» علمی و آموزشی » نکات و قوانین حقوقی » قوانین و مقررات پرداخت مهریه زن بعد از فوت همسر
نکات و قوانین حقوقی

قوانین و مقررات پرداخت مهریه زن بعد از فوت همسر

1403/02/07 1028

مهریه زن بعد از فوت همسر جزو دیونی است که قبل از تقسیم ارث باید از اموال باقی مانده مرد جدا شود. در این مطلب از موزستان شما را با قوانین مهریه بعد از فوت همسر آشنا می کنیم.

 

نحوه پرداخت مهریه زن بعد از فوت شوهر و چگونگی مطالبه آن

بعد از عقد نکاح ، زن مالک مهریه می شود حتی اگر درخواست گرفتنش را نداشته باشد بنابراین از آنجا که مهریه زن جزو املاک او محسوب می شود هر زمان حتی بعد از فوت شوهر میتواند آن را از داراییهای شوهرش جدا کرده و دریافت کند. 

 

بعد از فوت شوهر ، زن میتواند مهریه خود را از ارثیه شوهر دریافت کند و حتی میتواند برای دریافت مهریه اش دادخواست مطالبه مهریه به طرفیت وارثین شوهرش تنظیم نماید. 

از آنجا که زن خودش جزو وارثان شوهر محسوب می شود ، دریافت مهریه اش جدا از ارث محاسبه خواهد شد. 

 

مهریه زن بعد از فوت همسر

مهریه از نظر قانونی و شرعی به زن تعلق دارد و بر اساس قانون مدنی  زن به محض ازدواج ، مالک مهریه می شود و مرد متعهد است که مهریه همسرش را بپردازد. 

از نظر عرفی معمولا مطالبه مهریه در زمان طلاق مطرح میشود بنابراین زنانی که ازدواجشان پایدار است معمولا قبل از فوت شوهر ، مهریه را مطالبه نمی کنند.

از آنجا که مهریه حق زن است و در موارد زیادی هنگام فوت مرد ، مهریه زن پرداخت نشده است براساس قانون مهریه یکی از دیون مرد محسوب شده و باید از محل ما ترک پرداخت شود. 

 

فرمول محاسبه مهریه زن دوم بعد از فوت شوهر, مهریه زن بعد از فوت همسر, تکلیف مهریه زن بعد از فوت همسر

 

شرایط مهریه زن بعد از فوت شوهر

در پاسخ به این سوال که تکلیف مهریه بعد از فوت شوهر چیست باید بگوییم که مهریه زن دینی بر ذمه مرد است و جزو بدهی های او محسوب می شود و مانند سایر دیون بعد از فوت شوهر باید از املاک و اموال به جا مانده از او پرداخت شود. 

 

اگر مرد پیش از نزدیکی با همسرش فوت کند و حتی زن باکره باشد باز هم میتواند تمام مهریه اش را دریافت کند. بر اساس قانون در صورتی که اموال مرحوم برای پرداخت دیون کافی نباشد ، ورثه مجبور به پرداخت مهریه نیستند. در صورتی که اموال باقیمانده برای پرداخت دیون متوفی کافی نباشد ، از آنجا که مهریه هم جزو دیون محسوب می شود ، اموال به نسبت بدهی بین طلبکاران و مهریه زن به نسبت مبلغ تقسیم می شود. 

 

فرمول محاسبه مهریه زن بعد از فوت شوهر, مهریه زن بعد از فوت شوهر از پدر شوهر

 

مهریه زن بعد از فوت شوهر در عقد موقت

مهریه زن در عقد موقت هم بعد از فوت شوهر قابل مطالبه است ولی اگر ثبت رسمی نشده باشد ، امکان مطالبه آن از طریق اجرای ثبت وجود ندارد.

با وجودی که در عقد موقت ، زن و شوهر از هم ارث نمی برند ولی حساب مهریه جداست و زوجه بعد از مرد زوج میتواند مهریه را از اموال او دریافت کند. 

 

مهریه زن دوم بعد از فوت شوهر

تفاوتی بین مهریه زن اول و زن دوم بعد از فوت شوهر وجود ندارد و مهریه زن اول هیچ ارجحیتی بر مهریه زن دوم ندارد. 

 

تکلیف مهریه زن بعد از فوت همسر, وضعیت مهریه بعد از فوت همسر, فرمول محاسبه مهریه زن بعد از فوت شوهر

 

روش دریافت مهریه زن بعد از فوت شوهر

بر اساس قانون مدنی بعد از فوت  شخص ، ابتدا بدهی های مالی و دیون او پرداخت می شود و اگر چیزی باقی ماند بین ورثه تقسیم می گردد. 

در صورتی که مرد فوت کند و مهریه همسرش را نپرداخته باشد ، زن میتواند مهریه اش را با روش زیر مطالبه نماید :

مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت اولین قدم برای گرفتن مهریه است. سند ازدواج یک سند رسمی محسوب می شود که مهریه در آن ثبت شده است. زن با در دست داشتن سند ازدواج به دفترخانه ای که عقد را در آن ثبت نمودند می شود و از ثبت اسناد میتوند مهریه اش را طلب کند ، سردفتر ، اجرائیه پرداخت مهریه را صادر کرده و مطالبه مهریه را  با پست سفارشی به وراث مرد ابلاغ می نماید . هزینه درخواست مهریه از اجرای ثبت ، یک بیستم مبلغ مهریه است. 

 

در صورتی که ورثه تا 10 روز بعد از دریافت ابلاغیه ، مهریه را پرداخت نکنند ، اموال مهر و موم و توقیف شده و در صورتی که اموالی برای توقیف وجود نداشته باشد ، زن بعد از دریافت گواهی از اداره ثبت به دادگاه مراجعه می نماید. 

زن دادخواست مطالبه مهریه را به طرفیت ورثه ، به دادگاه خانواده می برد. هزینه دادرسی مهریه در دادگاه 3.5 درصد مبلغ مهریه است. 

 

از آنجا که مهریه جزو دیون ممتاز محسوب می شود و پرداخت ان بر سایر دیون ارجحیت دارد ورثه ملزم نیستند به جز ترکه چیزی به زن بدهند و اگر ترکه برای تمام دیون کافی نباشد مابین بستانکاران به نسبت طلب تقسیم می گردد. 

 

گردآوری : بخش علمی و آموزشی موزستان

 

به این نوشته امتیاز بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ×