از قانون 10-10-10-10 برای تصمیم گیری های تعادل بین کار و زندگی استفاده کنید
قانون 10 – 10 – 10 – 10 سلاح قدرتمند شما در مهم ترین تصمیم گیری هایتان!
زندگی ما براساس تصمیماتی که در هر لحظه می گیریم در حال رقم خوردن است به عنوان مثال برای رفع تشنگی تصمیم به آب خوردن می گیریم و برای رفع گرسنگی سراغ یخچال می رویم یا تصمیم می گیریم وارد فلان رشته تحصیلی شویم یا با فلان شخص زندگی مشترکمان را آغاز کنیم.
از آنجا که اغلب تصمیم گیری های ما در طول زندگی براساس احساسات لحظه ای است گاهی به سودمان و اغلب به ضررمان هستند. با استفاده از تکنیک 10 – 10 – 10 می توانید این روند را برعکس کنید به طوری که نتایج حاصل از تصمیم گیری هایتان اغلب به سود شما و گاهی به ضررتان خواهد بود ، درست زمانی که از این قانون استفاده نکرده اید.
تکنیک 10 – 10 – 10 – 10 ایده ای است که به شما می گوید برای این که بتوانید تصمیم بهتری بگیرید ، تاثیر آن تصمیم را در چارچوب های زمانی مختلف مورد بررسی قرار بدهید. با تغییر چارچوب زمانی میتوانید در بازه های مختلف نیازها ، ترس ها ، تمایلات و موضوعاتی که از آن ها آگاهی ندارید را بررسی کنید تا بتوانید اهداف و ارزشهای خودتان را بهتر شناسایی و اولویت بندی نمایید.
از آنجا که دیدگاه و نگرش اغلب انسان ها کوتاه مدت است ، نیازمند تکنیک هایی هستیم که به صورت آگاهانه ، افق دیدگاه هایمان را تغیر دهیم و از هیجانات امروز عبور کرده و به ارزش های عمیق و نیازهای مشخص پایدار نگاه کنیم تا بتوانیم تصمیم گیری و سرمایه گذاری درستی داشته باشیم و گرفتار هیجانات زودگذر نشویم.
تکنیک>10 – 10 – 10 – 10 چیست؟
عامل بسیار مهمی در گرفتن تصمیمات غیر مفید در زندگی انسان ها نقش بازی میکند ، اغلب ما طوری رفتار میکنیم که انگار آینده ای وجود ندارد . به عنوان مثال از فست فودها و مواد غذایی ناسالم استفاده میکنیم ، انگار نه انگار که سلامت ما را به خطر می اندازند. برای خنثی کردن این رفتار تکنیک بسیار کاربردی اختراع شده است که در ادامه بیشتر با کاربرد آن آشنا خواهید شد.
برای استفاده از این تکنیک قبل از هر تصمیمی باید این چهار سوال را از خودتان بپرسید.
1 – پیامد این تصمیم برای من بعد از 10 دقیقه چیست؟
اولین سوال به پیامدهای تصمیمتان در همین لحظه اشاره دارد یعنی آگاهی در لحظه تصمیم گیری.
2 – پیامد این تصمیم برای من بعد از 10 روز چیست؟
سوال دوم برای زمانی است که تصمیم گرفته اید و اولین پیامدهای آن آشکار شده اند ، آگاهی از لحظه اتمام تصمیم گیری.
3 – پیامد این تصمیم برای من بعد از 10 ماه چیست؟
سوال سوم مربوط به زمانی است که پیامدهای تصمیم شما در کوتاه مدت آشکار شده است یعنی آگاهی از پیامدهای تصمیم گیری در چند ماه آینده.
4 – پیامد این تصمیم برای من بعد از 10 سال چیست؟
آخرین سوال به پیامدهای تصمیم گیری شما در بلند مدت اشاره دارد و تاثیری که در بلند مدت بر زندگی شما خواهد گذاشت.
از این تکنیک میتوانید در تمام تصمیمات زندگیتان از جمله ازدواج ، راه اندازی کسب و کار ، انتخاب رشته ، تغییر شغل ، مهاجرت و غیره استفاده کنید.
برای ساده تر شدن این تکنیک گاهی عواقب 10 ساعته را حذف میکنند و از قانون 10 – 10 – 10 استفاده میکنند یعنی اندیشیدن به عواقب تصمیمتان بعد از 10 دقیقه ، 10 ماه و 10 سال.
تکنیک 10- 10 – 10 – 10 برای تغییر نگرش
سادگی تکنیک تکنیک 10 – 10 – 10 باعث جذابیت آن شده است. با این تکنیک شما با 4 سوال ساده میتوانید به صورت پیوسته نتیجه تصمیمات و تاثیرشان بر آینده را بررسی کنید ، در صورتی که هدف بلند مدتی را در سر دارید باید از عملکردهای مقطعی اجتناب کنید و همیشه به فکر نتایج پایدار آنها در آینده باشید.
با این تکنیک قادر خواهید شد که ارزش ها ، موانع ، تمایلات و تاثیر انتخابهایتان را در طول زمان مشاهده کنید. اغلب ما انسان ها نگرش کوتاه مدت داریم و آخرین اتفاقات ، مسائل ، نیازها و کمبودها تاثیر زیادی روی ما می گذارند.
به عنوان مثال ممکن است به دلیل عدم آگاهی یا نداشتن وسیله ای خاص در یک جلسه تحقیر شوید ، بعد از اتمام جلسه بلافاصله تصمیم خواهیم گرفت که فلان موضوع را یاد بگیریم یا بخریم.
در مورد سرمایه گذاری هم رفتارمان به همین شکل است . مثلا متوجه می شویم که افراد زیادی سرمایه شان را وارد بورس کرده اند ما هم بلافاصله بدون در نظر گرفتن جوانب برای این که از قافله عقب نمانیم وارد بورس می شویم.
کاربرد قانون 10 – 10 – 10 – 10
این قانون به شما کمک میکند تا با چیزهایی که در زندگی واقعا اهمیت دارند ، روبرو شوید و تصمیمات درستی بگیرید. با این قانون مهم ترین تصمیمات زندگیتان را طوری می گیرید که بعدا دچار احساس پشیمانی ناشی از تصمیم گیری هیجانی نشوید و به دستاوردهای مفیدی برسید.
این قانون میتواند سرعت تصمیم گیری را همزمان با آینده نگری افزایش دهد.
هر زمان با یک تصمیم گیری مهم در زندگیتان روبرو هستید ، لحظه ای مکث کنید و از این قانون استفاده کنید.
گردآوری : بخش روانشناسی موزستان