوگیری کند. ستون فقرات از مهره هایی تشکیل شده است که نیاز به رژیم غذایی غنی از کلسیم و منیزیم دارند. بنابراین مصرف لبنیات و سبزیجات توصیه می شود. عنصر مهم دیگر برای سلامت استخوان ها: فسفر. در ماهی های چرب مانند سالمون یا تن و همچنین در پنیر و زرده تخم مرغ وجود دارد. در نهایت فراموش نکنید که خود را با ویتامین D پر کنید. به طور طبیعی با قرار گرفتن در معرض نور خورشید تامین می شود، می توانید کمبود ویتامین D خود را با مکمل ها در زمستان جبران کنید. اگر کمبود دارید، از مشورت با پزشک خود دریغ نکنید. او می تواند آمپول هایی از مواد مغذی را تجویز کند که از ضعیف شدن استخوان ها و در نتیجه ابتلا به اسکولیوز جلوگیری می کند.

 

جلوگیری از اسکولیوز, پیشگیری از اسکولیوز

 

پیشرفت اسکولیوز

یکی از ویژگی‌های اصلی اسکولیوز، ماهیت پیشرونده‌ی آن است. صرف نظر از نوع اسکولیوز یا سن بیمار، تقریباً به طور قطع اسکولیوز بدتر می‌شود. اسکولیوز یک عارضه ساختاری ستون فقرات است که با ایجاد یک انحنای غیرطبیعی جانبی به همراه چرخش و حداقل زاویه‌ی کوب 10 درجه در ستون فقرات همراه است. «پیشرفت» در اسکولیوز به این معنی است که انحنای غیرطبیعی ستون فقرات بزرگتر می‌شود و ستون فقرات به طور فزاینده‌ای دچار ناهماهنگی می‌شود.

 

در یک ستون فقرات سالم، مهره‌ها (استخوان‌های ستون فقرات) به صورت مستقیم و خنثی روی یکدیگر قرار می‌گیرند. اما زمانی که ستون فقرات دچار انحنای غیرطبیعی می‌شود، مهره‌های آسیب‌دیده دیگر با بقیه ستون فقرات هم‌راستا نیستند و چنین ستون فقراتی عملکرد بهینه نخواهد داشت. اسکولیوز به عنوان یک بیماری پیشرونده، بسیار متغیر است. به این معنی که هیچ دو موردی از اسکولیوز کاملاً مشابه نیستند و همین امر لزوم شخصی‌سازی برنامه‌های درمانی موثر را ضروری می‌کند.

 

بخشی از فرآیند تشخیص، طبقه‌بندی بیشتر شرایط بر اساس متغیرهای مهم بیمار/بیماری است که شدت بیماری یکی از عوامل کلیدی به شمار می‌رود. شدت بیماری با اندازه‌گیری به نام «زاویه کوب» تعیین می‌شود. این اندازه‌گیری در طی عکس‌برداری اشعه ایکس انجام می‌شود و شامل کشیدن خطوط تقاطع از بالای پایین مایل‌ترین مهره‌ها در راس منحنی است. زاویه‌ی حاصل بر حسب درجه اندازه‌گیری می‌شود و وضعیت بیماری را در مقیاس خفیف تا متوسط و شدید قرار می‌دهد. مقیاس شدت به شرح زیر است:

• اسکولیوز خفیف: اندازه‌گیری زاویه کوب بین 10 تا 25 درجه

• اسکولیوز متوسط: اندازه‌گیری زاویه کوب بین 25 تا 40 درجه

• اسکولیوز شدید: اندازه‌گیری زاویه کوب 40 درجه و بیشتر

همانطور که از محدوده اندازه‌گیری زاویه کوب مشاهده می‌شود، طیف شدت اسکولیوز گسترده است. تشخیص و شناسایی زودهنگام، جنبه کلیدی درمان موثر و پیشگیری نهایی از پیشرفت بیماری است. در حالی که هیچ راه قطعی برای تعیین سرعت پیشرفت بیماری در یک بیمار وجود ندارد، عوامل خاصی در بیمار/بیماری وجود دارد که نشان دهنده‌ی سرعت احتمالی پیشرفت است، مانند سن.

 

جلوگیری از اسکولیوز, پیشگیری از اسکولیوز

 

سوالات متداول درباره اسکولیوز

1. اسکولیوز چیست؟

اسکولیوز انحنای غیرطبیعی ستون فقرات به سمت چپ یا راست است. این انحنا می‌تواند در هر قسمتی از ستون فقرات رخ دهد، اما بیشتر در قسمت‌های بالایی و پایینی کمر دیده می‌شود.

 

2. چه عواملی باعث اسکولیوز می‌شوند؟

در بیشتر موارد، علت اسکولیوز ناشناخته است. این نوع اسکولیوز “ایدیوپاتیک” نامیده می‌شود. برخی از موارد اسکولیوز ممکن است به دلیل مشکلات مادرزادی، بیماری‌های عصبی عضلانی یا آسیب‌های ستون فقرات ایجاد شوند.

 

3. علائم اسکولیوز چیست؟

علائم اسکولیوز می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

– شانه‌های ناهموار

– کمر نامتقارن

– لگن نامتقارن

– بیرون زدگی دنده‌ها در یک طرف

– خم شدن غیرطبیعی ستون فقرات

 

4. اسکولیوز چگونه تشخیص داده می‌شود؟

اسکولیوز معمولاً با معاینه فیزیکی و عکس‌برداری اشعه ایکس تشخیص داده می‌شود.

 

5. اسکولیوز چگونه درمان می‌شود؟

درمان اسکولیوز به شدت انحنا و سن بیمار بستگی دارد. موارد خفیف اسکولیوز ممکن است به هیچ درمانی نیاز نداشته باشند. موارد شدیدتر ممکن است نیاز به بریس، فیزیوتراپی یا جراحی داشته باشند.

 

6. آیا اسکولیوز خطرناک است؟

اسکولیوز خفیف معمولاً خطرناک نیست. با این حال، اسکولیوز شدید می‌تواند منجر به مشکلات تنفسی، درد کمر و ناتوانی شود.

 

سخن پایانی 

اسکولیوز عارضه‌ای رایج است که می‌تواند افراد در هر سنی را تحت تاثیر قرار دهد. اگرچه در بیشتر موارد علت اسکولیوز ناشناخته است، اما خوشبختانه روش‌های مختلفی برای تشخیص و درمان آن وجود دارد. تشخیص زودهنگام و درمان مناسب کلید پیشگیری از عوارض اسکولیوز و حفظ کیفیت زندگی افراد مبتلا به این عارضه است. اگر نگران ابتلا به اسکولیوز هستید، حتماً با پزشک خود مشورت کنید.

 

گردآوری:بخش سلامت موزستان 

 

به این نوشته امتیاز بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ×